Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Mondene
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
16068
De la 07 Ianuarie 2003
93927752

Românul şi berea rece românească de vară

  • 8 July 2009, 23:00
În vremuri de criză, care este, cum se exprimă, ca formulă, un politician, românul, după ce că este flămând, mai este şi însetat. Tristă soartă! Funcţie de posibilităţi, măcar îşi alină sufletul şi înfruntă criza cu bere, indicată la astfel de călduri. Cum spun medicii, măcar doi litri de lichid pe zi, ceea ce înseamnă practic două halbe sau patru jumătăţi, drept gramaj şi cel puţin.
Aşa că, terasele ceva mai umbroase sunt tixite de norod, mişcarea chelneriţelor are ritm, doar câte un ţânc care se zbenguie printre mese, după ce a fost servit din halba părinţilor, mai încetinindu-le din vânjoasa lor acţiune de servire a clientelei. Mde, copii tot copii rămân! Până s-or face mari. Pe aşa caniculă, servitul berii se înscrie musai în peisajul cotidian, atât de familiar românimii din toate aşezările ţării.
Apoi, berea, aşa cum este, întruneşte cerinţele românului şi din punct de vedere financiar, fiind ceva mai ieftină faţă de alte sortimente alcooliceşti. Fiind şi un bun diuretic, şi din punct de vedere medical, cum altfel. Şi tineretul (încă) studios o soarbe cu avânt, înainte sau după vreun examen, semn că este optimă şi pentru aşa ceva. Îi creşte altfel cutezanţa şi iniţiativa, dându-i la o parte eventuala timiditate. Deci, doar avantaje.
Fetiţele, este drept, sunt ceva mai rezervate, preocupate fiind la modul cel mai serios de silueta personală, plinătatea trupească fiind pentru ele un veritabil flagel, putând oricând da într-o nouă pandemie.
Coroborată cu protecţia umbrelelor de pe terase, românii îşi sorb pofticios berea, bucurându-se măcar de această facilitate oferită de patronii aşezămintelor. La ţară nu se mai pune problema închiderii bufetelor în campania agricolă, ca pe vremurile comunismului, încât lucrătorul agricol se poate răcori după o istovitoare zi de muncă tot cu bere.
Ei, tineretul rural mai încinge câte-o tablă, câte-un biliard sau şeptic, întru atingerea bunei dispoziţii dorite. Este, cu alte cuvinte, noua viaţă la ţară, este faza preliminară a participării la discoteca ce urmează în mod logic. Este faza care premerge unei noi zile de muncă.
Numeroasele varietăţi de bere de pe piaţă satisfac toate gusturile românului, cu condiţia ca recipientele să fie bine spălate şi să nu altereze valorosul lor conţinut. În socialism, bunăoară, românul alegea cu grijă sticla, preferând-o pe cea verde, mai transparentă, fundul, văzându-i-se mai bine, în timp ce sticla maro era dată deoparte, lucrul presupunând, firesc, ochi buni. Astăzi, să recunoaştem, se spală sticlele mai mult ca în trecut şi nu că ar existat instituţia protecţiei consumatorului sau controlul anumitor organe abilitate. În consens, televiziunile ţării fac reclamă frumoasă mărcilor de bere, îmbiindu-l cu drag la consum pe român. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bilete puţine la tratament şi odihnă pentru cei din învăţământ
Din nou fără apă caldă
Va cădea capul lui „Moţoc” alias Sârbu?
Proaspătul director Rădăşanu a intrat în conflict cu sindicatul
O nouă ispravă a secretarei Florica
Flutur îi sugerează lui Ţurcanu să îşi măsoare cuvintele
Circulaţia între strada Poştei şi magazinul Fidelio se va desfăşura în dublu sens
Trandafiri de furat pentru... răposata
Ţeapă de 80.000 lei dată unei cooperative de credit din Botoşani
Balan speră să rămână stăpân peste transportul local
Banii pentru şoseaua de centură s-au împărţit frăţeşte între trei firme
suma totală este de 10 milioane euro
Regretatul profesor Munteanu ar fi împlinit 72 de ani
„Copiii” Biblioteci Flămânzi s-au înmulţit, în folosul cititorilor
Fostul autocar al „Rapsozilor” a ajuns în curtea DJTS Botoşani
Dana Rogoz – nota 10 şi la cel de-al doilea examen de licenţă
Călugării de la Mănăstirea Turnu îşi promovează mierea pe Internet
CEC si MDI pregatesc si fraudarea alegerilor din 29 iulie.
vor accepta basarabenii sa mai fie furati odata?
Va monitoriza UE alegerile din Basarabia? Ce face România la Bruxelles?
Reuters moare de grija Rusiei şi comuniştilor de la Chişinău
care au fost tensionaţi de Băsescu
A avut loc lansarea Fundaţiei Panteonul României
50 000 de tineri ar putea fi lipsiţi de dreptul de a-şi exprima dreptul de vot
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI JOI 9 iulie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă