Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Sindicate
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
11829
De la 07 Ianuarie 2003
68436183

Românul şi ceasul al 12-lea

  • 9 November 2008, 23:00
Ceasul al 12-lea vrea să zică, la români, ultima şansă. Când încă se mai poate face ceva. Este dealtfel o sintagmă uzuală, legată, cum altfel, de viaţa umană. Astfel, unul prinde ultimul tren, tramvai, metrou în ceasul al 12-lea, ceasul său izbăvitor, fără de care ar fi fost un om „mort”, ca atâţia alţii. De acelaşi ceas depinde soarta unei fete la măritiş, a unui om de ştiinţă în faţa recunoaşterii meritelor sale indiscutabile, a unui jucător la ruletă în faţa marelui pot, a unui bucătar în faţa unei ciorbe gustoase, a celor care aşteaptă nerăbdători semnarea unui testament în favoarea lor, din partea celui care dă să moară şi pe care l-au iubit atât şi cu profundă sinceritate ş.a.
Ceasul al 12-lea este ceasul ultimei speranţe, cea care moare ultima, cum spune poporul, fapt pentru care este de nepreţuit. Cu atât mai mult, cu cât românul excelează în a lăsa totul în baza ultimului ceas. De multe ori, românul reuşeşte să-l prindă şi să-l treacă, generând o mare bucurie şi satisfacţie sufletească, atât pentru el, cât şi pentru cei apropiaţi, mai mult sau mai puţin, răsplătind aşteptările (lungi). De aici, o altă expresie uzuală: nu aduce anul ce aduce ceasul… al 12-lea. Este drept, problema ceasului al 12-lea este, în genere, apanajul celor mai de jos, ceilalţi ajunşi ai fotoliilor şi ai ţării dedicându-se altor preocupări. Ştiu ei de care. Ştiu ei că se poate şi aşa. De aceea, lucrurile merg cum merg. De ce le-ar păsa?
Românii, prin ’89, s-au trezit tot în ceasul al 12-lea. La ţanc. După cum, unii nu s-au trezit nici atunci, nici astăzi. Şi, greu de presupus, că li se va întâmpla vreodată. Cocoţatul într-un scaun moale şi înalt are sistemul lui de judecată. Propriu şi anapoda. Din acest punct de vedere, el este fericit şi poate lansa de acolo unde se află avioane de hârtie sau bărcuţe la apă. Îi mânjeşte mustaţa de satisfacţie. Oricum, de ceva vigilenţă este cuprins, socotind că vremurile sunt tulburi, cu posibile renghiuri şi ghinioane. Asta-i treaba lui? Pe vechii tovarăşi i-a îndepărtat, alţii au răposat, oferindu-şi şansa cocoţamentului de unul singur, aplaudându-se personal pentru ceea ce a reuşit să facă în viaţă. Aceasta, în momentele sale de reculegere şi contemplare, din fund de tron.
Mare adevăr dat de „Oamenii se nasc egali, educaţiunea îi deosebeşte”, îi lasă rece de tot, chiar dacă acest lucru ar trebui să se consume într-un final de viaţă. Nu este chip, nu poate fi altfel, individul de acest soi nepunând doi bani pe al 12-lea ceas, ceasul atâtor români. Oricum, vrem, nu vrem, ceasul merge înainte. Exagerat de exact. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Candidaţii pedelişti se tem de votul uninominal
ei se ţin strâns de mâna lui Flutur
Terenurile de joacă motiv de zâzanie între politicienii
Atentat la bannerul lui Liviu Conţac!
Liberalii vor patinoar fără antren
Oprişanu îşi propune să promoveze firmele autohtone
Nu mai vrea profesoare cu rubaşcă, ci cu mini-jupe
prostituţia politică dă naştere la idei trăsnite
Spitalul Judeţean este singurul din ţară care a primit finanţare ministerială
Mistreţilor le-a venit vremea la vaccinat!
În loc de palme şi bâte, fursecuri şi prăjituri
Horoscop
Tot ce-a construit, a făcut-o în mod cinstit!
merită să-l votăm!
Ardeleanul şi livada
Mita electorală nu mai este ce-a fost odată!
Ioan Rotundu
Finanţiştii nu renunţă la grevă
Sunt bani, şi totuşi spitalele nu-i au în cont
Bolnavii de cancer au probleme cu tratamentul
Certificate medicale suspectate de diagnostice închipuite
Comentariul comentariilor (CCXXXVI)
Lider de sindicat unic candidat, în unanimitate votat
nu au fost admise critici, ci numai laude şi politicienii au ridicat osanale dictaturii sindicale
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă