Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Umor
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
18544
De la 07 Ianuarie 2003
77721917

Românul şi anonimatul

  • 2 July 2009, 23:00
Anonimatul la români este o stare de fapt. Din varii motive, mai mult sau mai puţin întemeiate. În baza lui, al anonimatului, multora dintre români li se năzare că fac dovada unui act de curaj, nevoind nicicum ca actul lor să fie categorisit drept laşitate. Scriu noiane de sesizări către organe, înşirând o faptică reală şi ireală, trăind practic din aceasta. Socot cu convingere că săvârşesc un act civic primordial, fără de care societatea s-ar prăbuşi. Este, pentru destui români, satisfacţia supremă a vieţii lor. Important este să o facă pentru prima oară, că îşi urmează cursul în nenumărate rânduri, conform dictonului - pofta vine mâncând. Bineînţeles, mâncând pe alţii. Pentru un mai bun control ale celor sesizate, obişnuiesc să păstreze textul anonimei în câteva copii trase la indigo. În acelaşi mod, fără a-şi declina identitatea, românul se adresează şi mijloacelor mass media. Luând cele sesizate ca bune, câte un ziarist naiv le dă curs, făcându-se de băcănie.
Circulă, la acest capitol, destul de frecvent, expresia - din surse sigure, dar care vor să-şi păstreze anonimatul, am aflat că... Mai că-ţi vine să crezi, să te laşi prostit, la rându-ţi. Şi, uite-aşa, viaţa devine tot mai mult o parodie, o comedie. Este vorba de viaţa românească, să fim înţeleşi.
Dacă i se iau în calcul sesizările, anonimul român jubilează plenar. Poate bea sau dansa de fericire. este unul din factorii veseliei din ţară. Dacă nu, nu descurajează, ticluieşte în continuare ceva mai plauzibil. Se vede, în această situaţie, că este combativ şi hotărât. Este clar, prin aceasta trăieşte, prin aceasta îşi alungă deznădejdea şi monotonia. Odată şi odată, socoate românul anonim, va veni cu ceva şocant, cu ceva senzaţional şi roadele minţii sale diabolice vor fi admirate de norod.
Alteori, anonimul român expediază aceleaşi text al sesizării, concomitent, pe adresa mai multor organe, punându-i pe toţi să alerge 30 de zile, ca într-o cursă atletică, termen legal destinat rezolvării cazului. Atras de acest joc de-a anonimatul, românul îşi roagă nu o dată o identitate falsă, la derută, pentru a părea mai credibil, prilej de şi mai mare satisfacţie personală. Ce etică - o prostie! Pe vremuri, la moartea vreunui militant comunist de vază, comunicatul care se dădea publicităţii era semnat - un grup de tovarăşi. Tot anonimat se numea, aşa că românul a avut o bună sursă de însuşire.
Puzderia de organe din zilele nostre având ca obiect corupţia îl păun pe românul anonim în faţa unor frumoase posibilităţi şi perspective de exprimare anonimă. Este clar, poate juca tare, în folosul ţării şi al construirii unei societăţi capitaliste frumoase şi sănătoase. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Medicii specialişti din policlinică nu respectă programul
De la 1 iulie preşedinţia UE este asigurată de Suedia, care vrea să ajute justiţia română
Primarul, neiertător până şi cu propriul consilier
Podul de lemn de la Chiţoveni, intenţie de reabilitare
Logică cazonă
Tensiunea Monicăi
Proba de sport la Bac s-a luat şi pe bani
S-a făcut repartiţia pe licee
Noul sistem de verificare a datelor cetăţenilor români din străinătate
2 iulie 2009- 505 ani de la moartea Marelui Domnitor Ştefan cel Mare şi Sfânt
„Monitorul Oficial” din România “denunţ㔠SIS-ului lui Voronin pe basarabenii cu dublă cetăţenie
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI VINERI 3 iulie
Un bilanţ al pagubelor provocate de grindina ce s-a abătut asupra judeţului
Ţâbuleac vrea s㠄usuce” praful făcut de cei de la Apa Grup
Filială a Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural la Botoşani
Expoziţii de grafică, pictură şi felicitări ale tinerilor din Penitenciarul botoşănean
Şeful CJ Botoşani a renunţat la mici şi hramuri pentru Ştefan Luchian
Coadă la uşa prefectului… de ziua sa
are de acum încolo cu ce să îi boxeze pe subordonaţii indisciplinaţi
Salariile celor de la DGASPC fac gaură în bugetul CJ Botoşani
De cinzeci de bani regrete
în loc de cincizeci de bani plătesc 59,5 lei taxa de deblocare ca să nu plătească taxa de parcomat, proprietarii de autoturisme botoşăneni parchează alandala
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă