Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Decese
Comentarii
Religie
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
578
De la 07 Ianuarie 2003
106072563

Românul şi NEVOIA DE ZIUA RECUNOŞTINŢEI

  • 5 December 2006, 23:00
Recent, americanii, partenerii noştri de NATO, au serbat, conform tradiţiei ZIUA RECUNOŞTINŢEI. Cu nelipsitul şi tradiţionalul curcan, ca friptură. Acolo, în SUA, nu se pune problema gripei aviare, care să pericliteze festinul. Ce, America e-o Europă, Asie, Africă? La noi, întrebarea ar suna – ce, Dorohoiul e Londra? Un curcan american, la picnic-ul dedicat Zilei Recunoştinţei merge de minune, nu încape vorbă. Poate aşa trebuie înţeles termenul de cinstire.
La noi, ţară cu virtuţi şi veleităţi balcanice, dacă ar fi să avem o Zi a recunoştinţei, ar putea să înfulece naţiunea porc mistreţ, să zicem. Că avem atâţia porci… Din aceştia. Dar dacă am adopta o atare sărbătoare, am face-o pentru morţii noştri (destui), căzuţi în lupte, pe frontul muncii, în accidente, pentru părinţii, fraţii, rudele, copiii, duşmanii, în virtutea unui ipotetic decret. Am face-o cu focuri de artificii, precum la nunţile de „boieri mari”, cu petarde, ca pe stadioanele patriei, cu incendieri de roţi de cauciuc, recuperate de la autovehicule, cu bătăi intense de palme, cu fluturări de steguleţe şi batiste („cu batista fluturând”), cu sunete de trompetă şi de bucium. Astfel, românul manifestându-se, demonstraţia de Ziua unei eventuale Recunoştinţe ar fi făcută. Întru admiraţia tuturor. Pomenind de porcul nostru mistreţ, nu excludem nici sacrificarea unor căprioare, tot româneşti, a unor hulubi, răţuşte, gâsculiţe, fazani, aflate din belşug în bătăturile caselor populaţiei ţării. Ziua recunoştinţei ar putea însemna, la noi, afirmarea recunoştinţei copiilor de către părinţi şi invers, a nepoţilor către bunici şi invers, a nevestelor către soţi şi invers, a amantei către amant şi invers, a elevilor către profesori şi invers, a guvernanţilor către alegători şi invers şi ale altor categorii şi invers.
NEVOIA DE ZIUA RECUNOŞTINŢEI la români începe să se facă tot mai mult simţită.- De ce n-ar însemna şi recunoştinţa faţă de NATO şi invers, faţă de UE şi invers. Ar completa fericit urarea – Glorie eternă! În pat, cu consoarta, prietena, amanta, seara, înainte de culcare, noi, românii ne-am putea sărbători (faptic) ZIUA RECUNOŞTINŢEI? Credem că da. Poate în felul acesta, ne-am face mai frumoasă existenţa (umană) românească, poate, mai mult, am fi devreme acasă şi, de ce nu, sporul demografic al naţiunii ar fi în creştere vizibilă.
Ar mai fi şi motivul dat de recunoştinţa faţă de cel care ţi-a făcut odată bine în viaţă. Ei, credeţi că am mai folosi expresia – Facerea de bine-i…? Sigur, am demonstra întregii lumi ce este românul, ce înalt nivel moral posedă, cât este de superior faţă de alţii. Rămâne şi aceasta o cale spre afirmare a noastră, a întregii ţări. NEVOIA DE ZIUA RECUNOŞTINŢEI, se vede treaba, este una reală. S-o punem în practică! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Tobă în aspic
Comentariu la comentarii (CCXXIII)
(Ioan Rotundu)
L-au aşteptat prin pâcla nopţii, dar Moş Nicolae n-a venit
(Cârcotaşul)
Citate şi cugetări din Cehia
Horoscop
Sex cu mare bucluc
Liceenii se pot afirma cultural numai dacă-şi găsesc sponsori
Şcoli premiate pentru proiecte
Picaţi la concursul pentru directori
Copii ajunşi în plasament la rude devin copii problemă
Societate sancţionată pentru că practica munca la negru
Lucrările de consolidare a malului râului Prut au ajuns la final
Generalul Negrescu se declară fericit
Atelier de creaţie cu prezenţă botoşăneană
Cântec joc şi voie bună pe seama unui proiect transfrontalier
Casele afectate de inundaţii sunt în mare finalizate
Moş Nicolae va poposi şi la Pomârla
Buzunarul cu pâine într-o viziune regizorală specială
Bisericile monumente istorice vor primi bani, dar la anul
Directorul DJT vrea suplimentarea locurilor din tabăra şcolară
Asociaţia „Renaşterea botoşăneană” a dat o şansă tinerilor talentaţi
Comunicat de presă – Pro Democraţia
Lansarea ghidului „Transparenţă decizională în administraţia publică”
Clubul Lions vrea să-i ademenească pe botoşănenii cu bani
Anunţuri decese
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă