Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
11190
De la 07 Ianuarie 2003
79674129

Românul şi gura

  • 7 October 2007, 23:00
Nu ne referim la vreo guriţă de copilă, pe care dacă este cazul, preferăm să o sărutăm deschis, tranşant. Altfel, ce farmec ar avea chestiunea? Cu atât mai mult, cu cât partenera în cauză nu s-ar da deoparte. În fond, aşa ceva înseamnă un aspect frumos al acestei vieţi trecătoare. Apoi, este un preludiu obligatoriu în dragoste. Cu care nu te poţi juca.
Noi, aici, mergem pe gura! Ca expresie a spiritului exigent, autoritar, care poate fi părintesc sau nu. Părintele foloseşte termenul pentru a-şi potoli odrasla poznaşă sau încăpăţânată, în faza în care acest lucru este încă posibil. Şi, spunem aceasta, având în vedere că, mai târziu, soluţia nu mai poate fi aplicată, odrasla fiind cea care, acum, îşi tratează părintele cu gura! Încă o dovadă (elocventă) a faptului că în jurul nostru orice schimbare este posibilă, chiar dacă pare surprinzătoare. Timpul lucrează intens şi în domeniul moravurilor, fie grele, fie uşoare. Ce-i putem face?
Pe baricadele muncii, când toată lumea trebuie să aibă un şef şi să ia aminte la ce zice şi ordonă, umilul angajat este obligat (moral?) să nu crâcnească, atunci când îl doare, poate ceva, nu-i convine ceva, în caz contrar ameninţarea îi vine… gura! Se spune despre câte unul că are gura mare, act greu de suportat de către conducătorii săi, oameni cerebrali, concentraţi adânc la bunul mers al firmei, la creşterea profitului, drept pentru care potolirea mult vorbăreţului se potoleşte tot cu gura! Măcar într-o primă fază, în celelalte putând fi adoptate alte metode, cât or fi ele de dure şi inconvenabile. Vedeţi, am putea spune că expresia gura! Este indispensabilă progresului societăţii (noastre?) capitaliste. Poate chiar a fiecărei societăţi, trecute sau viitoare. Cine ştie!
Se revoltă câte un român, se revoltă mase de români, întru proteste, întru a-şi cere drepturi mai multe, mai puţine, demersul lor neputând fi înfrânat, cel puţin în prima fază, decât cu gura! Nu este greu de dedus, cu gura! nu este de glumit. Ah, dacă ar fi să o facem, am veni în faţa naţiunii cu Gura Humorului, că tot găzduieşte localitatea un festival anula de (h)umor. Astăzi, din păcate, funcţionalitatea gurii devine tot mai limitată, rămânând cu rol de organ de sărutat, de supt, de băut, mai puţin de vorbit, căci cine ştie ce porumbel îţi sare din ea şi îşi ia zborul spre cine nu-ţi convine şi nu trebuie, în condiţiile când lumea devine tot mai circumspectă şi rea. Este trist că s-a ajuns aici, democraţia trebuind clădită de la capăt, treabă nu atât de simplă şi, pentru unii, nici de dorit.
Oricum, pentru cei de la putere, este bine ca românul să fie preocupat de cu totul alte guri – Gura Văii, gura leului, gura iubitei, gura mă`si, a lu` tat`su ş.a. Important este că sunt inofensive, nu? (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Umilit şi înjosit, Secrieru s-a întors în PNL
lui i s-a rezervat rolul de săgeată cu vârful tocit
Cătălin Măruţă promite ”Happy Hour”
Memorialul Ipoteşti face paşi mici spre acreditare
Priveşte cu mâinile legate şcoala construită prin Banca Mondială
Iluminatul arhitectural întârziat de reabilitarea clădirilor principale
Chirilă persistă în premierea omului de afaceri al anului
Deputatul Drăguş se arată optimist de vizita în Italia
Câmpanu nu poate fi chemat în judecată pentru calomnie
Vasilescu provoacă, dar nu se ştie dacă i se va răspunde
APM achiziţionează un nou GPS
Încă două centre de sănătate mintală în judeţ
Deţinătorii de situri în Natura 2000 vor primi compensaţii
Sănătatea salariaţilor nu prea are valoare pentru angajatori
Cursuri de formare pentru cadrele didactice auxiliare
Lactate expirate retrase de piaţă
Program TELE’M Botoşani, luni, 8 octombrie
Ciobanul şi ciomagul
Horoscop
Victor Construct i-a lăsat pe botoşăneni fără curent electric
Un schimb avantajos
Anunţ important
Ofertă pentru pensia dvs. privată
Conţac n-a găsit încă cheia pentru broasca DNA
Neputinţă, incompetenţă sau corupţie?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă