Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Pamflet
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
8347
De la 07 Ianuarie 2003
70553307

Românul şi groapa

  • 26 November 2007, 23:00
Se spune că românul prost, de prost ce este, dă în gropi. Oricum, n-o face din plăcere. Şi, cum există puzderie de gropi, (tot) are în ce da. Singur, fără vreun ajutor. De altfel, pe această temă s-au făcut destule ironii şi s-au rostit numeroase vorbe de duh, încât românul prost a ajuns de poveste. Cum întreaga ţară abundă de gropi, dincolo de marile şantiere care împânzesc localităţile întru pietruire, asfaltare şi cârpeli, groapa ridică probleme şi pentru românul normal, mai cu scaun la cap. Cade şi el, săracul, în ele. Cu pasul sau maşina. Cine să-l înţeleagă?… Cui să-i pese?
Autorităţile ţării se dedică politicalelor, mult mai la îndemână şi savuroase, nelăsând multe speranţe cu privire la gropi. Relativ la gropi, se ştie, românul ar avea ceva predilecţii, fiind gata să sape groapa altuia, aşa, spre a-şi vedea rivalul doborât, ajuns pe fundul ei. Aceasta, în condiţiile în care o zicală spune că: „Cine sapă groapa altuia cade el însuşi în ea!” Cum românul s-a dezobişnuit să preţuiască înţelepciunea noastră populară, îi dă înainte cu răspândirea gropilor, cu riscul de a schimba negativ întregul aspect al habitatului. Românul gropar tinde a se afirma într-un viitor nomenclator al meseriilor indigene.
Marele progres înregistrat în privinţa numărului de maşini care fac traficul auto imposibil este în contrast cu noianul de gropi, menţinând aspectul balcanic secular de care cu greu putem scăpa, în ciuda voinţei ferme a românului de a accede la marea şi mult visata civilizaţie occidentală. Trebuie adăugat şi traficul hipo, practicat din moşi-strămoşi, dăinuitor şi funcţionabil la români, pe măsura agriculturii care se practică, deocamdată la nivel constant cu trecutul. Gropile, dacă n-ar exista, ar putea fi povestite de către cei vârstnici pe la gura sobei sau a caloriferului, la timpul marilor ninsori anunţate de meteorologi. Desigur, la căni de vin fiert ori ţuică fiartă. Cu pasiune şi poate cu păţanii care mai de care a avut parte povestitorul român. Nimic nu este anacronic sau imposibil. Aşa că…
Confruntat cu gropile, românul prost s-a învăţat cu căderile în ele, admiţându-le ca un fenomen firesc, acordându-i o mică importanţă. Fenomenului, evident. Despăgubiri, dac`ar cere, este puţin probabil sî le obţină, mai întotdeauna autorităţile (demolatoare?) apreciind căderile românului în gropi drept calamitate naturală, bună, poate, şi ea, întru cultivarea spiritului de vigilenţă sporită. Altfel, românul, în problema gropilor, se poate considera scăpat de ele doar atunci când, în final de viaţă, are de-a face cu ultima groapă. Decisivă. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Agenţii economici vor plăti cu o taxă mai puţin
Birocraţia a făcut utilizarea formularului E112 aproape imposibilă
până să obţii aprobările necesare să fii operat în străinătate, mori cu zile
Elevii de clasa I vor fi vaccinaţi
Profesori botoşăneni participanţi la o reuniune de proiect în Franţa
„Educaţie” şcolară cu palmele şi recipiente din plastic
CJ încheie cu succes un proiect transfrontalier cu partenerii Ucraineni
Scump, domnule preşedinte, scump!
Ioan Rotundu
Încercări de protejare a copiilor instituţionalizaţi
S-a găsit o soluţie pentru muzeul de etnografie
CJ va avea sală de şedinţe separată de Instituţia Prefectului
Multe semne de întrebare asupra votanţilor unguri din Botoşani
Primarul Flutur vrea să copie din modelul francezilor
Mulţumirea lui Ciuştea este în contradicţie cu rezultatele votului
Democraţii botoşăneni au rămas fără preşedinte
Şocant - Escrocherie Caritas la Allianz Ţiriac în România
Cisternă căptuşită cu ţigări
Părinţi şi copii celebri vin la ”Happy Hour” de 1 decembrie
Încercare de ieşire ilegală din ţară prin folosirea forţei
Confuzie
Horoscop
Program TELE’M Botoşani, marţi, 27 noiembrie
Anunţ important
Tochitură Burebista
Oamenii de afaceri străini îşi închid fabricile
aproape 1000 de salariaţi lăsaţi fără loc de muncă în prag de iarnă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă