Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10225
De la 07 Ianuarie 2003
122870292

Românul şi blocul său

  • 19 October 2008, 23:00
Locuitor la bloc, dacă este, românul îi dedică o parte din fiinţa sa. Cu întreţinerea, cu chiria, încălzirea, convieţuirea şi altele. S-a obişnuit aşa, de nevoie merge înainte. Câteodată este interesat de un schimb sau vânzare de locuinţă, aspirând la mai bine sau ne măsura puterilor sale şi riscuri, date de instalaţia electrică, de jocul cu chibrituri al celor mici, de scleroza bătrânilor, de vizitatorul nepoftit, de indiscreţia vecinilor, de dusul gunoiului, de inundaţiile provocate de vreun colocatar, de atâtea şi atâtea. Cum ar fi şi căderea tavanului sau a tencuielii, mutatul mobilei, proasta hidroizolaţie, explozia televizorului, întinsul rufelor, prăbuşirea balconului, căderea de la un etaj superior sau chiar de la parter, alunecarea unei lumânări, cu toate afectându-l pe românul de la bloc. Care român nici cu o petrecere pe cinste nu rezolvă uşor şi definitiv problema.
Şi, totuşi, relaţia românului cu blocul este cât se poate de necesară şi puternică. Chiar aşa când numărul construcţiilor de acest gen este în descreştere. Se poate deduce şi scăderea numărului de macarale argintii care rând în soare, în zori de zi, cum zice cântecul de altădată.
Blocul a creat şi un aparat administrativ pe măsură: preşedinţi de asociaţii de locatari sau proprietari, şefi de bloc, de scară, de subsol, de curte, de spaţiu verde, de scrânciob, chiar de acoperiş. De aici, mulţi români de la bloc încearcă atitudini diferite, conducând la divergenţe de opinie şi dezbinare, întârziind funcţionarea armoniei sociale.
Când spiritele se încing putem asista la acte antisociale, violenţe de limbaj şi fizice. Ei, dar ce probleme iscă parcările, garajele! Tot mai mult, încercările de prevenire nu ţin, sunt sortite eşecului. Un ghiveci de flori căzut, datorită vântului, în capul unei vecine nesuferite conduce la o adevărată încăierare, dacă nu cumva la ceva mai rău: o spitalizare, un deces… Dacă mai creşte vecinul o potaie sau o mâţă, scandalul este gata. Puricii năvălesc peste tot şi spiritele se încing una-două? Geaba dezinsecţii!
Acum, la vremurile înnoirii, românul de la bloc nu mai poate ţine nici mortul, mulţumindu-se doar cu o cumetrie, o onomastică, cu petreceri per măsură. Suferinţa îl cuprinde repede şi nu se ştie unde poate duce. Doar tineretul trece mai uşor peste aspect, el viind mereu în voiaj, în bar, în discotecă, în parc, trăindu-şi viaţa prezentă şi gândind la cea care va veni. Prejudecăţile le-a cam dat la spate, încercând altceva: sex, un drog, o ţigară.
Înaintaţii noştri constructori au creat, în general, blocuri cu pereţi subţiri, făcând posibil auzitul vorbelor şi şoaptelor prin perete, asigurător de bună audiţie. Aşa că, fiecare îl ascultă pe fiecare. Aceasta, în lipsă de altceva. Când este urât afară, chiar este un lucru bun. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CCXIX)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
„Ruşinea” lui Ion
Vă oferă articole la preţuri foarte avantajoase
Vă invită să-l votaţi!
O nouă taxă abuzivă la înregistrarea dosarului de cadastru
Cum s-a făcut de râs Tăriceanu la vizita de la Baloteşti
Sediu de campanie inaugurat sub stropi de agheasmă
Lista cu candidaţii la parlamentare
pe partide, camere parlamentare şi colegii
Pornesc la luptă cu prima şansă
Ioan Rotundu
Maghiarizarea României
Oprişanu acuză partidele că-au adus la Botoşani „Agamiţi”
Ce mai caută Pricopi la Urban Serv?
un eventual răspuns: să crească taxa de salubrizare
Acuzat că face politică de duminică
Scările de la Staţia CFR ar fi bune ca decor într-un film de groază
La Botoşani, criza economică şi-a arătat colţii începând cu societatea MBB
în loc de salarii, muncitorii s-au ales cu plângeri penale
A jucat banii de gestiune şi s-a spânzurat
Din punct de vedere chimic, la Rădăuţi Prut şi Baranca, apa nu este încă potabilă
Rally Sprint a atras mai mulţi botoşăneni decât Goran Bregovic
Pomana electorală i-a cuprins şi pe veteranii şi văduvele de război
Birocraţia complică motivarea absenţelor elevilor bolnavi
Odată cu campania electorală se apropie şi plata subvenţiilor la fermieri
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog