Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Sănătate
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Remember
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11431
De la 07 Ianuarie 2003
104621766

Românul şi forţa vântului

  • 28 December 2007, 23:00
Nici vântul nu-l ocoleşte pe român. Îi este părtaş la nevoi şi suferinţe, dar şi la bucurii. Despre acestea din urmă, bucuriile, românul milionar sau miliardar are o părere extrem de bună., făcându-i plăcere să-şi amintească frumos, după un sejur săvârşit într-o ţară caldă, unde o delicioasă subretă l-a vânturat cu duioşie, spre a nu se simţi rău şi sleit de puteri. Acum că o scriem, nici românul de rând, cu viaţă modestă, nu i-ar prinde rău un atare vânt, într-o ţară caldă şi cu multe posibilităţi. Dar…
Ei, cum suntem în plină iarnă, românului îi este dat să suporte şi vântul rece, aducător de gripe şi răceli, de smulgeri de acoperişuri, de perturbaţii în trafic, căderi de pe picioare, incendii, viaţă sedentară şi la gura sobei sau ţeava caloriferului anemic încălzit, confruntări cu haitele de sălbăticiuni de pe aceste meleaguri sau dinafară, mereu flămânde, mereu în căutare de hrană şi dând (încă) piept cu atâtea altele. De parcă românul nu ar avea şi alte belele pe cap.
Văzând şi partea bună a lucrurilor, un vânt rece îl trezeşte mai uşor la realitate pe român, ajutându-l deseori să-i vină mintea la cap, să se deştepte, să-i scadă pofta de a greşi. În acest sens, trebuie interpretată acţiunea şefului de a face subalternului un vânt, acţiunea soţiei către soţ, a proprietarului către chiriaş, a stăpânului către mâţa şugubeaţă, cazuri care mai de care, plăcute, tot mai mult sau mai puţin.
Dar, firesc, românul se întreabă dacă un vânt rece şi rău poate fi stârpit. Vânarea de vânt este o încercare temerară, cu minime şanse de reuşită, putând oricând eşua lamentabil. Este un fapt pentru care este considerată inutilă, pentru mulţi. Asta este! Ce să mai zicem de himera din capul unora de a pune mâna pe trofee glorioase, care să le aducă o mult dorită faimă?
În Decembrie `89 era preferat de mai toţi vântul de libertate, cu toate că un compozitor sovietic realizase o interesantă arie pe această temă, cu mult timp mai înainte. Pentru român, atunci, acţiunea vântului de libertate aducea cu o frumoasă adiere, fiind primită cu braţele deschise şi victorioase strigăte de ura! Cu timpul, românul s-a convins că nu a fost decât o farsă, capitol cu care este bine obişnuit, bietul.
Celebrele cărţi şi ecranizări „La răscruce de vânturi” pun altfel problema şi, din curiozitate sau la recomandare, încerci să te apleci şi asupra acestui fenomen. Unul care te poate face edificat, deci fericit, cu conştiinţa împăcată.
Ei, pentru românul care se mulţumeşte cu ceva mai puţin, este bun şi vântul natural şi al iernii actuale. Vânt bun! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Felicitare DJT
Felicitare Centrul de Creaţie
Felicitare PNL Botoşani
Felicitare din partea prefectului de Botoşani
Felicitare senator Gavrilă Vasilescu
Felicitare TERMICA SA
Felicitare Moldopan SA
Felicitare PD-L
Virgină după trei căsătorii
Vot împotriva legii printre pahare cu ţuică şi resturi de salam
Ciorapi de damă
Mărire de salariu
Atracţie fatală
Recomandări ale Ministerul Sănătăţii Publice adresate populaţiei în preajma Revelionului
Urătura redacţiei Jurnalul
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă