Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
28357
De la 07 Ianuarie 2003
111165795

Românul şi gastronomia UE

  • 9 January 2007, 23:00
Neîndoielnic, fiecare membru al UE vine, ca o contribuţie proprie, şi în acest domeniu al gastronomiei comunitare, cu ce are mai specific, mai valoros. Cine ştie, într-un viitor, fiecare capitală de stat membru, dacă nu va găzdui câte un local al fiecărui stat component, în virtutea interesului comun. Încercând o exemplificare, Franţa va veni cu celebra ei brânză, cu varietatea sortimentelor sale, cu celebrul ei vin, cu delicioşii cucoşi (galici); Olanda, cu renumitul schweitzer; Islanda, cu o puzderie de peşti oceanici; Spania, cu proaspete căpşuni şi derivatele lor; Germania, cu neîntrecuta bere; Italia, cu ştiuletele şi spaghetti; Bulgaria, cu castraveciori, dulceaţă şi sirop de trandafiri de Mariţa; Belgia, cu varza de Bruxelles; Ungaria, cu picantul gulaş; Polonia, cu vodka (poloneză) şi, cum alfel, România, cu delicioasele mămăliguţă, tărie de Bihor, mujdei, în prezentarea unor robuste chelneriţe carpatine, echipate în portul nostru popular românesc. Iese din toate acestea o frumoasă gastronomiei UE asortată, încât le lasă gura apă tuturor statelor membre.
Din punct de vedere gastronomic, prin efort comun, orice capriciu, nu încape vorbă, se vede satisfăcut plenar, chiar cu vârf şi îndesat. Aderarea la UE este şi din acest punt de vedere o adevărată binefacere, răspunzând aşteptărilor tuturor. Se poate vorbi chiar de un schimb de experienţă gastronomică între state şi popoare, de o posibilitate reală de atingere a rafinamentelor de către toţi. Doar vreun mofturos din cale-afară n-ar recunoaşte. Ori, în nici un caz, acesta nu poate fi românul, atât de adaptabil la orice. Să ne bucurăm de noul mers al lucrurilor!
În frumoasa perspectivă a aderării Turciei, gastronomia UE se va bucura şi de bune dulcegării – baclavale, alviţă, rahat, şerbet, cu toate în măsură să contribuie la una armonioasă, perfectă. De-abia aşteptăm, bizuindu-ne mult pe faptul că acest minunat moment se va întâmpla cât mai curând. Dacă vrea UE, totul este posibil.
La nivel intern, popoarele vor merge şi pe „mână proprie”, continuând a nu exclude vechile specialităţi ale casei, cum ar spune, românul acordând, mai pe şest, credit tochiturii, răciturii, sărmăluţelor cu smântână şi hrean, pârjoalelor, compoturilor, magiunului, plăcintelor cu brânză sau urdă, clătitelor, ţuicii şi busuioacei de Bohotin. Românul a ştiut mereu să se orienteze (bine), să trăiască precum îi este vrerea, bucătăria românească fiind transmisă din generaţie în generaţie, întru a-i fi românului stâlp în viaţă. Cu şi prin ea a curs existenţa, viaţa şi istoria românului, cu precădere în satul românesc, aici unde sălăsluieşte „talpa ţării”. Să fim optimişti! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Medicii fumători dispreţuiesc normele europene
Scrisoare deschisă pe adresa directorului Şcolii nr. 7 Botoşani
Primarii şi secretarii comunelor nu cunosc legile
Maşinile mai vechi de 30 ani sunt radiate mai uşor
Semaforul… ispita în greşeală a şoferilor
Conţac cere primarilor, indiferent de culoarea politică, să se mobilizeze
Ce aduce nou 2007 în primării
Consilieri excluşi nu regretă PNL-ul, ci modalitatea excluderii lor
România şi Ucraina încurajate să coopereze
Ciuştea continuă să privească câş spre Apa Grup
Reuşitele primarului Romaniuc umbrite de probleme de la Samtid
Spitalizarea de zi în ambulatoriu este incertă
Elevii moldoveni nu s-au prezentat la ore
Microbuzele şcolare supuse procesului de înmatriculare
Asistenţii comunitari au primit truse de urgenţă
Carantină la Spitalul Judeţean şi Maternitate
Mai puţini şomeri
Comentariu la comentarii (IV)
(Ioan Rotundu)
Consens între o blondă şi un poliţist
Horoscop
Citate din Germania VI
Sos de hrean
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă