Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7789 lei
1 USD = 4.4241 lei


Număr accesări
Astăzi:
4048
De la 07 Ianuarie 2003
73847020

Românul şi căciula

  • 15 December 2009, 23:00
Odată cu noul sezon de iarnă, căciula a revenit în actualitate. Stăpân pe spaţiul mioritic, normal, românul adoptă portul unei căciuli mioritice, din rasele de ovine autohtone neaoşe sau aclimatizate: Ţigaie, Merinos, Astrahan, Karakul ş.a., căciula făcându-l mai fercheş, înălţându-l în ochii comunităţii.
Doar populaţia noastră urbană este ceva mai reticentă în privinţa portului căciulii, nu odată unii apelându-i pe purtătorii ei cu: ţărănoiule, mârlanule! Tineretul urban, dar şi rural, renunţă tot mai mult la portul căciulii călduroase, preferând fesul sau portul capului descoperit, care-i pune mai bine în evidenţă tinereţea, părul vâlvoi, cu o freză aparte, aerul cuceritor, păstrarea mai sănătoasă a rădăcinii părului ş.a.
Sunt români care, preţuind atât de mult căciula proprie, nu o dau jos nici la birou, nici acasă, nici la masă, convinşi că li s-ar ştirbi, astfel, personalitatea, autoritatea. Este o concluzie la care au ajuns, după adânci experienţe şi reflecţii. Este clar, toate lucrurile bune se iau din mers. Din mersul vieţii.
Tot de la tradiţionala căciulă provine şi căciulitul, pe la porţi şi case mari, pe la Poarta Europei, FMI, Banca Mondială, dar şi pe la primărie, DNA, funcţionari publici, bănci, încât, am putea spune, căciulitul a devenit un fenomen de masă la români.
Până şi tânărul român practică pe scară largă căciulitul, mereu în nevoie de a i se da notă de trecere la şcoală, învoire din internat de către pedagog, spre a nu rata o întâlnire cu prietena, o discotecă, un concert al vreunei vedete, o partidă de poker. Fără îndoială, este necesară practicarea unei căciuli impecabil, valorificarea la maximum a şanselor oferite de acestea. Altminteri…
În societatea noastră românească actuală, căciula şi căciulitul, în legătura lor simbiotică, mai că pare a fi factor de progres general. De aici, o tot mai mare aderenţă din partea straturilor sociale, în detrimentul altor factori, consideraţi cel puţin ineficienţi. Vedeţi, căciula românului ar merita un loc în configuraţia stemei ţării, mărind gradul simbolisticii acesteia.
Explozia numerică a căciulilor pe ambele maluri ale Prutului este şi ea un fenomen de luat în consideraţie, favorizat de micul trafic de frontieră, care facilitează prezenţa pe pieţe a căciulilor tip cazon, cu clape, mult întâlnite în Siberia, bune însă şi la noi, aici, în Moldova, unde Crivăţul este năprasnic, deseori. Căldura urechilor este ca şi asigurată.
Nici sexul slab sau frumos nu evită portul căciulilor, dând damelor o prestanţă sporită, în tendinţa lor de a se prezenta mereu apetisante, cuceritoare şi mortale. De regulă, pentru dotarea cu căciuli, apelează la renumite case de modă, funcţie de punga femeii. Dacă o asortează la o eşarfă potrivită, în ton, succesul este asigurat şi dama devine irezistibilă. Să mai susţină cineva că viaţa nu este atât de frumoasă!
Mai rău o duce etnicul rom, care a tânjit o viaţă întreagă după o căciulă şi n-a mai apucat-o, încât, la jelania sa, a demarat o aşa discuţie:
„O fi având căciulă Sulea?
Hăulică nu avea,
Dar avea de gând acum
Una nouă ca să-şi ia”.
Trist. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Întreaga populaţie va fi vacinată contra gripei noi
Moş Crăciun aduce bani celor din învăţământ
Profesori cu interdicţie în comisiile de examene la Bac
Mort de beat pe drumul public
Zeci de activităţi desfăşurate la Flămânzi
în cadrul proiectului „Pledoarie pentru hrana trupului, minţii şi sufletului"
I-a perforat intestinele din bătaie
În graţiile lui Crin Antonescu
Lăcomia preotului Haras
De ce nu poate fi Antonescu premier
Ioan Rotundu
Budincă de varză cu carnat şi mămăliguţă
Rămâne cu i-a zis Iliescu
Horoscop
Politicieni unu şi unu...
Inconfundabila Udrea
Comunicat de presă E.ON Gaz
Flămânzean citat printre „instigatorii” evenimentelor din 14 decembrie 1989, de la Iaşi
Din zicerile Părintelui Arsenie Boca – despre spovedanie şi taina împărtăşirii
Secretele crizei în care se scufundă trei partide
Cine declanşează războaie religioase la Chişinău?
Bătrână salvată de pompieri din propriul apartament
Casă incendiată de un coş de fum neptrotejat termic
Preţurile şcolilor de şoferi vor exploda de la începutul anului viitor
Educatoarea Lupaşcu îl vrea „externalizat” pe Eminescu
deocamdată nu ştie cum, dar va studia problema la faţa locului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă