Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
14608
De la 07 Ianuarie 2003
68402544

Românul şi căciula

  • 4 December 2008, 23:00
Există de pe vremea strămoşilor, căciula, cu precădere iarna, revine în actualitate, adică pe capul românului. Deocamdată şi sub acţiunea climei. Mai altfel decât în alte zone. Neagră sau brumărie, de Astrahan sau Karakul, căciula asigură românului căldură şi distincţie, o prezenţă demnă în societate. Bascul, şapca, pălăria se retrag parcă smerite în faţa ei, cedându-i cuvenit loc, chiar cu un anume respect. Poeţii nu pot rămâne indiferenţi, aducând, în versurile lor, un vibrant omagiu oii. Iată, relaţia om-oaie a rodit frumos, benefic, întru binele poporului nostru purtător de căciulă. Cu clape sau fără, căciula este prietena de nădejde a românului, ajutându-l efectiv să treacă iarna, drăguţa.
Istoria dramatică, vitregă, cum o ştim, l-a pus adesea pe român în postura de a se căciuli, adică de a-şi scoate căciula şi a umbla cu ea în mână în faţa vreunui deţinător de drepturile sale, cum îşi aroga meritele. Nefirescul ne-a bântuit mult timp societatea şi viaţa. Nici vorbă de vr5eo sancţiune, aşa că fenomenul (negativ) s-a perpetuat, dând românului o imagine deformată. Inclusiv în ochii străinătăţii. Un act reparatoriu s-ar impune, măcar în zilele noastre, atât de scurte totuşi.
Element constant în portul popular românesc, căciula are totuşi o oarecare concurenţă. Neloială? O concurează capul descoperit, fesul, gluga, ştirbindu-i din autoritate şi faimă. Ori, trăitori în spaţiul carpatic şi mioritic, românii nu au dreptul moral să renunţe la tradiţionala noastră căciulă, nici dacă, să admitem, s-ar simţi cu musca pe ea. Căciula este, mai încape vorbă, portul nostru, iubirea şi dorul nostru! Doar vreun hermafrodit îşi permite să strige, în plin sezon hibernal, cu toată căciula care-i acoperă capul: jos pălăria! Indiscutabil, i se cuvine o lecţie.
O istorie întreagă, femeile, în adaptarea lor firească, au onorat, la rându-le căciula, purtând-o ele însele. Ce bine le stătea! Acum, umblă despletite, cu părul vâlvoi, riscând să le atingă răceala sau meningita, schilodind peisajul tradiţional românesc. Legislaţia, se vede treaba, este mult prea tolerantă şi în acest sens. Li s-o fi atrofiat românismul până la dispariţie? Ei, tot educaţia, bat-o vina!
Bun al poporului, fără a fi vorba de naţionalizare, căciula trebuie astfel considerată şi întrebuinţată. Câte popoare aflătoare pe lume nu se bucură de aşa ceva, nu se bucură de una ca ea! Automat, căciula ar trebui inclusă în patrimoniul naţional, bucurându-se de rigori de păstrare şi valorificare. Pe de altă parte, un export ştiinţific al ei ar conduce la importante venituri la buget, nebănuite încă. D ce n-am miza pe 15.000 de specialişti şi în domeniul căciulii? Doar ei pot pune la cale un program de redresare şi avânt. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Strategia de dezvoltare economico-socială a judeţului Botoşani 2008-201 (II)
Diferenţa dintre PDL şi PSD este dat de votul românilor din afara frontierelor
Comentariul comentariilor (CCLVII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Să nu vă gândiţi la prostii!
Ce-i în mâna lui Băsescu, nu-i în în farfuria lor
Vrea un loc de muncă, nu face mofturi!
Îşi pierd casele din cauza unor credite de consum
Le-am dat votul, acum ne arată ei ce pot!
Ioan Rotundu
Deputatul fără pată
Marşul tăcerii n-a rezolvat fondul problemei
Ţiprigan iar vorbeşte ca să nu tacă
ea mai crede în promisiunile electorale de majorare a salariilor
Bucuria a fost mare, dezamăgirea şi mai mare
Oprişanu se consideră om de onoare şi va demisiona din funcţia de la ASP
OJPC ne recomandă să consumăm produsele alimentare de post
Şeful CJ i-a pus deja gând rău lui Conţac
Buhăianu o face pe analistul politic şi dă sfaturi
Festival pentru artiştii amatori cu deficienţe de vedere
Proaspăt senator, Humelnicu l-atacă pe Conţac
Liviu Conţac asigură c㠄I’ ll be back!”
Subofiţer al ISU sancţionat fiindcă a tras la măsea
Marcu zice că legea-i proastă, dar nu va vota o alta
A ieşit pe-a lui Ţâbuleac şi în favoarea celor de la MBB
Liberalul Tăriceanu l-a scos din budă pe democrat-liberalul Ţâbuleac
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă