Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10473
De la 07 Ianuarie 2003
122870540

Românul şi caii verzi pe pereţi

  • 11 February 2007, 23:00
Obişnuit să viseze, ca tot omul, românul îşi înscrie în palmares, în domeniu, expresia cai verzi pe pereţi. Avem de-a face cu un vis colorat, aşadar. Dându-i curs, românul cel mic se visează aviator, cosmonaut, vameş, ofiţer superior, controlor, poate şi sub acţiunea grijii părinteşti, într-un viitor fericit, bun şi sigur. De altfel, aspiraţiile sale de genul acesta se regăsesc în răspunsurile date învăţătoarei la clasica întrebare – ce-ai vrea să te faci, când vei fi mare? Ei, când mai creşte, aspiră la statutul de om politic, om de afaceri, diplomat, preşedinte, preot, bancher, având la îndemână exemple pe măsură şi pricepând unde curge banul doldora şi continuu. Deseori, visul se năruie, de vină fiind, cum altfel, aceeaşi cai verzi pe pereţi.
Sub aceeaşi incidenţă se regăsesc visele la o fată mare, după care tânjeşte flăcăul, dar şi tomnatecul român, sau la una cu zestre, nu glumă, fie ea şi mai puţin dotată ca frumuseţe, fie şi mai trecută. Şi în acest caz sunt destul de multe eşecuri, care se pot traduce în multele şi rapidele divorţuri la români. Nu poate fi eludat visul într-o moştenire ivită pe neaşteptate, din senin, aidoma celei a celebrei mătuşi Tamara, personaj aflat pe buzele multor români, dar mai ales pe cele ale unui ştiut politician. Cum vremurile sunt trepidante, românul crede în existenţa oricând şi a altor mătuşi Tamara, cât de multe. Tot aşa cum crede în şansa care nu-l va ocoli la nesfârşit, atunci când forţează norocul la 6 din 49.
Într-o ţară ca a noastră, unde se edifică palate şi vile, dotate după ultimul răcnet în materie, românul de rând, măcar în vis, tânjeşte după o piscină, după guvernante cât mai tinere şi zvelte, numai bune, după călătorii în lumi exotice, dătătoare de satisfacţii în orice, după vreun iaht, la bordul căruia să poată porni în croaziere de neuitat, după vreo maşină bengoasă şi performantă, care să-i facă muţi de uimire concetăţenii, după o viaţă fructuoasă şi norocoasă la tripou, precum în filmele cu Las Vegas, după câte şi mai câte, în genul cailor verzi pe pereţi. Odrasla de bani gata, ca şi făuritorii ei visează, chiar cu ochii deschişi, la mult bănet curgător, la patalamale de şcoli înalte, la doctorate luate „pe de-a moaca”, la femei-femei, şi tot sub acelaşi generic pomenit - cai verzi pe pereţi – generic care, să recunoaştem, stă şi sub semnul vieţii într-o veselie, atât de mult dorită.
Avarul român adună şi tot adună averi fabuloase, care îi dau senzaţia unui român respectabil, care n-a făcut în viaţă umbră pământului şi nu le-a tocat cu nesăbuinţă. Numai că vine odată şi sunetul acelui ceas final, averea sa nemafiind-i de nici un folos, bună doar pentru zâzania moştenitorilor. Este ceasul când dispar şi caii verzi de pe pereţi. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (XXVIII)
(Ioan Rotundu)
Atenţie la fermoarul prohabului!
(Cârcotaşul)
Ruladă de carne
Poftele sexuale ale...
Indonezia
Horoscop
Desconsideraţi şi batjocoriţi
Ioan Rotundu
Ţărăniştii au cotropit Flămânzii, la omagierea centenarului răscoalei
Seminar pentru îmbunătăţirea comunicării cu cetăţenii
Ciuştea vrea finanţare transfrontalieră pentru punctul vamal Lipcani
Se plâng de locuri de muncă prost plătite şi corupţie
Ştefan este mulţumit că şi-a atins scopul faţă de Eltrans
Ţâbuleac se luptă cu proiectele legislative
Ţărănistul Miluţ s-a răţoit la bijuteriile lui Conţac
Vasilescu a rămas uimit de ce-a putut vedea la Buxelles
Pagini de istorie ale localităţii Flămânzi transpuse în arta plastică
Viitor centru de asistenţă socială pentru profesorii pensionari
A apărut profesia de delegat sindical
Inventariere a suprafeţei de viţă de vie nobilă
Posturi de asistenţi medicali comunitari
IŞJ vrea dispariţia învăţământului simultan
Instruire pe tema infecţiilor nozocomiale
AJOFM desfăşoară trei cursuri de calificare
Bătălia pentru obţinerea certificatului de Şcoală Europeană continuă
Solicitare ofertă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog