Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Pamflet
Remember
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12567
De la 07 Ianuarie 2003
122872634

Românul şi cei doi moşi

  • 22 December 2008, 23:00
Antedecembristul Moş Gerilă mai este prezent astăzi doar în memoria nostalgicilor. Şi-a dat obştescul sfârşit în decembrie 1989, fiind înlocuit de Moş Crăciun, revenit pe scena ţării după o lungă interdicţie comunistă. Cei care au avut şansa să prindă viaţa în două epoci, socialistă şi capitalistă, şi-l amintesc, cu jind, pe Moş Gerilă, cotat ca un tovarăş de partid de nădejde, culoarea roşie putând însemna o părticică din sângele vărsat de partid şi de clasa muncitoare.
Ei, drept este, nu chiar toţi văd astfel lucrurile! Şoimii patriei şi pionierii Republicii Socialiste România, buni la învăţătură şi cuminţi, primeau darurile acestui Moş, la şcoală şi acasă, în organizaţia de sindicat în care le intrau părinţii, obligaţia lor (morală) fiind de a spune frumoase poezii care să cânte patria şi partidul. De „Steaua sus răsare” sau „O ce veste minunat㔠nu putea fi vorba, ca şi de mersul la biserică, tovarăşii directori, diriginţi şi profesori realizând controale, întru asigurarea unei bune educaţii ateiste a tineretului şcolar al ţării.
Firesc, nu lipseau măsurile. Vacanţa de iarnă trebuia petrecută în spirit tovărăşesc, chiar dacă nu-ţi reveneau prea multe teme şi lecturi suplimentare de efectuat. Ei, apoi, între Crăciun şi Anul Nou, trebuia aniversată aşa cum se cuvine Proclamarea Republicii Populare Române, nici vorbă să asculţi mesajul Suveran Mihai I. Situaţia era sub control desăvârşit din partea autorităţilor, comunismul mai ieşind odată victorios.
Reintrând în scenă, dup㠒89, Moş Crăciun a pus serios stăpânire pe sufletul românului, oferindu-i bunătăţi nemaiîntâlnite, bine primite în fiecare an, ocazie cu care au reînviat colindele românului, frumoasele datini şi obiceiuri româneşti. Ei, bradul de Crăciun luminează parcă altfel, scara mâţei găsindu-se mai rar printre podoabele sale. Nici portretul tovarăşului Ceauşescu nu mai atârnă printre crăci de brad sau de vreun alt copac, să zicem plop.
Farmecul Crăciunului înseamnă şi existenţa zăpezii, cât de cât, iernile mai recente fiind cam văduvite, din acest punct de vedere. Ca urmare, nici celebra sănioară cu zurgălăi la cai nu prea mai este zărită prin aşezări şi uliţe. Aşa este să fie. Obligat de situaţie, Moş Crăciun soseşte cu alte mijloace de locomoţie, fiind posibilă deplasarea sa cu tramvaiul sau maxi-taxi. Bine ar fi să fie exceptat de la plata transportului, pornind de la marea sa prestaţie magică şi socială, de ce nu. Unde mai punem şi terenul accidentat, drumuri, carosabile, trotuare atât de proaste!
Ceea ce este însă mai important este să domnească în toţi românii spiritul Crăciunului. În rest, bucuroşi le-om duce toate! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Deputatul Buhăianu îşi face curăţenie în afaceri
Horoscop
Frumoasa cea goală şi pezevenghii de vopsitori
Vinde mobilierul din casă la preţ avantajos
Taxa auto se majorează iar de la 1 ianuarie 2009
„Dacă nu era 22 decembrie, astăzi probabil Botoşaniul era tot gri”
Casa Tineretului a început să meargă în profit
Deţinuţii botoşăneni trăiesc atmosfera Crăciunului
Ţiganii din Catanga deja sunt pregătiţi de Crăciun
Prefectura i-a îndulcit pe şefii pensionarilor botoşăneni
În sfârşit, s-au deşteptat şi cei din învăţământ
Socoteala cu orele suplimentare nu s-a potrivit cu banii de la buget
Mii de oameni au protestat la Chişinău împotriva abuzurilor comuniştilor la adresa presei
Şi la anul tot ştirbi şi cu dinţii cariaţi
La început a fost cuvântul şi cuvântul era la El, Zeus
Teatrul de păpuşi invitat să joace la ţară, spre bucuria copiilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog