Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Publicitate
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
19073
De la 07 Ianuarie 2003
79988855

Românul şi banii săi

  • 8 November 2007, 23:00
Una din întrebările diurne şi nocturne ale românului este legată de destinaţia banilor săi. Mulţi, puţini, cum sunt. Fireşte, românul ia în calcul circulaţia lor, principiu de bază şi călăuzitor, totodată. Judecând adânc, luând în calcul numeroase variante, are, adesea, neplăcerea să constate că se duc pe ce nu trebuie, chiar pe apa Sâmbetei.
Asigurările de sănătate ale poporului iau destinaţii necunoscute, aici neputând fi vorba de vreo oarece transparenţă şi partea celor care se înfruptă din ele, oricum nu armata bolnavă şi debilă a ţării, turma numeroasă de pacienţi, bolnavi autentici sau închipuiţi, dar bolnavi. Căci, cu ce este vinovat românul să plătească din banii săi rezultatele încăierărilor generale, de grup sau individuale, ale violurilor, acţiuni la care nu contribuie, în nici un caz, întreg poporul român contribuabil, ale accidentelor de circulaţie, ale sinuciderilor şi tentativelor de suicid, ale automutilaţilor din puşcăriile patriei capitaliste, ale muşcaţilor de câini, şerpi, vulpi, urşi, ş.a.? Şi, cu toate acestea…
Apoi, cu ce este vinovat poporul să-şi verse banii săi întru chiulul şi somnul parlamentarilor preafericiţi cu duhul, întru expediţiile lor şi ale familiilor acestora pe meleaguri exotice, chipurile, întru acumularea unor experienţe folositoare, de vis şi de neuitat? Vedeţi, de banii românului nu răspunde nimeni, fiind văzuţi ca un sac fără fund, numai bun de golit şi de stors, spre satisfacţia liotei de aleşi şi demnitari ai tristelor noastre zile. În problemă, nici măcar încercări de îndreptare nu se fac, lucrurile mergând de voie, într-o direcţie greşită, oricum.
Banii românului iau şi destinaţia drumurilor, o găselniţă ca o poveste de sear㠖 pentru cei mici, ţara fiind un vast şantier de drumuri, în proiect sau neterminate, nimeni bătându-şi capul întru remediere, întru a se face ceva. Dacă mai este cazul. De tocat banii românului cu aşa ceva nu poate fi decât vorba. Chit că o parte din banii de tocătură revine băgătorilor de seam㠖 comisari, inspectori, raportori, altfel organe abilitate şi cu drepturi depline.
Banii românului iau şi calea marelui şantier al înălţării de palate, altfel sedii de firme, bănci, cazinouri, toate pentru poporul de astăzi şi de mâine, întru modernizarea capitalistă a societăţii abia ieşite din lumea a treia a socialismului, fost victorios. O rotativă se pune în mişcare şi dă bine la imaginea schimbării. De şi-i pentru ochii lumii. Ce mai vreţi?!
La ceas de bilanţ, căci există şi un atare ceas, trăgând linie, românul constată că şi banul său contează, pentru unii, nemairămânându-i, în cel mai bun caz, decât disperarea. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Tragedia soţilor Todireanu, cândva o familie onorabilă
Borş de cartofi după o reţetă specială
Horoscop
Bănuială întemeiată
Vinde teren la Baisa, pretabil pentru vilă
Anunţ important
Program TELE'M Botoşani, vineri, 9 noiembrie
Pădurenii – paradisul părăsit
Cosmin Guşă dansează cu Elwira Duda
Cătălin Măruţă vorbeşte despre pasiunea sa pentru şofat
Minoră dispărută
Vopsea de păr reclamată la APC
Întâlnire între deţinuţi şi angajatori
Sărbătoare în satul Mihai Eminescu
A fost Termica amendată din ordin politic?
Investiţii importante la fermele de păsări
MECT a publicat modele de subiecte pentru tezele cu subiect unic
Ministrul Păcuraru ne uimeşte cu majorarea pensiilor
Primarii vor lua măsuri de prevenţie a accidentelor rutiere
Prezent la Botoşani, ministrul Muncii s-a dovedit extrem de galanton
el a fost deacord cu tot ce i s-a cerut
Ploaie de stele pe scena Teatrului „Mihai Eminescu”
Guraliuc cere lui Negrescu să stopeze campania politică în şcoli
Ţărăniştii dezaprobă modificările Codului penal
14 autovehicule de la Poliţia de Frontieră pentru judeţ
200 de hectare de teren pentru Botoşani
Corneliu Coposu comemorat la Botoşani
Renate Weber - botoşăneanca care ne va reprezenta în Parlamentul UE
S-o fi luat Ciuştea raza?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă