Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19209
De la 07 Ianuarie 2003
122904858

Românul şi hingherul

  • 9 June 2010, 23:00
Prin anii `50 - `60 ai secolului al XX-lea, când încă blocurile Botoşanilor nu se înălţaseră decât incipient, maidanezii populau viguros oraşul, este drept, făcând parte din regiunea Suceava. Periferia urbei însemna maidanul sau toloaca, unde coabitau în voia cea bună oameni şi animale, unde mobilierul urban însemna bombe (bodegi, birturi, crâşme, grădini de vară, ş.a.) ordinare, supuse unei igiene precare, precum şi magherniţe, cu destinaţie de casă sau prăvălie, cu toate însemnând însă efervescenţă şi viaţă urbană.
Şi atunci, în primii ani ai construirii socialismului, s-a pus problema stârpirii câinilor maidanezi , impunându-se hingherul oraşului ca figură reprezentativă a acestei profesiuni. Şi-l mai amintesc unii botoşăneni de altădată pe Şmil Călăul care, în trecerea sa pe capra căruţei cu cal, care găzduia o ladă verde, cu capac, loc de captivitate al maidanezilor prinşi, era întâmpinat cu pietre, fluierături şi oprobiu de către cetăţenii indignaţi ai Botoşaniului.
Nu se punea atunci problema altor metode mai savante în stârpirea potăilor. Totodată, Şmil Călăul, Ghiţă Împărat`, Urechea Porcului, Rosa Nebuna, Coana Margot constituiau o pleiadă pitorească, demnă de un evantai uman distractiv şi ţicnit al Botoşanilor de altădată. Şi, ar mai fi un componente de bază - numitul Pici, cel care rezema sediul agenţiei Loto din Centrul Istoric şi care, în ticul său nervos, striga ritmic - "Să munceşti şi o mie de lei pe lună!".
Capturând maidanezii oraşului, hingherul Şmil îşi dovedea profesionalismul, drept pentru care a rămas în conştiinţa botoşănenilor ca un bun cetăţean, poate la nivelul cetăţenilor de onoare din zilele noastre. Spre deosebire de el, hingherul de astăzi este mai stângaci, mai lipsit de sânge rece, mai timorat şi neîndemânatic, chiar ineficient, am putea zice, într-o vreme (nouă) când şi patrupedele au evoluat, adulmecându-l rapid şi păcălindu-l, întru înjosirea şi ruşinea sa. Aduce ca un joc al şoarecelui cu pisica.
Cert este, la Botoşani, lătrătorii actuali sunt o prezenţă cotidiană, cu o armonioasă relşaţie om-animal, care nu trebuie omisă din platforma electorală a oricărui candidat de deputat, senator sau primar. În fond, şi politica faţă de câinii vagabonzi poate aduce sau nu voturi. Cine va înţelege exact rosturile maidanezilor va fi ca şi câştigător. Ori, care este scopul? Adaptând o expresie mai veche, un oraş fără câini ar mai fi oraş? Interdependenţa dintre locuitori şi câinii lor s-ar zdruncina serios, lăsând loc la cine ştie ce bazaconii. Beneficiind de ambele părţi, viaţa comunitară este mai atractivă şi din ce în ce mai frumoasă. Se vede treaba, are pentru ce milita românul! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Condiţii mau uşoare pentru a primi subvenţia la lapte pentru perioada 2008 - 2009
Fermierii nu vor primi oricum ajutorul financiar pentru motorină
Profesorii absolvenţii la Spiru Haret îşi caută dreptatea la judecători
Nu sunt bani pentru salariile profesorilor, dar sunt pentru cumpărat calculatoare
Profesorii botoşăneni s-au supus din nou docili puterii
Sucevean prin beat la volan pe raza localităţii Păltiniş
Numirea lui Emil Moga subprefect amânată
Ziua Portugaliei sărbătorită la Instituţia prefectului
Control ministerial sever la certificatele de handicap
la Vorona, un miner pensionar are pensie şi de nevăzătorceea ce nu-l împiedică să stea ziua prin baruri
Control la banii săracilor
I-a consacrat lui Voiculescu statutul de informator al Securităţii
25% din salariul bugetarilor va depinde de performanţa în muncă
Economia globală va creşte cu 2,9%-3,3% în 2010 şi 2011
Autorităţile locale pot lua credite în 2010 de maximum 1,6 miliarde RON
Traian Băsescu i-a târnosit pe judecătorii de la CCR:
România se află printre cele mai riscante zece economii din lume
Pagini tragi-comice dintr-un posibil manual de istorie a românilor
Traian Basescu Îi trage un pumn În frezÎ lui CosticĂ Canacheu
în chestiunea aromână, tocmai de la Tirana
COMUNICAT DE PRESĂ – Centrul Militar Botoşani
Biblioteca Judeţeană Botoşani vă invită la...
Horoscop
Bancul zileri: Preotul şi penitenţa scoţianului
Paul Mustaţă nu se poate bucura de şefie
Program TV SOMAX – joi, 10 iunie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog