Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
10338
De la 07 Ianuarie 2003
77627482

Românul şi duioşenia de iarnă

  • 6 January 2010, 23:00
Este anotimpul alb şi căzăturile românului sunt foarte frecvente. Ca urmare, duioşenia îşi intră în drepturi, spiritul Crăciunului impunându-se şi în cazul ei. Căci, doar un român duios devine salvator pentru semenul său, căzut pe gheaţă sau polei, mâna sa salvatoare fiindu-i de mare folos, precedând eventualul său transport către spital, bineînţeles precedat de imperiosul telefon 112, cel în dificultate neputând, de regulă, să apeleze respectivul număr. Umanismul românesc se mai afirmă, astfel, odată.
O mână salvatoare se face eficientă atunci când este vorba de o jună neajutorată are neşansa să dea cu curul (ei) de pământ. Aici, în acest caz, salvatorii se grăbesc să intervină la ţanc şi care mai de care, făcându-le plăcere să o facă, întru afirmarea spiritului lor civic, atât de invocat de mulţi.
În urma unor atare intervenţii s-au născut idile, recunoştinţa junei salvate venind rapid, punând în lumină sufletul adânc al românului. Cu siguranţă, spitalizarea trece, dar recunoştinţa rămâne. Şi nu este vorba doar de una bănească. Într-un fel, şi această iarnă e atât de frumoasă şi mult aşteptată. Câte fapte bune şi înălţătoare nu pot fi săvârşite, dar, cum viaţa demonstrează, important este să ai ocazia să le comiţi!
Sărbătorile de iarnă, numeroase, oferă românului mari posibilităţi de exprimare a duioşiei, înrâurită pozitiv şi de spiritul Crăciunului şi al Anului Nou. Are numai de câştigat romantismul la români, cu petreceri de tot soiul pe pârtii, la cabane, la serate, cine romantice, serbări ale zăpezii, cu greu de imaginat în alte vremuri.
Nu de puţine ori, duioşia se răsfrânge şi asupra animalelor de companie şi chiar ale străzii, oscioarele fiind mai consistent distribuite acestora, legând pe noi criterii pe om de animal, creând premisele unei legături trainice şi benefice amândurora.
Cu duioşie, singurătatea, dacă există, se suportă mai uşor, doi ochi galeşi aţintiţi asupra ta fiindu-ţi de ajuns, pentru a-ţi ocaziona uşor, uşor vise plăcute. Putem vorbi, astfel, de o terapie plină de duioşie. Mai că le vine multora să dea credit larg acestei formule eficiente de tratament, pledând în favoarea ei şi a extinderii sale.
La săniuş, micii români îşi fac noi prieteni, tot pe baza duioşiei. O astfel de relaţie are şanse să dureze o viaţă, important fiind ca această duioşie să-şi urmeze cursul, să nu cunoască întreruperi. S-au văzut cazuri. Moş Crăciun reprezintă un caz tipic de manifestare a duioşiei, un model pentru întreaga omenire.
Pe la mănăstiri, monahiile şi monahii iradiază atâta duioşie, încât nu-ţi vine să ieşi dintre zidurile lor. Am întâlnit călugări care ştiu să privească atât de duios, să te răsfeţe cu privirea lor. Câteodată, asemenea priviri se revarsă nevinovate asupra celor din branşa proprie, semn al comuniunii sufleteşti de netăgăduit. Necunoscută multora este viaţa monahală! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Guvernul introduce standarde de cost pentru serviciile sociale
îngrijirea unui copil aflat în plasament costă 20.896 lei pe an
Ieri, miile de şomeri n-au avut oferte de angajare
Lege anapoda, interpretare şi mai anapoda, angajaţi timoraţi
Repetiţie pentru proba digitală de la Bac
Profesorii debutanţi continuă să fie prost plătiţi
În acest an, în învăţământul botoşănean vor fi desfiinţate 300 de posturi
Beţivan prins în trafic
Schimbarea managerului la DJPD a adus un suflu nou în activitate
amenzi de cinci ori mai mari pentru traficul greu
„Vrem bani mai mulţi pentru judeţ!” strigă şefii CJ către parlamentarii de Botoşani
Anul investiţiilor finanţate din fonduri europene la Primăria Botoşani
Iavorenciuc – o familie cu probleme
Program TELE'M Botoşani, joi 7 ianuarie
Cârdăşie politică spornică în minciuni
Ioan Rotundu
Un simplu telefon şi... gata angajarea!
Horoscop
Aluzie sexuală
Bugetul lui Boc pentru Ţâbu
La moartea presei cu etaj
Comuniştii au încercat să-şi ascundă ilegalităţile secretizând documente
Arhitectul român Dan Hanganu a primit Ordinul Canadei
Traian Băsescu se va întâlni la Chişinău cu preşedintele
interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu
Parlamentarii din comisiile de muncă au votat pentru reducerea CAS în 2010
Emil Boc despre majorarea punctului de pensie
niciun amendament nu poate fi acceptat dacă nu are sursă de finanţare
Impozitul minim are o soartă incertă
orice variantă este posibilă
Un preot cazon iubit şi stimat de credincioşi
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă