Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1664
De la 07 Ianuarie 2003
122887313

Românul şi găurica

  • 16 December 2008, 23:00
Dacă efectuăm un sondaj, în baza unui institut de sondare, gen PROSOP, ajungem la concluzia că poporul nostru este dependent de găurică. Tocmai de aceasta, românul socoate că dispune de o găurică în fund de buzunar sau pantaloni, care ăi este asigurată de vrednicii noştri confecţioneri sau, şi mai şi, de uzura înseşi a timpului. Posesorul de găurică are dezavantajul pierderii unor bani, chei şi alte lucruri de mici dimensiuni, pierderi supărătoare şi regretabile, totodată. Găsitorul, cu toată recompensa promisă, nu se înghesuie să i se restituie. C-aşa-i la noi.
În vremuri tulburi, pentru românul normal, cu dimensiuni armonioase, găurica este un refugiu utilizat, nu odată spunându-se că, la nevoie, românul se ascunde şi în gaură de şarpe. Este cazul evadatului, al datornicului, al urmăritului general sau local, al fugitului de acasă şi al altora, întru siguranţa lor, întru punerea pielii la adăpost, în condiţiile unei lumi potrivnice, duşmănoase. Găurica are menirea unei ascunzători bune şi sigure, fiind pe potriva multora, dacă nu chiar a tuturor. Ea ţine şi de cald, fapt care o face interesantă şi mult râvnită, şi din acest punct de vedere. Pământul ţării, relieful este plin de găurici, mai confirmând odată că natura ţine cu românul, mai mult sau mai puţin necăjit şi la ananghie. În opoziţie, gaura cea mare, găuroaia, rezultată artificial, în urma unor lucrări asfaltice, este tot timpul o primejdie reală, cu consecinţe nefaste, necesitând remedieri costisitoare dar şi inutile adesea, ea renăscând în genul păsării Phonix. N-ai ce-i face!
Şoferi şi pietoni cad uşor în gaură, inamic sigur al românului, regăsit, pe ici, pe acolo, în vreun ambiţios program electoral. Drumurile noastre toate, europene, naţionale şi locale oferă un vast câmp de afirmare pentru găuri de referinţă, vizionate cu interes în emisiunile TV.
Despre găurici sau găuri, românul face referire şi când este vorba de buget, al său sau al societăţii. Este convins cu fermitate că prin ele se scurg banii, fapt care-i sporeşte indignarea şi dorinţa de condamnare. Aşa se pun bazele spiritului justiţiar!
Gaura şi găurica dau bătaie românului şi în cazul unui acoperiş de casă, construit alandala şi anapoda, punându-l în situaţia de a-i ploua în locuinţă sau a fi atins de alte fenomene naturale. Şi, cum să nu avem, în consecinţă, români stresaţi, în prag de depresie sau suicid! Intervenţiile autorităţilor sunt rare sau nici nu există, mizându-se pe priceperea fiecărui cetăţean român, chiar dacă are sau nu are şcoala de arte şi meserii.
Vedeţi, şi găurica este strâns legată de viaţa românului! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Generalul, plutonierul şi recruţii
Vă invită să petreceţi Revelionul
De ce l-a sunat pe Boc taică-său?
“Troia” - razboi pentru iubire si onoare
Cinci medalii la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru juniori
Unde-şi va petrece Andreea Esca sărbatorile?
Guvernul lui Emil Boc
lista cu miniştrii desemnaţi
Un judecător de la CEDO, la Justiţie
Ce au făcut în prima zi de activitate, deputaţii aleşi de românii din afara ţării
Comuniştii ar putea pierde majoritate în Parlament la următoarele alegeri
O măsură mult-aşteptată, care va revigora economia naţională
reducerea cotei de TVA la alimente
E.ON Moldova a investit anul acesta 100 milioane lei în reţelele de distribuţie
O fi criză, dar părul tot creşte!
40 % din reţeaua de gaz pe Moldova va fi înlocuită
Mai sunt şi poliţişti care îşi fac datoria
Infractorii distrug, poliţiştii comunitari plătesc
Preşedintele CJ crede în Moş Crăciun
Plăţile de la buget, cu caracter social, întârzie
Vor fi înşelate aşteptările cadrelor medicale?
Supraaglomeraţie în spitale. Bolnavii stau câte doi în pat
Nu promisiunile sunt pericolul cel mare
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog