Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
27451
De la 07 Ianuarie 2003
111164889

Românul şi graba

  • 22 May 2009, 23:00
Graba a devenit o coordonată de bază a vieţii românului. Acţionează în grabă mai tot timpul: acasă sau la serviciu, în magazin, la dusul copiilor la grădiniţă sau şcoală, la piaţă, la mâncare, la spital, la prins trenul, la traversarea străzii, chit că încălcând regulile, la lectura ziarelor etc. În bună parte, stresul îşi are izvorul în grabă. Şi, să recunoaştem, nu este deloc uşor de combătut. Putem afirma că suntem o generaţie grăbită rău.
Graba afectează şi limbajul românului, generând incoerenţă şi exprimări jalnice şi regretabile. Nu întâmplător se afirmă despre câte unul că îl ia gura pe dinainte. În consecinţă, îi iese porumbelul din gură, una două. Este ca o ieşire din colivie, cu greu mai putând recupera pasărea.
Şi nunţile au ajuns a se face în grabă, cu atât mai mult cu cât protagoniştii nu pot sta prea mult în ţară, munca în străinătate chemându-i la termen. Mort-copt. Şi, apoi, este ca în cântecul „Dragoste la prima vedere” care, de data aceasta, există şi în realitate. Opusul situaţiei este dat de cei care, în mod chibzuit, parcurg perioade de şase luni ale căsătoriei de probă, analizând bine aspectul, evitând astfel temutul stres şi simţindu-se perfect şi în formă maximă. Doar câte un tributar al prejudecăţilor şi mai obtuz la cap este împotriva fenomenului. Ori, mersul înainte trece şi prin aşa ceva, atingător de o reformă sexuală.
La Radio Erevan un ascultător curios adresată odată întrebarea: Poate rămâne cearceaful imaculat după noaptea nunţii?, răspunsul fiind: Da, cu condiţia ca mireasa să-şi spele bine picioarele. Firesc, un atare răspuns nu poate decât mulţumi pe adresant.
Graba, atât de prezentă în faptele românului, se poate răsfrânge nefast în ratarea unui penalti, în jocul de fotbal, în pierderea cardului, în uitarea unor probe compromiţătoare, în neştergerea urmelor, în lăsarea uşii deschise şi a focului aprins, în uitarea batistei acasă, în pierderea unor bani, lucrurile făcute în grabă atrăgând consecinţe care mai de care.
Românul grăbit se dă de gol, provocând mirarea, curiozitatea, chiar dezaprobarea multora din jur, având de-a face în lume şi cu români aşezaţi, acţionând calm şi în spirit extrem de ordonat. În cazul lor, efectul educaţiei este pe măsură şi este, în fond, modul lor de viaţă.
Zicala românească graba strică treaba îşi confirmă actualitatea, chiar dacă, din păcate, românul n-o ia în seamă, cu toate că au auzit-o în vremea copilăriei şi a anilor de şcoală. La urma urmei, câţi dintre români mai iau în calcul zicalele, proverbele şi cimiliturile noastre româneşti? (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Tot mai multe cazuri de violenţă şi indisciplină la Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu"
Utilizarea elevilor minori în propaganda liberală a fost sesizată IŞJ Botoşani
Martiriul monumentelor istorice romanesti
Resfinţirea bisericii din Miorcani
Monografia Bisericii „Sf. Dimitrie”
Reţeaua locală de gaze, un vis, deocamdată, îndepărtat
Voronin se apropie cu paşi repezi de... mulţi ani de închisoare
De ce Opoziţia nu poate renunţa la alegeri anticipate?
Moldova: scenariul următoarei escaladări
23 mai Ziua Românilor (aromânilor şi meglenoromânilor) din Balcani
Hanibal ante portas
ACER invită să sesizaţi încălcarea drepturilor legitime
Comunicat de presă
Made in BoToşan i– acţiunile vor fi stopate perioada campaniei electorale pentru Parlamentul Europei
Horoscop
Soţ şi soţie la poarta raiului
Preschimbarea buletinelor în regim de urgenţă
Căminul de bătrâni de la Leorda intră la reabilitare
Belgian dat în urmărire generală prins la frontieră
Femeie de 77 ani găsită moartă în fântână
Încă un amator de peşte
Directorii de şcoli refuză anchetele pe seama anonimelor
Au smuls ministerului Sănătăţii promisiuni mulţumitoare
dar va respecta ministerul ce-a promis?
Munteanu pune las care un nou proces cu CAS
Bani mai puţini pentru fermierii leneşi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă