Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9425
De la 07 Ianuarie 2003
122869492

Românul şi SCORMONITUL

  • 22 November 2006, 23:00
Vechi nărav românesc, SCORMONITUL îşi urmează invariabil, ştiutul curs. În trecutul regim, când funcţiona cunoscuta autobiografie, care trebuia scrisă cu sinceritate şi răspundere, figura ca întrebare de nelipsit şi absolut㠖 ce erau părinţii înainte de 23 august, ce stare socială şi ce politică au făcut? Era o chestiune obligatorie în autobiografie şi atât îi trebuia românului să nu răspundă cuvenit la întrebare. Adică, nu doar ţi se respingea dosarul, dar dădeai drastică socoteală. Ei, acum, este mult mai uşor cu CV-ul. Poţi spune prompt – „Lasă-l (o), mă, că merge-aşa”. Şi poţi răsufla uşurat. În fond, aşa se face trecerea către marile realizări.
La noi, românii, se SCORMONEŞTE vârtos. Detectoare performante, de ultimă generaţie, sunt puse în acţiune întru căutarea nepreţuiţilor cosoni, SCORMONITORII căutători de comori luând cu asalt munţii ţării, ai Orăştiei, cu osebire, pentru a pune mâna pe ei şi a le da drumul, pe bani (foarte) buni în străinătate. Desigur, nu în ideea de a face mai bine cunoscută istoria dacilor, ci întru excelentă valorificare, bănoasă şi aducătoare de averi. În contrast, oamenii necăjiţi ai acestui pământ SCORMONESC prin buncărele de gunoi, cu condiţia lor umilă şi dezonorantă, pentru a se alege cu o coajă de pâine, ades mucegăită.
La ţară, ţăranul SCORMONEŞTE pământul, cu străvechiul plug tras de cal, bou sau chiar de vacă, năzuind să rodească mănos, ducând la progresul agriculturii, asigurându-i existenţa proprie. Oricum, nu este cale uşoară până la dispariţia fenomenului.
SCORMONITUL cuprinde şi domeniul fierului vechi, abandonat ca fostă uzină sau combinat nerentabile şi practicat de şatră şi nu numai, cu intenţia reală de aducere a unor venituri, prin valorificare, indispensabile oricui. Atacul vizează chiar şi fierul nou, care tot drumul fierului vechi îl ia, departe ca lucrurile să fie normale aşa.
Mai elevat ne apare SCORMONITUL modern, dotat cu niscaiva calităţi, ştiind „să citeasc㔠şi unde nu se poate să nu dea de informaţii preţioase, numai bune şantajului, care mult mai multe venituri aduce. Practicarea lui nu este lăsată la voia fiecăruia, ea este mult mai controlată, având în vedere implicaţiile. Este o categorie privilegiată de SCORMONITORI şi este epoca deplinei lor afirmări (profesionale, profesioniste?).
Vedeţi, SCORMONITUL, fără a fi (încă) un domeniu înscris în nomenclatorul meseriilor, câştigă teren, implică segmente felurite de populaţie, tinzând spre acreditare. Cu motivaţia sa, cu determinarea sa. Totuşi, să i se (mai) dea curs? (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Arta de a tranşa porcul
Norişorul negru
Horoscop
Comentariu la comentarii (CCXIII)
(Ioan Rotundu)
Întreruperea gazelor în municipiul Botoşani
Profesorii explică elevilor de ce fac grevă
SIP Botoşani urează drum bun ministrului Educaţiei
Drăguş va fi expus în fiecare şcoală, dar…pe lista ruşinii
Bani pentru achiziţia de animale de reproducţie
Reclamaţii false faţă de procesatorii de lapte
Oferte, oferte şi iar oferte
Ţiprigan se solidarizează cu Sanitas
Controale la depozitele de cereale
Primăriile prinse din nou descoperite în faţa ameninţării inundaţiilor
Prefectul Roman suspendă un ales local aflat la închisoare
17.000 de candidaţi la obţinerea permisului de conducere
Probe de foc pentru şoferii ce vor să fie profesionişti
Prefectul s-a prins cu mâinile de cap, la ce-a putut găsi
Val Guraliuc acuză
Flutur recunoaşte necesitatea sporului de fidelitate
Colocviu internaţional de etnografie găzduit de Botoşani
Secretara primăriei Hlipiceni s-ar putea pricopsi cu o plângere penală
Edu ridicat la rang de ţap ispăşitor
(Cârcotaşul)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog