Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
24172
De la 07 Ianuarie 2003
76737551

Românul şi floarea din colţ

  • 23 November 2007, 23:00
Una din mişcările care a înflorit în epoca postdecembristă, atât de dragă, este mişcarea florilor. Este natural, firesc, nu? Într-o epocă anterioară, până şi peste flori se abătuse penuria, cu greu putând procura o floare şi aceasta numai după ce, şi aici, luai contact cu cozile de rigoare. Cât de urgent era – ziua educatoarei, a învăţătoarei, moartea bunicii, onomastica vecinei, comemorarea soţului ei etc. Sistemul cunoscutei pile funcţiona şi în acest caz ceva mai aparte. Cum n-aveai ce face, te conformai cu rânduiala (socialistă). O situaţie mai bună se înregistra în pragul marilor sărbători: 1 mai, 23 august, 7 noiembrie, când era recomandat să ai în mână flori, pentru a-ţi exprima mai bine ataşamentul la cauză, dragostea pentru înţelepţii şi dragii conducători comunişti, încrederea în măreţe victorii viitoare, în triumful ţelului partidului şi al întregului nostru popor.
Piaţa cea mare abunda în flori, care mai de care. Din acest punct de vedere, colţul străzii era stingher, servind altor scopuri, poate mai puţin importante. Fenomenul florii din colţul străzii a demarat exploziv odată cu schimbările înnoitoare ale epocii postdecembriste, poate şi în ideea de a exprima bucuria traiului românesc într-o epocă de-a dreptul nouă. Aşa că, astăzi, floarea din colţ îţi vine în întâmpinare, având cu ce să te prezinţi la şcoală, la serviciu, la medic, la prieten, chiar dacă consideri chestiunea ca un ingredient al unei atenţii mai grase – bani, cafea, kent, curcan, viţel, porc, maşină, ş.a.
Pe românul ceva mai cultivat gândul la floarea din colţ i-l poate stârni şi o cunoscută pânză de-a maestrului Ştefan Luchian, „Safta Florăreasa”, care satisfăcea o generaţie cu florile sale dintr-un colţ de Bucureşti.
Cert este, dacă românul vrea să-i ofere soţiei sau iubitei o floare, de ziua uneia sau alteia, are de unde să o facă operativ, doar făcând colţul. Este încă un semn de progres şi civilizaţie, de luat în calcul. Nu poate fi trecută cu vederea nici abundenţa ofertei florale, autohtone şi din import, pentru toate vârstele şi gusturile, satisfăcând o puzderie de capricii. Ce poate fi mai înălţător, generos şi uman!
Copilele şi babele, vânzătoare tradiţionale de ghiocei, viorele, mâţişori se înscriu, la rându-le, sub genericul florii din colţ, preferând locul ca pe unul de taină, binevenit în peisaj, contribuind la menţinerea ordinii stabilite cu eforturi. Românilor le este dat, astfel, să-şi mai apropie o bucurie, să viseze frumos la viaţa ce o au în faţă.
Pe de altă parte, bărbatul proaspăt purtător de flori din colţ, în drumul său către obiectiv, către ţintă, impune altfel de respect în societate, atrăgând priviri atente, admirative sau ironice, dar trecând altfel şi mult mai ţanţoş prin lume. Bravo! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Magistrala de gaz Hârlău - Botoşani, între realitate şi ţeapa deceniului
Stomatologul Feodorov a plecat în concediu lăsându-şi pacienţii cu gura căscată
Un botoşănean a cumpărat o vioară mută
Concert pentru dorohoieni
Mult trâmbiţatul accelerator s-a dus pe apa sâmbetei
banii pentru accelerator au ajuns la Munteanu, amicul lui Oprişanu
Pro Democraţia îi va examina pe preşedinţii secţiilor de votare
Centru de informare şi consiliere pentru şomeri de peste 45 de ani
Secţia specială de votare pentru deţinuţi
Este căutată minora Marinica, dată dispărută de câteva zile
Circulaţie interzisă în două intersecţii
Ciorbă de pui şi legume de toamnă
Matematica femeii
Horoscop
Anunţ important
Prefectul a inaugurat sediile de Poliţie de la Hlipiceni şi Răuseni
Primarul Flutur cere parlamentarilor să nu vitregească bugetul local
Luptă aprigă în adjudecarea reabilitării Centrului Istoric
CNI va finanţa finalizarea Sălii Polivalente
Încă 120 de locuinţe sociale vor fi construite în Botoşani
Pentru suspendarea Feliciei Mihai, Alexandru vrea argumente
Directorul Pricopi anunţă schimbarea în bine a cimitirelor
Consilierul Alexandru vrea să-i înveţe carte pe poliţişti
”Un grav deficit de democraţie”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă