Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Umor
Comentarii
Pamflet
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11251
De la 07 Ianuarie 2003
106259623

Românul si fântânile

  • 8 October 2008, 23:00
Vechile şi patriarhalele noastre oraşe româneşti înscriau în peisajul lor, demn de frumoase cărţi poştale, numeroase fântâni, dătătoare de apă rece şi bună. Se pare, din indiferenţă din partea celor ce constituie generaţiile de astăzi, că le-a trecut vremea. În acest sens, se dă vina cu uşurinţă pe nitraţi şi nitriţi, chipurile, cu efectul lor nociv asupra obedului sau preaslăbitului organism anatomic român. Ce simplu!
Trece, ca atâtea, şi vremea harbujilor actuali, numai bun de ţinut la rece în câte-o fântână, şi grosul fântânilor din municipiul Botoşani şi alte localităţi tot închis ermetic este, cetăţeanul mai întrebându-se, din când în când: de ce oare? Oricum, nu mizează pe vreun răspuns primit, fie şi în doi peri, de la edili, cei care, în urma alegerilor locale, şi-au văzut împlinită alegerea (lor). Aşa că, astăzi, la ce sunt bune fântânile? Dacă sunt acoperite cu capace metalice, ele sunt atracţia marilor achizitori de fier vechi, în vederea valorificării. Dacă sunt acoperite cu capace de beton sau lemn, bune şi ele! Uşor li se face loc printre elementele trebuitoare ale propriilor gospodării, în consens cu interesul care poartă fesul. În situaţii mai dramatice, şi nu rare, fântânile au devenit depozite de gunoaie, mortăciuni, loc preferat de sinucigaşi, dornici a-şi (c)urma cursul vieţii, destinul.
Nu rareori, în cazul în care fântânile şi-au pierdut învelişul protector, capacul, aduc ghinion diferitelor vietăţi, cuvântătoare sau necuvântătoare care, fără voia lor, cad dezinvolt în ele, punându-i în mişcare pe bravii noştri pompieri întru salvarea de vieţi omeneşti sau de animale., într-o voioşie. Marele serviciu 112 este pus în priză, intervenind ca lucrurile să aibă un final fericit.
Ei, pe vremuri, când erau dotate cu apă, fântânile favorizau şi frumoase idile, cu fete şi flăcăi protagonişti! Mai ales la ţară, condiţiile fiind mai bune şi discreţia asigurată în mai mare măsură sau chiar perfect. Acum, ne mai întrebăm: unde sunt fântânile de altădată? O facem, cel puţin unii dintre noi.
Vechi momente atestă că, adesea, cu o fântână se putea intra în istorie: „Fântâna Blanduziei” sau, cazul Botoşanilor „Fântâna lui Alexa”, ajunsă chiar denumire stradală, înscrisă pe vechile hărţi stradale botoşănene. Astăzi, la vremuri noi, ar rezulta noi denumiri: fântâna mortului, fântâna muierii, a mâţei, căţelului, soacrei, Miss România, aceasta din urmă, evident, după o profundă decepţie în dragoste, încheiată cu un final neaşteptat de tragic. Mde.
În alte zone ale Europei, o fântână, precum Trevi, determină creşterea fluxului turistic, umplând, totodată, apa în cauză de monede, purtătoare de noroc, numai bune de înhăţat de românii stabiliţi sau trecători pe acolo. Ar fi de luat aminte de către iubiţii noştri edili. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


„Drumul Hoţilor”- cea mai bună alternativă pentru maşinile de mare tonaj
Blocarea roţilor la maşini se va aplica după alegerile parlamentare
Corneliu Mihai a lăsat pantofii pentru ciubotele de cauciuc
La Eltrans continuă să se practice un management păgubos
Ghinion birocratic pentru cei de la„Trandafir Moldovenesc”
500.000 lei alocaţi de Crucea Roşie Botoşani sinistraţilor
Proiectul cu Ucraina pe finiş!
„Apus de Soare” la Zilele Iaşilor
Mi-e frică să nu fim manipulaţi!
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor (CCX)
(Ioan Rotundu)
Comunicat de presă – Stupefiant!
CEDO a condamnat România în cazul unui jurnalist
E greu să fii copilul nimănui, când medicii n-au suflet şi dorm în gardă
Pentru banii plătiţi la CEDO nu a fost tras la răspundere nici un funcţionar român
BNR: românii s-au năpustit să îşi retragă banii din bănci
Politia comunistă de la Chişinău a început să aresteze liderii Partidului Liberal
Independenţa Insulei Şerpilor în viziunea lui Bruce Jackson
Un român – profesor universitar şi cercetător, la 34 de ani
Politicienii vin şi pleacă, instituţiile şi funcţionarii rămân
Bursa de la Bucureşti are cea mai mare cădere din lume şi a fost închisă
leul migrează către cota 5,0
Horoscop
Un banc cu substrat
Medicii rezidenţi sunt ademeniţi în Anglia
Mamă denaturată
A reînceput nebunia după medicamente
La Raiffeisen nu s-au dat banii celor care au solicitat retragerea lor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă