Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6996
De la 07 Ianuarie 2003
123195933
pnl

Românul şi fostul 23 August

  • 22 August 2007, 23:00
Zi Naţională a României, zi a eliberării de către armata roşie şi sovietică eliberatoare, cum era socotită exclusiv într-o, apoi şi zi a insurecţiei române etapă, a eliberării sociale şi naţionale a poporului român, funcţie de bătaia vântului politico-ideologic, ziua de 23 august era sărbătorită an de an cu entuziasmul dat de mersul tot (mai) înainte a poporului pe calea democraţiei şi socialismului, condus, dârz şi hotărât pe acest drum luminos de către încercatul şi gloriosul partid comunist, astăzi defunct. La începuturile aşa-zisei puteri populare, poporul, scos la defilări, scanda din răsputeri: Stalin şi poporul rus libertate ne-au adus!, Trăiască prietenia de nezdruncinat româno-sovietică!, înălţând cât mai sus portretele lui Marx, Engel, Lenin, Stalin, dar şi ale conducătorilor noştri, Gheorghe-Ghiorghiu-Dej, Ana Pauker, Vasile Luca, Emil Bodnăraş, Chivu Stoica ş.a. scandând lozinci muncitoreşti şi intonând imnuri de slavă.
Mai târziu lucrurile s-au mai schimbat, fiind valabile alte portrete, cu alţi protagonişti comunişti, unii fiind decăzuţi, trecuţi pe lista a doua sau chiar pe cea moartă, pentru a rămâne doar unul, vestitul tov. Ceauşescu, marele arhitect al României Socialiste.
Mai spre apusul vechiului regim, pompa manifestărilor de 23 august s-a mai diminuat, lăsând loc şedinţelor festive, de sală. Românul însă beneficia de două zile libere, răsplată de sus, pentru efortul său de a asigura reuşita manifestărilor omagiale, pentru efortul general în construirea socialismului. Tradiţional, se bucura în aceste zile de ieşiri la iarbă verde (încă), soldate cu un tradiţional băut de bere şi consum de mici şi harbuz, cu zburdălnicia odraslelor, cu participarea la kermeze şi întreceri sportive. An de an, ritualul se repeta. În chip comunist.
Veneau să ni viziteze ţara fraţi din sistemul mondial socialist, invitaţi de onoare la mese festive, ocazie fericită de exprimare a solidarităţii şi prietenie dintre ţările în cauză. Veneau şi ei la noi, cum mergeam şi noi la ei, bineînţeles prin reprezentanţi. Radioul şi unica televiziune derulau programe incluzând demonstraţia din Capitală plus secvenţe ale ei din câteva mari oraşe, muzică şi poezie patriotică şi de slavă a partidului comunist, precum şi muzică populară de pe plaiuri româneşti. Ziarele includeau telegramele de felicitare primite de tov. Ceauşescu, mai surprinzând, la rândul lor, cât de multe ţări ne erau prietene.
Soţii Ceauşescu, personal, erau prezentaţi poporului în repere de seamă ale vieţii şi activităţii lor (neobosite). Ei, îşi mai aflau loc şi eroi ai muncii socialiste. Puţini, dar buni!
Acum, ziua naţională de atunci a rămas poveste, de amintire. De pomenirea nostalgicilor noştri, câţi or mai fi. Rămâne regretul, suntem convinşi, pierderii de calendar a celor două zile libere. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Primarul Flutur este ameninţat cu o plângere penală
Poliţia Comunitară silită să-şi achiziţioneze un spaţiu
Teatrul „Mihai Eminescu” rampă de lansare a studenţilor din Iaşi
Prefectul este aproape de a desţeleni UM 01189 de terenurile dezafectate
Ghişee unice la serviciile din subordinea Instituţiei Prefectului
Instituţia Prefectului ia la ochi construcţiile fără autorizaţie
Furtună vrea controlul asupra preţurilor, ca în „iepoca” de aur
Ştirile ProTv au fost nominalizate la premiile Emmy
Liberalul dărăbănean Andronic se dă şmecher politic de Botoşani
Urgenţă mare în repararea podului care duce la cazan
Câşlaru, pe cale de-a deveni “ctitorul şcolilor “din Băluşeni
Aproape jumătate din şcoli nu posedă autorizaţie sanitară de funcţionare
Firma General Top Com a câştigat detaşat
Facilităţi doar pentru medici şi rudele lor
Sute de profesori bat la uşa SIP
Un tânăr a dorit să intre ilegal în Republica Moldova
Acţiuni sunt, rezultatele nu apar
Student implicat într-un accident auto
Pentru că legea este anapoda, doi minori continuă să fure
Taxa de salubrizare pentru locuitorii la case va fi obligatorie
Program TELE'M Botoşani, joi, 23 august
Vinde aer nou şi în garanţie
Horoscop
Ferestre sparte
În fund, la Feodorov!
(Ioan Rotundu)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog