Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Religie
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2951
De la 07 Ianuarie 2003
123968575

Românul şi ce mică-i lumea!

  • 25 May 2009, 23:00
Un ministru de externe care se respectă – dea Dumnezeu! – ar gândi raportul României altfel decât o face acum. Dincolo de necunoaşterea istoriei şi a diplomaţiei româneşti, este extrem de uşor să-ţi vibreze papagalul şi să comiţi erori crase, cu gând de pricepere, în fond de ignoranţă şi de papagal.. Un profan a fost Cioroianu, cu celebrele sale gafe, care au culpabilizat istoricii noştri cei buni, le-au zădărnicit eforturile măcar depuse pe linia înţelegerii. Ar avea o scuză, în dragostea năvalnică pentru aleasa inimii lui şi, precum se ştie, numai cine nu iubeşte nu greşeşte.
Dacă îndrăznim să zice MARE-I ROMÂNIA MICĂ sau MICĂ-I ROMÂNIA MARE, unul, altul ne vor scuza că provenim din doctrina tribunului Vadim, cu care nu avem de gând a face. Nu conform titulaturii unei cărţi biografice pe tema sa, cunoscută, citită şi apreciată de popor. O carte cu un nume incitant şi atât. Pentru român, oricând în contact cu lumea, post ’89, lumea mare este una mică, este lumea sa, pretutindeni întâlneşti consângeni, bravi români de-ai noştri. Dacă nu am avea printre ei şi capturaţi ai piraţilor am fi ceva mai mulţi şi forţa ne-ar creşte. Altfel „românii orişiunde cresc”, cum cuvintele sună atât de frumos.
Bunăoară, cândva, prin SUA, doi români se întâlniră şi vorbind aceeaşi limbă (română), unul întrebându-şi interlocutorul: de unde eşti, bă? Răspunsul fu: din Petricani; în replică, eu, tot de acolo. La care primul avea să exclame: ce mică-i lumea! Culmea, în plus, ambii erau morari români. De unde se vede că românii orişiunde cresc. Ce poate fi mai frumos şi mai înălţător ca aceasta!
Începem noi, românii, să gândim ca rusul, pentru care, vrând, nevrând: patria este tot globul. Fireşte, nici evreii nu sunt departe de o atare gândire elevată. În fond şi la urma urmei, este bine aşa. Singurul păcat ar fi că, şi dincolo de hotare, românii se încrâncenează, atunci când dau unii şi alţii de ai lor. Cu greu îi poţi aduna şi dezlănţui în comun spiritul nostru românesc, atât de curat şi de nesupus presiunilor. Spirit atât mde nobil!
Chestiunea cu: ce mică-i lumea! se poate încadra şi la nivel de Carpaţi, Dunăre şi Mare, nicicând un triunghi al Bermudelor, şi la nivel de Mioriţa, cei trei ciobănei fiind fraţi, fie şi de cruce, uniţi în cuget şi-n simţiri, acţionând pentru binele comun şi al patriei, în genul Unirii din 1600, cu Mihai Voievod Viteazul făuritor.
Ce mică-i lumea, pentru români, în lumea mare, s-a făurit şi poate se va mai făuri vreodată istorie. Oricum, dacă nu, „sara pe deal…”. Lucrurile astăzi, în permanenţă schimbătoare, fac din viaţa de ieri un eşec, în timp ce, din cea viitoare au succes. Să ne avântăm! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor LXXXIII
(Ioan Rotundu)
State de Romania pe urmele lui John Travolta la Paris
Comunicat de presă – Sindicatul Energia
Mâncare de cartofi cu smântâmă
Horoscop
Cel mai rapid lucru din lume
Mica publicitate
A fost inaugurată zona din Roma acordată românilor care trăiesc în capitala Italiei
Patriarhia Română rămâne alături de românii din Timoc şi de Părintele Boian
„Votezi comuniştii şi-ţi dăm copilul înapoi”
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI MARTI- 26 MAI
SC Eltrans merge spre bine
,,Educaţie Rutieră – Educaţie pentru viaţă”
Remorcă neînmatriculată descoperită la ieşirea din România
Femeie de 100 kg dusă de pompieri la ambulanţă
Dăm afară din spitale medicii specialişti şi angajăm preoţi
consilierii municipali şi judeţeni votează
Edilii au pus ochii pe 100 maşini abandonate
Adus la spital muşcat de şarpe
Se va înfiinţa un DNA al sănătăţii
Se va răzgândi sau nu medicul Angela Ţurcanu?
Ceauşescu n-a murit, trăiască Ceauşescu!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog