Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
In vino veritas
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7789 lei
1 USD = 4.4241 lei


Număr accesări
Astăzi:
2716
De la 07 Ianuarie 2003
73845688

Românul şi canicula cu un altfel de accent

  • 29 July 2007, 23:00
Undeva, prin ţinuturile munteano-olteneşti, vizibil puţin afectat de caniculă, un brav gospodar din zonă, vesel nevoie mare, se înfrupta cu o ţuică locală, în mijlocul consătenilor şi a câtorva oficialităţi (tot) locale, cântând de mama focului: „Dă-o-ncolo caniculă (cu un altfel de accent) că pe mi`n mă doare-n penis!” Cu un instrument în acţiune, atmosfera era plăcută. De-a dreptul. Oricum, era secetă şi mare lucru nu se putea face întru reabilitarea culturilor. Aşa că, distracţia se potrivea de minune, canicula putând fi surmontabilă.
Pornind de la fapta gospodarului pomenit, nici în alte zone lucrurile n-au altă turnură. Ţăranii noştri combat canicula pe la bufet, unii beau în voie sub pălăria de pe cap, bună şi ea la astfel de vremuri fierbinţi. Nici tineretul sătesc nu este mai prejos, voia bună fiind la ordinea zilei. În rest, cum o vrea Dumnezeu. Aşa-i românul. Ministrul de resort agrar, cu promisiunile, lucrătorul pământului, cu resemnarea. Apa, fiind puţină, este bună şi berea! Ba, chiar băuturile spirtoase şi femeile frumoase, primele, este drept, hipotensive. Vechile sisteme de irigaţii au pierit, apa de băut o aduc cisternele, punând-o la gura populaţiei, încât, cum se vede, merge şi aşa. Încălzirea, dacă, tot este globală, înseamnă că îi include pe toţi.
Astfel, omul de rând, nevoiaş şi fără putere, nu poate decât aştepta efectul (final). Cu atât mai mult, se gândeşte la sfârşitul lumii – de foc. Cine să-i mai dea vreo altfel de şansă? Nu peste mult timp, la europarlamentare, vor veni fel de fel de tribuni, spre a propovădui soarta Europei, chestiune de care se frământă, erijându-se în europeni, cu grijă de bătrânul nostru continent, atât de confruntat cu situaţii dificile. Steagurile Europei le vor flutura peste capetele înfierbântate, arse de soare şi preocupări înalte şi prostimea ascultătoare va da curs aplauzelor sau injuriilor de rigoare. În campanie, candidatul, încercând să facă dovada combaterii „pe viu” a caniculei, va invita masele la bufet, pe banii alocaţi, mai să dea un imbold electoral norodului, toastând viguros pentru victorie.
Şi, uite-aşa, campania electorală o bate pe cea agricolă. Canicula cu altfel de accent face şi dovada înţelepciunii poporului nostru şi, dacă ar fi trăit real, Păcală şi Tândală ar fi rămas net inferiori celor de astăzi, abili în cuget şi simţiri, lejeri în exprimare vulgară, atât de frecvent practicată în spaţiul românesc. Dezvoltând ideea, parcă, la asemenea versuri sincere, în curtea gospodarului pomenit, ar fi trebuit să-şi afle loc şi câteva femei, cu rostul lor, predispuse la combaterea caniculei, la rândul lor. La soarele încins, ar fi mers perfect să încingă o horă caniculară. Viaţa de român ne apare încă odată prea frumoasă. În fond, cu ce greşeşte omul, când zice tare: dă-o-ncolo caniculă?
(Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Marinescu nu are nici o pretenţie financiară în urma divorţului
Program TELE’M Botoşani, luni, 30 iulie
Cum i-au umilit ruşii pe americani
Clientul nostru, stăpânul nostru
Proiect de licenţă
Poveste cu vaca, boul şi măgarul
Ghicitoare
Oferta educaţională a Universităţii "Petre Andrei"
Anunţ-concurs
Caută fată "să ştie ce vrea de la viaţa din Botoşani sau Iaşi"
Horoscop
Test de inteligenţă
Înjurături delicate
Perle politice
A decedat părintele spirritual al României
Dezastrul produs de General Fluid nu stârneşte nici o indignare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă