Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8086 lei
1 USD = 4.3072 lei


Număr accesări
Astăzi:
6782
De la 07 Ianuarie 2003
74814651

Românul şi brânza

  • 21 January 2007, 23:00
Fiind carpato-mioritic, românul s-a aplecat cu predilecţie spre oierit şi, implicit, spre brânză şi derivatele sale. Pentru sine, pentru stomacul său şi al altora. Tradiţii frumoase s-au (tot) scris de-a lungul unei bogate istorii. Cu fluierul, cu câinele ciobănesc, chiar şi cu aparatul radio cu tranzistori, românul-cioban rămâne o prezenţă sigură în demografia poporului nostru. Brânza a penetrat şi în onomastica românească, aşa că putem întâlni des nume ca Brânză, Brânzei, Brânzovenescu, Brânzilă, nefiind greu de judecat de unde li se trag. Numele, evident. Găsim termenul şi într-o cunoscută zicală de-a noastră, din popor – Brânză bună în burduf de câine, întru a demonstra nimicimea sufletească a unora şi a scoate în relief valoarea celei dintâi.
Astăzi, producătorul de brânză român trece prin momente de vizibilă îngrijorare, pornind de la anunţatele reglementări europene, care, vede el, îi vor ştirbi autoritatea în materie, atât în producerea, cât şi în valorificarea tradiţionalului produs, afectându-l, cum altfel, la punga proprie. Se cer respectate condiţii igienice drastice, tehnologii de ultimă oră, valorificare după norme europene, caz în care brânzarul aproape că nu are ce să mai facă, negăsind calea de urmat şi conformat. Îşi pune problema să nu rămână doar în opera scrisă sau plastică a unor scriitori şi artişti de ieri şi de azi, în genul cântecului „Ciobănaş cu trei sute de oi” sau al pânzei lui Grigorescu „Ciobănaşul”. Ce să mai zicem de celebra „Mioriţa”?! Să fie şi românul cioban de baladă?
Şi aşa, pe piaţa europeană, Franţa, Olanda se dovedesc ase în materie de brânzeturi, anunţând o concurenţă acerbă şi, cum să nu, pornind ca principale favorite. Va fi greu pentru român să mai poftească tradiţionalii colţunaşi, tradiţionalele plăcinte, sau clătite cu brânză. Poate va prinde doar nişte langoşi aduşi prin import. Poate. După cum, poate le va da unora prin cap că ar fi mult mai bine pentru noi, românii, să trecem la producţia de brânza iepurelui, vestita halva turcească, având în vedere că ţara ei de origine n-a prins actualul val de aderare, plus relaţiile noastre bilaterale fructuoase de-a lungul istoriei ne-ar îndreptăţi la aceasta. Nu putem nega valoarea unei asemenea brânze, doar de-am sta bine la recolta de floarea soarelui, materie primă în procesul de fabricaţie.
Brânza iepuraşului ar mai îndulci gura românului, mai atenuându-i supărarea şi protestul faţă de vitregiile cauzate de controlul sever asupra brânzei sale de vaci, oi, capre, poporul fiind iniţiat în consumul deliciosului caşcaval european, mai crocant, mai (bine) afumat sau chiar a buricului (gol), rezultat iniţial în actul procesării.
Românul optimist, însă, crede în şansa brânzei româneşti, în viitorul ei luminos. Să fim alături de el! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Medicii de familie nevoiţi să-şi deschidă punga către asistenţi
Eco-şcoala Cătămărăşti a prins gustul proiectelor
Directorul Hliban umanizează pedepsele deţinuţilor obraznici
Sindicaliştilor din învăţământ le zboară gândul la vacanţa de vară
Corsei a fost în Slovacia şi se pregăteşte pentru Germania
AJOFM nu dezarmează în colaborarea cu romii
Primarul va avea ultimul cuvânt în numirea directorilor de şcoli
Furtuna n-a iertat Botoşanii
Neamţul Gunther vrea să ne lumineze în a lucra cu băncile
E.ON anunţă investiţii mari în 2007
Prefecţii veniţi la Botoşani au învăţat să gândească regional
Supărat, Ciubotaru continuă în PNL masacrul politic
Liberalii fac din Rizac o victimă politică
dar tac mâlc când vine vorba de afacerile ilegale ale acestuia
Precum Păcală din sac, Popescu zice că nu vrea prefect
Memoria i-a jucat popii festa
Grecia antică VI
Horoscop
Rămâne cum i-a spus!
Ioan Rotundu
Sandwich cu castravete
Comentariu la comentarii (XIII)
(Ioan Rotundu)
Scandalul dintre Roman şi Conţac va fi ridicat la rang de ţară
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă