Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15207
De la 07 Ianuarie 2003
122900856

Românul şi dispariţia ciocârlanului

  • 19 January 2009, 23:00
Specialiştii şi nu numai ei sesizează de ceva timp încoace fenomenul dispariţiei ciocârlanului autohton. Pe vremuri, el reprezenta mândria străzilor şi a uliţelor vreunei aşezări, prin prestanţa şi ţinuta sa în lumea vrăbiilor, mult mai umile, sfrijite şi slabe.
Mamele îşi conduceau copilul să îl poată privi îndeaproape, minunându-se împreună de frumuseţea creată de Dumnezeu. Totodată exclamau cu regret: ce păcat! Ce păcat că îşi lua zborul! Rar, câte-un copil mai abil reuşea să captureze un ciocârlan, întru observaţie mai atentă şi desfătare mai bună a privirii.
Eram obişnuiţi cu ciocârlanul şi pe vreme bună, şi pe vreme rea. Vara, le avea cu zbânţuitul în praf sau în câte o băltuţă. Iarna îşi lăsa urmele lăbuţelor pe omătul proaspăt, numărul lor convingându-te că se bucura mult, la rându-i, de sezonul hibernal. Ei, şi erau ierni cu mulţi ani în urmă!
Ceva, poate genetic, i-a diminuat existenţa, devenind o rara avis. Oricum, el, ciocârlanul nostru autohton, nu ameninţa pe nimeni cu gripa aviară (inexistentă) şi nici el însuşi nu era ameninţat. Cu niscaiva firimituri, omul bun şi-l făcea apropiat prin bătătura casei sale, chiar dacă firimituri nu erau atât de multe ca acum. Singurul risc la care se expunea venea din partea mâţei, mereu gata să comită o agresiune fizică asupra sa. Ei, ar mai putea fi de găsit şi un altul, dat de laţurile puse de tineretul zurbagiu. Spre a-l captura, neregulamentar. Ruşine!
Cei mici se puteau culca şi dormi mai bine seara, în cazul când, peste zi, avură ocazia să întâlnească un mândru ciocârlan, altul decât cel vizionat în revistele colorate, pentru copii. Se gândeau cu sufletul împăcat la el, nemaifiindu-le necesară neapărat audiţia poveştii de la radio, sub genericul „Noapte bună, copii!”.
Fireşte, problemele protecţiei mediului nu se puneau atunci ca astăzi. Nici mediul nu era atât de atins de poluare. Am înregistrat, din punct de vedere al reducerii numerice a ciocârlanilor, un regres, o involuţie, aidoma cum s-a procedat cu zimbrul, cerbul de aur carpatin, lebăda ş.a.
Verzii societăţii româneşti, cercetaşii ţării ar putea derula proiecte pentru salvarea ciocârlanului, bine plătite, ca atâtea, din fondurile Europei noastre, în care ne-am integrat sau ne mai integrăm încă. Măcar din acest punct de vedere, poporul ar avea treabă, mai aşteptând un pic sumbrul fenomen al emigrării. Apoi, luând în dezbatere problema ciocârlanului, gândul ne duce cu tristeţe la celelalte vietăţi, care ar putea trece prin aşa ceva. În perspectiva venirii primăverii: Atenţie la cocostârc! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat al Forumului AGORA ROMAGNA LATINA -Canada
Rumania, Rumania sau România New York-ului interbelic
În Parlamentul European, PSD-ul s-a dat cu homosexualii
Căpşunarii au susţinut economia naţională; multinaţionalele au secătuit-o
Va stopa dezmăţul pe bani publici
Horoscop
Poliţistul cel isteţ
„Evocări” – le inspectorului general
Alexandra Dinu a descoperit secretul fericirii: să îmbine familia şi cariera
Anastase cere eliminarea imunităţii parlamentare şi vrea votul prin corespondenţă
Doliu naţional în Basarabia. Astăzi Grigore Vieru va fi înmormântat
Comentariul comentariilor XI
(Ioan Rotundu)
Nu trebuie să mai studiaţi, vă rezolvă ei!
Au fost zmei politici, dar au ajuns gloabe declasate
electoratul te ridică, electoratul te coboară
Bahrin nu se va lăsa înlăturată fără luptă
Fostul Guvern a lăsat datorii moştenire
Nu este deficit de personal la Prefectură!
Moment de reculegere pentru Grigore Vieru
Până la urmă a ieşit cum şi-a dorit Ghiorghiţă
se apropie ziua când va trebui să ne răscumpărăm maşinile pe bani mulţinoi cu noi vom fi mai săraci, ei cu ei mai bogaţi
Medicii de la dializă au demisionat în bloc
Criza de medicamente se va accentua, fără a se putea face ceva pentru cei bolnavi
Poleiul de ieri s-a soldat cu mâini şi picioare rupte
Locurile de muncă sunt tot mai puţine şi neatractive
Înapoi la pantaloni rupţi în fund şi căciulă desfundată!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog