Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sport
In vino veritas
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15838
De la 07 Ianuarie 2003
122875905

Românul şi gheţarul

  • 6 August 2007, 23:00
Canicula de puţin timp trecută, i-a oferit românului şansa de a mai descoperi un prieten drag, gheţarul. Este un fapt care n-ar fi fost consemnat în trecut la vremuri răcoroase şi ploioase. Acum, când îi ard pielea şi capul… Acum, când marea Rusie explorează şi revendică Oceanul Îngheţat… Acum, când nici în Siberia n-ar fi aşa rău… Apropierea de gheţar a românului se arată ca o chestiune firească, legitimă, având în vedere şi perspective la fel de caniculare. Astăzi, românul nu mai dispune nici măcar de vechile calupuri de gheaţă, garnisite cu paie şi stuf, bune la răcoritul bateriilor de vin şi al îngheţatei clasice. Cu mici excepţii. Supărat, cum este, Doamne, supărat, românul priveşte, cu mânie şi ecologic, cum dezgheţurile ating şi Groenlanda, neputincios că nu poate interveni salvator. Românul de pe aici, mai izolat, se întreabă dacă o mai fi zăpadă de la Bâlea Lac. Cine-i răspunde? Şi Cât de corect?
Vedeţi, cad români pe străzi, bătrânul, de regulă, care refuză sfatul medicului de Bucureşti, transmis la Radio-TV, cel de a sta ţeapăn în casă între diferite ore periculoase. În fond, este şi aici (tot) mândria de român. În acţiune. Am putea uşor improviza, în vremuri caniculare, un cântecel: Nu-i răcoare, nu-s gheţari,/ Dar avem parlamentari… Şi, la ce ne folosesc? Combat ei canicula? Poate corupţia, poate adversarii politici, poate pe d-l Băsescu, poate trecerea frauduloasă a frontierei, poate oligarhia. Parcă ştie cineva exact ce combat!… Un gheţar de-ar fi, măcar în fiecare capitală de judeţ, românul ar fi revigorat, readus, practic, la viaţă, cu tot cu fericire, puterile i-ar reveni brusc, ca-n basme, şi-ar face faţă cu bine stărilor dezastruoase ale ţării-secetă, pensii mici, şomaj, sărăcie, neputinţă.
Un gheţar aşezat în parcul central, ca un Moş Crăciun în Orăşelul Copiilor, ar fi pentru român ţinta lui de fiecare zi, cu mic, cu mare, aducându-i laude şi ofrande, făcând în jurul lui plantoane care să-l ferească de agresori şi topire. Ar fi mândria patriei, meritând orice sacrificiu. Ar fi o excelentă lecţie despre mediu şi importanţa lui, punând ecologia pe primul plan, făcând-o disciplină de bază şi examen obligatoriu de capacitate şi bacalaureat. În atari condiţii noi, ar fi în jurul nostru numeroşi urşi polari, urşii gunoieri bătând vizibil în retragere. Şi urşii polari ar fi o atracţie pentru turiştii de oriunde.
Prieten cu gheţarul, românul ar demonstra întregii lumi valenţe noi şi s-ar obişnui să nu-i tremure nici măcar un fir de păr în barbă. Ar cânta românul: O, gheţar frumos!, în timp ce cetele de pitici s-ar învârti ameţitor în jur. Cronicari şi poeţi ar imortaliza relaţia românului cu gheţarul, dând posterităţii opere nemuritoare. Dar, pe când un gheţar? (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ce spune mama ministrului Cozmâncă despre propriul fiu
la cei 80 de ani ai săi, Aneta Cozmâncă este o femeie simplă de mic, ministrul Cozmâncă îşi impunea autoritatea peste cei din jurmama îşi dezmiardă fiul-ministru cu apelativul Ticu ministrul Ticu a primit de la fratele său, drept cadou, un butoi cu rachiuoamenii din sat au numai cuvinte de apreciere la adresa familiei Cozmâncă
Olteanul şi SIDA
În faţa judecătorului
Curiozitatea lui Bush
La ospiciu
Perle fotbalistice
Perle din armată
Perle de la examene
Program TELE’M Botoşani, marţi, 7 august
O afacere profitabilă... cu mere golden
Anunţ sistare apă caldă
Perle de prin teze
Ghicitoare
Anunţ-concurs
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog