Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
9724
De la 07 Ianuarie 2003
77605441

Românul şi duşmanii

  • 16 January 2007, 23:00
Românul, vrem, nu vrem, nu este înconjurat numai de prieteni, şi de duşmani. Încercând a-i numi pe câţiva dintre ei, putem începe cu Mizeria, socială, morală, de zi cu zi. Aşadar. Românul se zbate în mizerie. Aceasta, cu toată aderarea sa, voită, nevoită. Cum vreţi s-o luaţi. Lipsa locurilor de muncă, condiţiile precare de locuit, de viaţă, în genere, teama de a-şi întemeia o familie, lipsa banilor ş.a. îl fac pe român să fie un străin în ţara sa şi în faţa sorţii, conducându-l deseori spre depresie şi, cum altfel, spre suicid. Mizeria morală conţine multă promiscuitate, multă incultură, lipsa elementelor de bază ale civilizaţiei, românul devenind uşor victimă, neavând cum să se aburce, să se desprindă de prăpastia în care se afundă şi se tot afundă. Încercările sale, dacă sunt, de ieşire din impas, se rezumă la a o şterge peste frontiere, unde, musai, dă de o lume indiferentă, rece, insensibilă la ale sale trăiri.
În categoria dişmanilor românului trebuie inclusă marea birocraţie românească, pe linia DMH (Direcţia Mişcării Hârtiilor), nedispărută nici în condiţiile apusului erei comuniste, nici al progresului informaticii. Se consumă la noi, la români, atâta hârtie, încât te întrebi, uşor nedumerit, cum de mai sunt rezerve pentru hârtie igienică. Este, să recunoaştem, o tristă realitate românească. Într-o mare măsură, viaţa românului este dependentă de hârtii, dependenţa unora faţă de droguri fiind cu totul şi cu totul nesemnificatică. Ne place, nu ne place… Un zdravăn aparat funcţionăresc face viaţa amară bunului nostru român. Păcat.
Poluarea, ca duşman de vază al românului, este la ordinea zilei, fără ca nimeni să o stârpească, indiferent de fel de fel de instituţii abilitate cu acte în regulă. Ea împânzeşte viaţa românului din zori în noapte şi dincolo de ele, ducând la condiţia sa umilitoare. Marile şi micile aşezări ale patriei stau neclintite sub dominaţia poluării, cu toată echipa de mii de edili, antrenaţi în orice, numai în respectul faţă de cetăţeanul român, nu. În atari condiţii, românul este supus unui adevărat calvar cotidian, nicicând întrerupt, mereu în acţiune nefastă, doborâtoare, chiar, trist moment, firească. Micile amăgiri şi speranţe în îndreptare se năruie iute.
Puzderia de gângănii, de sezon sau de permanenţă, se înscrie, aproape majestuos, între duşmanii românului, întru enervare, nonconfort, viaţă amară, românul nereuşind să-i facă faţă, cu toată abundenţa de sprayuri, cu toată reclama nonstop a acestora, căci cedezi rapid în lupta cu ţânţarii şi muştele. O banală vizită medicală executată în grădiniţe şi şcoli ne relevă puzderie de copii cu păduchi, cu râie care, în nici un caz, nu sunt demne, ca fenomen, de noua noastră condiţie europeană şi care, puţin probabil, să fie de semnalat şi în altă parte a lumii. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Investiţii cu 30% mai mari decât anul trecut
Program de granturi gata de lansare
Hoţi de găini prinşi
Reţinut pentru viol şi incest
Operaţia a devenit posibilă prin solidaritatea colegilor
Penitenciarul a încadrat 95% din personalul de specialitate
Comentariu la comentarii (IX)
(Ioan Rotundu)
Norocul poliţistului
Cotlet de porc cu sos de coniac
Horoscop
Eminescu omagiat de actorii botoşăneni
Directorul DADR controlat de corpul de control al Prefecturii
Cade capul lui Rizac
Prefectul contraatacă
Aneliştii au luat cu asalt Locativa
Numele noului director Termica rămâne încă incert
Gheorghe Flutur anunţă anticipatele
Peremiştii îşi reîmprospătează cadrele
Grecia antică II
La un salariu de 80 milioane lei, zornăitul cătuşelor nu te poate speria
(Cârcotaşul)
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă