Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25914
De la 07 Ianuarie 2003
85241876

Românul şi cioara vopsită

  • 2 March 2009, 23:00
Privitorul atent poate întâlni, în drumul său, câte o cioară neagră, cu niscaiva pene albe. Aceasta este autentică, totuşi, ajunsă aşa sub acţiunea unor mutaţii genetice. Altfel, cioara vopsită în chip artificial, după intenţiile individului, rămâne o componentă-simbol al minciu8nii. Ori, vrând-nevrând, minciuna, la noi, la români, se bucură de o liberă circulaţie şi practică, în virtutea, confirmată, că dă roade.
Faptul conduce la abordarea ei în diferite împrejurări şi de la vârste fragede, părinţii utilizând minciuna, cioara vopsită, în relaţia cu odrasla, în timp ce aceasta, logic şi necesar, în relaţia cu părinţii iubiţi. Cioara vopsită a câştigat teren vizibil, dovedindu-se dominatoare în relaţiile interumane, la orice nivel, în orice domeniu. Nu poţi decât să te întrebi: este ceva mai eficient decât minciuna?
Sunt numeroase exemplele în care utilizatorii de adevăr au pierdut partida şi, nu odată, lamentabil, cioara vopsită triumfând şi sărbătorind plenar victoria. În plan mai înalt, cioara vopsită este utilizată şi în relaţia cu UE, românul nostru, cel din vârf, ştiind a masca neregulile interne, ţintind neştirbirea credibilităţii de stat, încercând, aidoma mâţei, să cadă tot în picioare, indiferent de la ce înălţime ţii să o arunci.
Gândind frumos, românul pleacă de la ideea: cât merge, merge. Acţiunea sa, cu bună folosire a ciorii vopsite, încearcă o tragere de timp, o inducere necesară în eroare a celor care ne monitorizează ţara, nişte ageamii în faţa dibacilor români. O întreagă istorie s-a scris cu cioara vopsită, cu precădere în anii comunismului, consideraţi de glorie, de către unii. Îi ştim, dar îi lăsăm în plata lor.
Cioara vopsită românească rămâne un mod curent de exprimare a românilor, la noi o coloratură mai aparte decât la alţii, nu atât de ingenioşi în utilizare şi împestriţare. Hai, că suntem fruncea! – vorba bănăţeanului român!
Orice interlocutor, cât de isteţ s-ar da, poate uşor fi dus cu cioara vestită, dacă s-a lucrat bine cu ea, dacă este bine cizelată, efectul fiind unul bun, scontat. Mai ales, că nu necesită cine ştie ce dresură, doar un antrenament bun de limbă şi mimică fiind suficient pentru repurtarea succesului. O minciună impecabilă poate să-l facă pe utilizator să se exprime pentru sine sau prietenii săi, cu formula de rigoare: I-am tras-o!, cu satisfacţia lucrului foarte bine făcut. Drept pentru care, spunem noi: zbor continuu, cioară vopsită! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Anunţ Filarmonica Botoşani
Adevăr şi tradiţie în legenda Babei Dochia
Căruţaşii continuă să facă legea pe Drumul European 58
Vinde un medicament minune
Anunţ important
Anunţ important pentru liceeni
Bogaţii UE întorc spatele statelor estice
Blogări şi internauţi chemaţi să facă lobby pentru imaginea României în lume
Ieri s-au împlinit 17 ani de la războiul ruso-român de pe Nistru
Din nou "Fluturii"
Consultanţi germani pentru succesul firmei/instituţiei dumneavoastră
Servicii de consultanta gratuita
Bătături pe seama bugetului
Comentariul comentariilor XLII
(Ioan Rotundu)
Afaceri cu Sf. Petru
Arpagic cu carne
Conţac îşi dă drumul la gură şi dă la iveală mizeria din PSD
Multe semne de întrebare asupra afacerilor lui Prisăcaru
Consiliul Local Botoşani este proprietar cu bucata pe imobilele din Centrul Vechi
Criza a rărit numărul reclamagiilor!
Actorii botoşăneni vor face turneu în Georgia
Speranţe renăscute
Ioan Rotundu
„Ce te doare?” luat la bani mărunţi chiar de ministrul Bazac
Cadrele didactice au mai primit o lovitură în bugetul familiei
Bir pe boală: coplata la medicul de familie
Guvernul Boc i-a condamnat pe sugari la inaniţie
Grosul şomerilor îl formează cei cu vârsta de mijloc
Comunicat de presă PNL Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă