Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Aniversări
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12680
De la 07 Ianuarie 2003
122872747

Românul şi civilizaţia cozii româneşti

  • 1 February 2009, 23:00
Coada românească numai civilizată nu a fost şi nu este. Ea, coada, în genere, se formează spontan, fiind suficient ca iniţiativa să o aibă una-două persoane, pentru a-i creşte repede dimensiunea. Dacă ar fi să forţăm o intrare în Cartea Recordurilor, credem, coada românească s-ar impune cu destulă uşurinţă, depăşind recentele produse, cârnatul şi tortul bucureştean, care au umplut de mândrie poporul român, fiind măsurate şi cântărite la ac, spre a îndepărta orice dubiu asupra corectitudinii, care ar fi putut veni în plan internaţional. Şi aceasta poate fi circumscrisă miracolului românesc!
Întotdeauna, coada românească conduce la busculade, la dezordine, la încercări de forţare a unui loc în faţă, cu punerea în acţiune a împinsului, cu exersarea muşchilor, a călcatului pe şi în picioare, cu exprimări de înjurături neaoşe, cu răcnete, cu huiduieli. C-aşa-i românul. Aglomeraţia şi panica sunt la ele acasă, numai bune pentru a permite hoţilor de buzunare să opereze cu succes şi să lase în urmă ţipete şi bocete. Organele au doar de constatat fenomenul. Că de implicare nu poate fi vorba.
Ante ’89, cozile erau la ordinea zilei, chiar dacă partidul şi statul raţionalizaseră, spre binele poporului, numeroase produse alimentare şi nu numai. Sculatul cu noaptea în cap dădea aşezărilor patriei noastre un aspect de furnicar, fie şi dacă nu se putea vorbi de un iluminat stradal cât de cât. La coadă, mai rar, câte un român, mai cu simţul ruşinii, punea bazele unor excepţii, permiţând unei doamne să se aşeze în faţa sa, drept este, însoţit de protestele, vociferările şi bruscările mulţimii flămânde, gata să de sfâşie. Aici se lua cel mai bine starea de spirit a poporului.
O glumă de epocă trecută făcea trimitere, ca explicaţie la o eventuală fotografie, oricum imposibil de publicat, la cozile formate de numeroşi români depunători la CEC. Şi, cum să nu, bunăstarea românilor mai era odată demonstrată.
Zahărul sau uleiul raţionalizate se dădeau poporului prin uşile din spate ale magazinelor alimentare, vânzătoarele operând raţia pe fişă (cartelă), acţiune care mai descongestiona niţel priveliştea faţadei, mai aproape de o arteră centrală. Aşa s-a petrecut în vremuri de aduceri (astăzi) aminte. De pe fereastra vreunui bloc, poporul era atent la sosirea maşinii şi descărcarea ei, pentru a putea coborî în mare viteză din apartament şi a prinde coada plină de speranţă. Era fericit că şi-a ajuns scopul, fericit că avea ce pune pe masă. Era o mare descătuşare sufletească, o mare victorie!
Şi, cum victoria trebuia sărbătorită, putea să o faci cu un păhărel de Trocadero, Nucet, Trandafir, băuturile epocii, lichioruri proaste. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor XXI
Ioan Rotundu
De vreme ce tăcem, mai este loc de mărire!
Ioan Rotundu
O lecţie de ordin moral şi inteligenţă
Fiţi lei, nu miei - sfatul meu pentru cei care nu fac faţă ratelor la bănci
Proiectul de buget pe 2009 - principalele prevederi
Horoscop
Este deştept, frumos, bogat şi vrea o româncă frumoasă
Din nou despre mafia din piaţă
de ieri, legume şi fructe mai scumpe
Un limbric simpatic
Propunere de program anticriză
Egner vorbeşte de parcă nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase
Vâzdoagă, în privinţa urbanismului, vede paiul nu pădurea
Primăria Dorohoi are şanse să fie reabilitată
Răileanu bravează cu plevuşca, nu cu rechinii infractori din piaţă
Se caută la Dorohoi un acar Păun pentru eşuarea Programului Samtid
Botoşănenii vor avea în curând paşapoarte cu cip
În anul 2008 Poliţia comunitară a aplicat aproape 9.000 de contravenţii
Durerea de dinţi de la ministerul Sănătăţii ni se trage
Numărul donatorilor de sânge a scăzut drastic
criză acută de sânge
O nouă luptă cu apa din conducte
S-a declanşat vânătoarea de sporuri după modelul Boc
Agenţie de Credite pentru Studenţi
Berbec irlandez
Urări aniversare
Ţigări în valoare de 3500 lei confiscate la Santa Mare
Autovehicul cu numere expirate descoperit de poliţiştii de frontieră
Autovehicul cu numere expirate descoperit de poliţiştii de frontieră
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog