Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19452
De la 07 Ianuarie 2003
122905101

Românul şi lingăul

  • 9 June 2009, 23:00
În genere, relaţia românului cu lingăul ţine de nevoia acestuia din urmă de a-i cere primului un serviciu. Care poate fi o sumă mare de bani, o pilă, un alibi, o păsuire, un martor, o cinste, o cafea, o găzduire etc. Oricum, este o relaţie preponderentă în societatea noastro românească. De ieri şi de azi. Onorantă, este drept, mai puţin.
Lingăul priunde acest statut aproape din mers, stimulat că a avut efectul dorit întâiaşi dată. Lingăul foloseşte limba unde şi când trebuie. Este limba lui şi face ce vrea muşchiul lui cu ea. Simte că este (aparent) dulce şi, în consecinţă, irezistibilă. Ca urmare, este adeptul devizei: “Limba dulce mult aduce!” Este unul din mijloacele sale de trăire, de convieţuire.
Cu limba-i dulce, românul îşiu crează culoare de mişcare lejeră în plan familial şi social. Cîte inimi nu se cuceresc cu această limbă dulce, partenerul dându-şi, de regulă, prea tîrziu seama că în ea, în miezul ei, proprietarul a introdus destulă otravă, cu efect rapid şi sigur!
Mai sunt cunoscute tertipuri asemănătoare, unele chiar din basmele româneşti şi universale. Cu puţină abilitate, îmbrăcate în haină nouă, atari tertipuri sunt valabile şi astăzi. Cu o limbă dulce, acxelaşţi poate corupe o jună, fie şi minoră (încă), furându-I dragostea, cât de curată ar fi din partea persoanei. Aproape că putem vorbi de o adevărată artă în manipularea limbii de către lingău. În fapt, multe alte domenii tind să atingă un nivel de artă. Devenim, treptat, o societate şi o Românie artistică.
Păşind dârz şi hotărât pe drumul trasat de el însuşi, lingăul român, cu limba sa, obţine cu uşurinţă un credit mult dorit, un bilet în faţă la concert sau circ, o dobândă mai mică, un certificat medical, o motivare a absenţelor odraslei, o promovare în loc de corijare, un bilet prin sindicat în anotimpul şi staţiunea preferate, o gratuitate, olocuinţă socială etc.
Şi, mulţumit de rezultatele limbii sale, o poate uda, meritat, cu o cupă de şampanie, conform cu zicala: după limbă, şi răsplată. De aici trebuie pornit în înţelegerea fenomenului dat de creşterea adepţilor dătătorilor de limbi, a lingăilor veritabili ai ţării. Este, nu este greu de intuit, un domeniu care poate uşor atinge şi performanţe internaţionale, având în vedere dependenţa ţării faţă de atâtea organisme europene şi mondiale. Se întrevăd, aşadar, posibilităţi mari şi strălucite în planul afirmării lingăului român. Un cor al lingăilor români ar putea cîştiga orice competiţie muzicală cu imnul SLAVĂ LIMBII! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Când bunul simţ şi educaţia civică lipsesc
Comentariul comentariilor LXLIV
(Ioan Rotundu)
Comunicat de Presă
Horoscop
O mică eroare chirurgicală
Mica publicitate
"Insist ca Voronin, Greceanai şi Papuc să facă puşcărie"
Postul de televiziune NIT, incită la arestarea liderilor opozit
Alegeri anticipate: conjunctura internaţională
România şi Rusia: faţă în faţă îndărătul ringului electoral de la Chişinău
Botoşănenii vor fi racordaţi în procent de minim 90% la apă şi canalizare
Patru patroni au fentat statul cu aproape un milion de lei
Autorităţile au făcut economie la alegerile europarlamentare
Turul Ciclist la Botoşani
Colegiu nou, directori noi!
Spitalul de copii este în criză de medici specialişti
În loc de bani, CAS trimite Spitalului judeţean o echipă de control
Macovei rămâne fermă: bac sub privirea camerelor video
Donatorii de sânge nu mai dau pe la Centrul de Transfuzii
În lupta cu criza economică, rămânem la faza de intenţii
Un scenariu posibil
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog