Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
24322
De la 07 Ianuarie 2003
77569367

Românul şi bătutul în cap

  • 28 March 2007, 23:00
Din nefericire, societatea românească de astăzi ne rezervă, la discreţie, ocazia de a da piept cu destui români bătuţi în cap. Evident, la propriu şi cu mici excepţii, nu i-a bătut nimeni. Excepţiile sunt date de bătăile primite în copilărie de la părinţi, pentru poznele lor specifice, mai mult sau mai puţin, vârstei. Au plătit crunt, la vremea lor, săracii! S-au ales, ce mai, şi cu sechele pentru restul vieţii. N-ai ce-i face. Altfel, individul bătut în cap este un incomod pentru omul sănătos, cât de cât, pus în postura de-a avea de-a face cu atare exemplar. Unul care nu pricepe nimic sau nu pricepe ce şi cum trebuie. Este o pierdere de timp a te confrunta cu respectivul. De aceea, cum practica o probează, este bine să-l eviţi, să nu ai de-a face, să nu te complici, să nu ţi-l faci partener, prieten, colaborator. O vei da în bară, cum s-ar zice.
Un bătut în cap determină o pierdere de vreme, minute şi ceasuri bune risipite în zadar, fără vreun efect mulţumitor. Individul cu acest păcat este în măsură să revină, dat fiind că n-a înţeles problema din prima (nu TV). El este un soi de sorgintea lui Tândală, cunoscut erou popular, sortit să te înfurie, să te pună pe jar, să te omoare cu inepţiile lui, chiar dacă, din greşeală, le bolboroseşte pe un ton ceva mai academic, poate şi în urma frecventării vreunui cenaclu literar sau muzical, să zicem. Deseori, un astfel de ins bătut în cap, prin jocul întâmplării, accede în vreo funcţie înaltă, de care depinde soarta multor semeni români, chiar a unor mase întregi. Este de la sine înţeles, actele sale se vor dovedi guvernate de prostie, de arbitrariu, ducând la certuri, la animozităţi şi inadvertenţe, tot el având scăpare, la o adică, prin intermediul unui certificat de lipsă de sănătate mintală.
Insul bătut în cap ar putea poseda niscaiva dovezi legate de anii şcolii şi înaltelor sale studii, care să-l facă ştiut ca un fost eminent şi, cum ar spune el, nu şi-a tocit de pomană coatele şi găurit pantalonii undeva, încât să i se pună la îndoială calitatea nouă, de preşedinte, director, primar, prefect, manager, ministru sau prim ministru etc. Deşi vulgul, deştept, ce mai, dacă îl etichetează, conform uzanţei şi aşa cum ştie el drept bătut în cap este clar că nu are dreptate. Cu tristeţe, societatea românească de astăzi abundă în bătuţi în cap, fenomen remarcat şi de factorii internaţionali, chiar dacă oficialităţi de-ale noastre vin cu exemple date de geniile Neamului Românesc. Este, oricum, o notă proastă. Când vezi câţi români bătuţi în cap călătoresc peste hotare, deşi nici la coada vacii din bătătura lor cea părintească nu sunt buni, te apucă greaţa. Este încă un sentiment nemeritat pentru românul nostru aşezat. Mai mult, românul bătut în cap nu ştie decât o oarece limbă. Ce poate face cu ea? Nici măcar nu foloseşte unei cauze mai bune, date fiind mutaţiile de tot soiul. Atunci?... (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Români terorizaţi la Chişinău
Consilierul Mihai Ştefan cere schimbarea sistemului de iluminat
Taxatorii din tramvaie pot fi înlocuiţi de aparatele de autotaxare
Municipalitatea caută soluţii pentru extinderea parcului
Primarul Flutur vede cu ochi buni agitaţia cadrelor didactice
Vâzdoagă cere reorganizarea asociaţiilor de proprietari
Creştere semnificativă a abonamentelor la tramvai
Puncte de vedere împărţite asupra reabilitării termice a imobilelor
Bani pentru unităţile medico - sociale
Spitalul Judeţean este obligat să plătească o datorie… imposibilă de achitat
Agricultorii au început campania de primăvară cât se poate de prost
Dotările pentru UPU întârzie să apară
Profesorii de chimie întruniţi la Eco-Şcoala Cătămărăşti Deal
Directorul şcolii din Boscoteni aplică legea pumnului
femeie de serviciu bătută şi lăsată fără loc de muncă
Hoţ de mărunţişuri
Elev bătut la şcoală
Pastile înghiţite după o ceartă cu iubitul
Comentariu la comentarii (LXIV)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
„La Remache” intri calm şi ieşi furios
(Cârcotaşul)
Mâncarea ciobanului – greceasca
Scurte dar vioaie, că-s cu poliţişti
Lumea latină III
Du-te la ea în paradis!
Pe banii noştri, totdeauna se vor găsi băieţi deştepţi
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă