Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Social
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12703
De la 07 Ianuarie 2003
122872770

Românul şi ciocoii noi

  • 2 January 2007, 23:00
Ciocoi era definită persoana purtătoare de cioc, acolo, în dreptul bărbii. Fireşte ciocul nu era apanajul gloatei, al prostimii. Era un semn al distincţiei moşierului. Altfel decurgea o agapă, o serată, atunci când gazda şi musafirii ei erau dotaţi cu ciocuri. Ciocoimea se desfăta de minune, impresionând puternic distinsul coconet. Multe scene de epocă surprind adunătura. Încet, încet, odată cu redobândirea pământurilor, a pădurilor, cu retrocedarea vechilor conace, se înfiripă şi ciocoii noi, care ţin, la rându-le, să îşi amplifice farmecul personal, purtând părosul cioc. Se reface, astfel, legătura cu trecutul! Vedeţi, spre deosebire de baronii locali, bine mediatizaţi, ciocoii noi sunt mai de-ai casei, mai neaoşi, cu alte cuvinte.
Prosperitatea de care se bucură moştenitorii de acest gen ai înaintaşilor conduce şi la refacerea unei atmosfere de măsura celei de odinioară, cu serate, partide de poker, ceaiuri dansante, fără îndoială, antrenante. Mai pot fi enumerate banchetele care urmează unor partide de vânătoare, aniversările şi onomasticile, picnicurile, cu toate recompunând o lume, cu plăcerile şi romantismul ei.
Prin extensie, ciocoii noi acoperă tot mai multe domenii, cu un plus pentru cei care vor adopta noua condiţie europeană, caz în care i-am putea denumi ciocoii noi româno-europeni. Poate fi şi aceasta o contribuţie proprie la zestrea de valori a bătrânului continent, ca şi la progresul general european. De ce nu?
Negreşit, ciocoii noi, trăitori în era calculatoarelor, a progresului tehnic marcant, dispunând de vehicule performante, de ultimul răcnet, n-au cum mai utiliza caleaşca, trăsura, în drum spre o sindrofie, acestea devenind piese de colecţie, adevărate antichităţi. Nici calul nu mai are utilizare, devenit, din ce în ce mai mult, materie primă pentru producţia de mezeluri, cu bună cerere şi la export. Lucrurile stau în felul acesta şi îşi urmează făgaşul, noua ciocoime română impunându-şi hotărât prezenţa şi afirmându-şi statutul propriu. Cazinourile patriei şi ale Europei freamătă de ea, ca o însufleţitoare prezenţă! Poate şi pilduitoare.
Mereu însoţiţi de selecte dame de companie, ciocoii noi dau ţării o fizionomie nouă, poate chiar stârnind invidia altor popoare, mai puţin predispuse la mutaţii noi, mai conservatoare, cum altfel. Nici viaţa politică nu le este indiferentă ciocoilor noi, încercând să facă o figură frumoasă şi în cadrul ei. Ei, nu chiar toţi. Dar cu un cioc bine îngrijit şi o pălărie şic astfel de ciocoi noi pot „ataca” cu succes electoratul ţării, putând prinde uşor o poziţie de vârf. Desigur, şi cu un zâmbet de rigoare, bine mimat, atât pe afişul electoral, cât şi în discursul electoral doldora de mari promisiuni. Aşadar să (ne trăiască) noua ciocoime! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Urătură veselă
Logică de poliţist
Horoscop
Planurile romilor pentru acest an
Centru social de urgenţă pentru persoanele fără adăpost
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog