Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
37362
De la 07 Ianuarie 2003
92438407

Românul şi futurologul

  • 7 December 2008, 23:00
Cochetând cu scrutarea vremurilor care vor veni, futurologul se dovedeşte binevenit printre şi pentru român. Negreşit, el este cu un cap mai sus decât românul obişnuit, de rând, tocmai spre a le fi eficientă munca, scrutarea. Într-o atare viziune, dată nu oricui, futurologul nu duce lipsă de solicitări. Lui îi vine uşor să stabilească dacă direcţia în care merge ţara este greşită sau nu, dacă fata mamei cea fudulă are viitorul în faţă (lesne de înţeles, şi trecutul în spate), dacă băiatul de bani gata va săvârşi sau nu un accident cu noua şi bengoasa maşină, cu care a fost răsplătit de dragii săi părinţi, dacă viaţa îi va scoate în faţă pofticiosului bărbat una sau mai multe amante de soi, dacă proprietarul îl va mai tolera pe chiriaş, dacă moştenirea va fi pe măsura aşteptării românului care aspiră nerăbdător la ea, dacă va prinde o emigrare în SUA, la loteria vizelor sau, de ce nu, un câştiga baban la instituţia loteriei, pornind de la reportul repetat, ajuns la o sumă uriaşă.
Românul din zilele noastre pune multă bază pe futurolog, având o încredere oarbă în predicţiile sale care, în adevăr, sunt rodul gândirii elevate şi profunde, diferite de profeţiile despre trecut ale răposatului Brucan. Tânăra copilă, sceptică în privinţa pronosticului de măritiş, dat de bunici sau părinţi, apelează, mult încrezătoare, la futurolog, şi nu doar pentru satisfacerea unei banale curiozităţi. Ea realizează cu numai aceasta îi rezolvă competent şi operativ problema intimă.
Iată de ce tot mai mulţi români caută insistent şi, uneori, cu disperare, serviciile futurologilor patriei. Bunăoară, reforma învăţământului, pe care un oarecare ministru nu o poate fixa între nişte limite de timp, poate uşor fi estimată de un bun futurolog. Futurologia şi şcoala mereu a avut o relaţie simbiotică, mereu au apărut ca un model pentru cercurile ştiinţifice româneşti. Spre deosebire de relaţia şcoală-familie, şcoală-fotbal, şcoală-civism, şcoală-violenţă etc.
Dând piept cu futurologul, naţiunea îşi vede mai degrabă viitorul, putând astfel să-şi regleze cadenţa în mersul către el, neriscând vreo păşire nesigură şi arbitrară, lucru care i-ar compromite demnitatea umană, atât de frumos etalat. Extinderea futurologiei în ţara noastră a venit, este drept, târziu, dar a venit, întru satisfacţia maselor largi (şi) populare.
Opţional, mulţi dintre români s-ar dori futurologi, numai că, şi aici, nu-i după cum se plănuieşte, ci după cum se nimereşte. Astfel, cei care ating înalta cotă de futurolog merită premiaţi din plin şi, ca într-un frumos joc de societate şi erotic, au drept răsplată voie să sărute mânuşiţa doamnei. Şi, este atâta de frumos! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Câmpanu l-a mazilit din nou pe Ţurcanu
mazilitul pregăteşte al doilea marş către Bucureşti el speră ca Tăriceanu să-i ţină iar partea
După îndelungi controverse, patinoarul a fost inaugurat
Dezvăluie un secret liberal din alegerile locale
Grupul vocal „Steluţa” la Festivalul de la Braşov
Ţurcanu vrea să curgă sânge… politico-liberal
Pentru unii, Moş Nicolae le-a adus foc şi pară
Comentariul comentariilor (CCLIX)
(Ioan Rotundu)
Ăştia sunt disperaţi, probabil stau prost cu recuperările!
Horoscop
Ţin loc de soţ
Oprişanu face socoteli astăzi, fără a ţine seama de criza economică de mâine
Din nou probleme cu laptele praf
Creşterea numărului de şomeri devine alarmantă
Învăţăm să ne asigurăm pensia de bătrâneţe
Vin primele calculatoare pentru elevi
Ce este mai periculos: criza economică sau munca la negru?
Cine pe cine va împuşca?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă