Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11014
De la 07 Ianuarie 2003
122871081

Românul şi burghiul

  • 3 March 2009, 23:00
Analizând şi aprofundând fenomenul infracţional românesc, nu poţi să nu te întrebi: de unde are ţara atâtea burghie, din moment ce românii, mai toţi, dau atâtea găuri? Bine încalte că nu se utilizează şi în procesul de fabricare a caşcavalului, putând răsufla uşuraţi, din acest punct de vedere. Ante 1989, când reprezentanţii clasei muncitoare, existente atunci, erau trimişi la o vestită academie comunistă, numită „Ştefan Gheorghiu”, după numele unui important militant, ca recunoaştere a originii sociale sănătoase a cursanţilor, viitori academicieni, din moment ce urmau studiile aici, i se găsise importantei instituţii româneşti un supranume optim, pe măsură: „Ştefan burghiu”. Ei, la vremea aceia, partidul şi celelalte organe ţineau situaţia sub control, găuritul fiind făcut mai cu băgare de seamă, mai discret şi, oricum, nu atât de des ca astăzi.
Actualmente, românul, un anumit român, tânjeşte după a da cât mai multe şi adânci găuri, ghidându-se după principiul: are ţara, am şi eu. Cum justiţia noastră este atât de blândă şi permisivă, rare sunt cazurile în care găuritorul român ia drumul mititicii, oricum un loc ingrat şi de-a dreptul incomod pentru persoana sa. Ar da, iminent, în claustrofobie, ceea, ce musai, ar contraveni drepturile omului. Aşa că, nici vorbă.
Vedeţi, în acest domeniu al găurilor şi găuritului, politica umanismului, trâmbiţată frenetic în anii comunismului, este continuată şi în capitalism, putând să o trecem la suma asemănărilor care apropie cele două orânduiri sociale. Dealtfel, avem, la nivel de ţară, pe la Balş, o fabrică de profil în fabricarea burghielor. Sunt unelte bune pentru spart case de bani , uşi de locuinţe, bănci, bancomate, ajutând ducerea la bun sfârşit a efracţiei.
Cum burghiele au mărimi diverse, românul ţine să aibă în dotare o trusă bine dimensionată, făcând ca gaura ce o dă să fie impecabilă, fără vreun cusur, în stil de mare şi faimos meseriaş. În fond, pentru el, acdeast6a este marea şi frumoasa gaură, la care aspiră cu pasiune, celelalte, de alte naturi, fiind opţionale. Românul găuritor este conştient că o gaură la timpul ei face cât zece femei. Nici nu vă imaginaţi ce satisfacţie îţi oferă!
Din marea masă a găuritorilor s-au ridicat elemente şcolite, spărgători celebri, care au uimit o lume şi s-a scris despre ei şi la ziar. A găuri din averea statului sau a bogatului nu poate fi văzut ca un act antisocial, criminal, căci Dumnezeu a dat de toate şi pentru fiecare, iar rânduielile lui Dumnezeu sunt mult deasupra celor din societatea noastră atât de umană. Se face vorbire de sfinţenia proprietăţii, în plan nconstituţional, dar asta este Constituţie? se întreabă şi se miră găuritorul. Şi, n-ai ce-i face. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor XLIII
(Ioan Rotundu)
Vă oferă o seară incendiară
"Masoneria nu este o religie, este un mod de viaţă"
Reabilitarea unităţilor şcolare din Frumuşica, aproape de cota zero
Vaccinarea împotriva cancerului de col uterin, eşec total şi în sudul judeţului
Finanţare pierdută pentru că… s-a respectat legea
Tragedii evitate de pompieri
Poliţia regimului Voronin împotriva Consiliului Europei
Dorin Chirtoacă propune o nouă abordare a soluţionării conflictului transnistrean
“Cine poate exista astăzi fără Rusia?”
Lustraţia în fostele ţări comuniste, un succes. În România întârzie...
Horoscop
Mult vehiculata criză a dat iama şi în florărese
Anunţ important din partea „Arlechin”
Criza şi controalele omoară şi bruma de comerţ din bazar
Păpuşile au invadat Muzeul Judeţean
A venit vremea bilanţului pentru Crucea Roşie
Spălătoriile auto luate la ochi
Uite banii, iar nu-s banii!
Elevii chiulangii se numără cu sutele
În privinţa banilor, medicii de familie au devenit mai concesivi
„Cornul şi laptele” va fi înlocuit cu o masă caldă pe banii părinţilor
Accident de muncă la Veritas
Blonda şi sensul giratoriu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog