Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Religie
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
2503
De la 07 Ianuarie 2003
108732189

Românul şi duioşia electorală

  • 28 November 2008, 23:00
Nu odată românul apare încărcat cu duioşie. De regulă, în compania nevestei, iubitei, vreunei flori sau vreunui câine de companie, a propriului copil, mamei, a preotului, a cerşetorului, a lui Moş Nicolae şi Crăciun, sperând în câştigarea lesne a unei aprecieri din partea acestora şi a tuturor, dovedind, şi pe această cale, o bună stăpânire ca şi afirmare a unor calităţi morale incontestabile. Cuprins de multă duioşie, românul este în stare să înduplece o persoană de care are atâta nevoie, presărându-i omagii însoţite de flori, aprinzându-i lumânări întru a o ţine mereu aproape, în viaţă şi în sufletul său generos şi deschis.
În mare măsură, duioşia este o cale cu care se poate construi cu bune rezultate armonia socială, de care este atâta nevoie acum şi în viitor. Cu duioşie, o fată dezamăgită în amor, se poate redresa, reabilita, oferindu-se uşor unui nou venit în viaţa ei încercată. Este, să recunoaştem şi de aşa ceva în abordarea relaţiilor interumane. Spre a nu comite felurite trăsnăi.
La ceas de campanie electorală şi alegeri, duioşia capătă valenţe noi, candidatul împrăştiind-o cu dărnicie asupra mulţimilor nevoiaşe, dându-le binecuvântarea sa, dorită şi primită ca de la Dumnezeu, cum şi el crede în aşa ceva. Se crede, astfel, tot mai indispensabil societăţii, acum când aceasta încearcă mutaţii profunde în devenirea ei. Un chip de candidat duios dă bine la aprecierea de către popor, chestiunea alegerii sale nefiind decât o simplă formalitate, în genul înscrierii unui gol în poarta goală şi adversă. Strădaniile îi sunt răsplătite de către persoana iubită, grabnică în a i se dărui mult mai abitir decât a făcut-o până în prezent. De altfel, ce s-ar face un asemenea candidat fără o dăruire pe măsură? Ar fi dezastru. Lupta electorală, se ştie, este aspră, nemiloasă, uneori, frauduloasă, plină de suspans, tocmai de aceea pare mai interesantă şi de preferat. Cin’nu ştie ce e ea, Dumnezeu să nu i-o dea! La ce bun?
Duioşia îl face poarcă mai om pe omul politic, deşi unele voci o confundă cu ipocrizia, cea ce nu este nicidecum un serviciu făcut celui care chiar că o posedă şi o afirmă. Numeroşi oameni de ştiinţă sunt chemaţi să analizeze problema aceasta spinoasă şi cu care ne confruntă. Toţi sperăm în găsirea unei formule pe măsură şi chiar magice. Dacă lumea nu ar fi lovită şi de alte probleme, duioşia, am putea spune, ar fi o prioritate a vieţii româneşti, fără a anula problematica materialistă a vieţii. Simplul alegător, socotim, în prag de alegeri, se va îndrepta spre urna de vot tot cu duioşie, mai amară, este drept. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Programul Guvernului “Un calculator pentru fiecare elev”
Asigurări de sănătate pentru călugării care nu realizează venituri
Cuantumul plăţilor directe unice pentru agricultori, stabilit de Guvern
30 milioane lei - despăgubiri pentru culturile agricole afectate de inundaţii
Agenţiile de voiaj CFR vor avea program de lucru normal
Venin de vipera
Horoscop
Vicele Ghiorghiţă îşi va vedea visul împlinit
Doar un anelist vrea să-şi cumpere locuinţa de la stat
Arunci cu apă în Constantinescu şi se scuză Vasilescu
A fost desemnat managerul Primăriei Botoşani
Se mai găsesc şi bani la Consiliul Judeţean Botoşani
Ambulatoriul Spitalului de Recuperare va fi modernizat
Însuşi vicepreşedintele ANPC a luat ţeapă
9 deţinuţi vor pune ştampila pe buletinul de vot
Comercianţii de centrale termice au fost controlaţi
L-a născut şi l-a abandonat
Refuz masiv al vaccinului preventiv de cancer uterin
Despăgubiri pentru cei cu culturi calamitate
Probleme cu bolile transmisibile
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă