Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16604
De la 07 Ianuarie 2003
122902253

Românul şi coada dracului

  • 20 March 2007, 23:00
Conform principiului (românesc), „unde-şi bagă dracul coada…”. Şi, nu este vorba nici pe departe de veselie, bucurie, satisfacţie, dar şi pe acestea le poarte strica, îl poate face pe român să-i piară (tot) cheful. Altfel, penetrant, cum îl ştim, dracul ţine să-şi bage coada peste tot. Punctul slab al românului este căutat. Şi, să o zicem, nu este greu de găsit. Urmează scandalul inerent. Dibaci, cum este şi se dovedeşte mereu că este, dracul prinde mereu reuşita, chiar dacă generează oprobiul celui sau celor implicaţi şi vizaţi. Cu coada sa, dracul desface uşor o armonie, fie şi familială, făcând victime în căsnicie. Făcând-o fără violenţă. Desface uşor o prietenie, un parteneriat, fie de existenţă îndelungată, fie şi de afaceri. Desface dezinvolt o relaţie politică, cauzând alte orientări, mişcări de la un partid la altul, trădări de aliat şi găsirea altuia, întru a oferi, în final, o diversitate a societăţii noastre româneşti şi a scenei sale politice, prea puţin dorite şi trebuitoare. Contribuie astfel la generarea unei lupte acerbe, visul multor politicieni români, predispuşi la efortul dat de lupta cu parul, cea cu sabia ducând prea mult şi banal cu elegantul duel din epoca medievală.
Coada dracului se află în permanentă acţiune întru tulburarea apelor (liniştite), având calităţi războinice aproape native, luate în considerare de către mulţii observatori şi analişti români de tot soiul. Se pun bazele unui spectacol al ruşinii, luat uşor în vizor de popoarele Europei şi ale lumii, ale căror societăţi sunt cu totul altele decât ale noastre.
Coada dracului poate fi apreciată şi ca o emanaţie pur românească, contribuind la afirmarea a încă unui fenomen original, cum ne place nouă, românilor, să ne fălim. Extrem de dinamică, aproape că fenomenul surpriză este anulat cu totul, lumea românească intuind uşor la ce se poate aştepta şi putând arăta cu degetul spre vinovat - coada dracului. Ei, altfel stau lucrurile în cazul cozii şoricelului sau chiar al cozii de topor, cu toate că le desparte o diferenţă netă. În ceea ce ne priveşte, coada şoricelului, considerată de către unii ca plantă medicinală, să nu aveţi emoţii şi, eventual, comoţii, fiindcă, în adevăr, face bine organismului, fapt pentru care ne place s-o culegem, azi, copii, de pe câmpuri şi câmpii… Ceea ce, fiţi convinşi ne determină să nu batem câmpul.
Şi, indiferent de sărbătorile care urmează, ale Paştelui, cum altfel, pe noi nu ne înspăimântă, „a ta faimă Baiazid…”, suntem receptivi şi la alte opinii, mult mai revoluţionare decât ale noastre, într-o la dolce farnienta cu timpul, care, oricum, tot implacabil curge. Vedeţi, că atâta lume este în veşnică mişcare şi nici temuta Inchiziţie nu ne poate opri din mers, înseamnă că suntem, aflători în România şi suntem tot (noi) în Univers. Vă felicităm! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (LVII)
(Ioan Rotundu)
Nicolau închide ochii ca opt conţopiştii să plece în Germania
ei vor vizita târgurile Hanovra şi Frankfurt
„Dorule floare de rouă” va deveni festival judeţean
IŞJ a pus punct acordării gradaţiilor de merit
Fonduri pentru mobilier şcolar
Creşte cerinţa locurilor de muncă
Copii tâlhăriţi sub ameninţarea unei săbii artizanale
Ars în propria livadă
Băutura şi certurile l-au determinat să se sinucidă
Vânzători cu sutica lipsă la gramaj
Popescu vine cu o propunere ce încă pluteşte în ceaţă
Liceul Elie Radu poate fi transformat în campus universitar
Se pregăteşte pentru prima rectificare bugetară
Suedezii din Malmo poposesc azi la Botoşani
Corneliu Popescu ia în serios lupta pentru şefia PNL
Primarii învaţă să facă achiziţii publice în sistem electronic
Începe amenajarea centrului de urgenţă pentru persoane fără adăpost
Ţâbuleac deplânge politica
Lumea evreiască şi Israel IV
Tocană naţională
Horoscop
Isus te priveşte!
Încearcă-ţi norocul!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog