Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
7556
De la 07 Ianuarie 2003
68514654

Românul şi gâlceava

  • 18 October 2006, 23:00
Ca atâtea altele, şi GÂLCEAVA ţine de firea românului. Unii o caută cu lumânarea – am putea zice. Atunci când dau de ea, sunt mulţumiţi şi fericiţi. I se pot asocia, cu uşurinţă, şi alte expresii – MULT ZGOMOT PENTGRU NIMIC, NOD ÎN PAPURĂ ş.a. La urma urmei, GÂLCEAVA poate fi şi un demers la latitudinea oricui. Un demers care poate atinge case mari, palate şi curţi regale, prezidenţiale, ministeriale, de oameni ajunşi, de afaceri dar şi case mai mici, de oameni de mai joasă condiţie materială. N-ar fi cine ştie ce judecată de valoare dacă am aprecia că, parcă, fără GÂLCEAVĂ viaţa n-ar avea atâta farmec. Important este să nu degenereze în ceva de mari proporţii, în scandal, în tărăboi. Se mai întâmplă, totuşi.
S-ar mai putea spune că o GÂLCEAVĂ la timpul ei... În relaţia de cuplu, în cele părinţi-copii, nepoţi-bunici, soţi-amante, aproape că este iminentă. Individul, atât de stresat de ale vieţii valuri, îi dă curs, se eliberează la suflet, se răcoreşte, pentru ca, odată şi odată, lucrurile să intre pe făgaşul lor normal. În cazuri aparte, GÂLCEAVA poate conduce la violenţă, mai mică sau mai mare. Urmările pot fi neprevăzute. După cum, aceeaşi GÂLCEAVĂ poate duce la încordarea relaţiilor, la ură, destrămări de căsătorii, amiciţii, divorţuri, cu osebire în lumea oamenilor de rând, cu o cultură ceva mai redusă, cu o situaţie materială mai precară, departe de a soluţiona financiar belele.
Există, pe lângă noi, semeni care au GÂLCEAVA în sânge. Sunt indivizi care nu pot trăi fără ea. O caută, o provoacă. O pun în mişcare şi aplicare. Întru a nu se dezice. Este un specific al felului (lor) de a fi. Urmează, într-un fel, un dicton – nici o zi fără GÂLCEAVĂ! Astfel, zilele şi nopţile le sunt (mai) liniştite. O coc de cu seară, ziua începând-o în forţă, cu o GÂLCEAVĂ cu nevasta, vecinii, lucrătorii de la primărie sau salubritate, poştaşul, lucrătorii de la ghişeu, cu oricine le iese în cale. Reuşita GÂLCEAVII le dă o satisfacţie fără margini, fiind convinşi că, astfel, şi-au făcut datoria cetăţenească şi de om al plantei, de ce nu? Un şpriţ întru victoria obţinută înseamnă o cuvenită răsplată. O GÂLCEAVĂ încununată de succes duce, aproape automat, şi la lansarea altora. S-a dus vremea plictisitoarei linişti, regăsită şi în formula PENTRU LINIŞTEA NOASTRĂ!
Frenetica viaţă cotidiană, cu atâtea păţanii la activ, favorizează susţinerea de nenumărate GÂLCEAVI, care să cuprindă segmente diverse de oameni, pretextele fiind la îndemâna oricui. Vechile comisii de împăciuire şi-au trăit traiul, aşa încât GÂLCEAVII nu i se mai pun beţe în roate. Noi şi noi forme, suntem convinşi, vor marca pe viitor evoluţia GÂLCEAVII. Să fim optimişti! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (1)]


Precauţie de martor
Comentariu la comentarii (CLXXXIX)
(Ioan Rotundu)
Budincă de griş cu mere şi zahăr vanilat
Horoscop
Comunicat de presă - concurs
Lidera Ţiprigan îşi radicalizează discursul
Bătrân accidentat pe carosabil
Şeful IPJ îşi face griji pentru creşterea furturilor de animale
Ajutoare financiare de urgenţă acordate de Direcţia Muncii
S-a prelungit termenul de depunerea cererii pentru ajutoare la căldură
Furnizarea căldurii va începe săptămâna viitoare
Actorul între arta creativă şi transfigurarea în personaj
Primarii botoşăneni între hoţie şi incapabilitate
Copii care luptă prin artă împotriva exploatării prin muncă
Dilema ţărănistului Furtună
Şefii judeţului aşteaptă rezultatele la examen
“Ivan Turbinc㔠pe scenele din ţară
Liceul "Grigore Antipa" implicat într-un proiect cu parteneri francezi
Experţii UE ne învaţă cum să găsim soluţii pentru a proteja natura
Niţură a fost achitat
Avem la catedră profesori beţivi şi cu probleme psihice
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă