Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
12276
De la 07 Ianuarie 2003
80766876

Românul şi mielul

  • 29 March 2007, 23:00
Mielul este pentru român un simbol de preţ. Cu atât mai mult, în preajma Paştelui. Ciorba şi friptura de miel sunt preparate tradiţionale şi de sărbătoare ale românului, fapt ce îl determină să alerge, din timp, întru achiziţionarea lui, încât să nu poată fi acuzat că nu s-a conformat datinei. Comercianţii noştri de miei îşi rotunjesc, şi cu acest prilej, cifra de afaceri, mai puţin interesaţi de drobul pe care-l va realiza poporul.
Vedeţi, interesul legat de miel este reciproc, chiar dacă nu reciproc avantajos, ca să folosim ştiuta formulă a CeARe-ului. Astfel, un miel numit dorinţă stă pe buzele şi în cugetul fiecărui român sadea. Pentru turc, prietenul românului, mielul însă este ceva banal, fiind inclus în consumul aproape zilnic, împreună cu mai marea lui, oaia. Exportul de ovine pe care-l face ţara este bine direcţionat către Turcia prietenă, aducând foloase exportatorilor noştri, gen Becali, marele războinic al istoriei noastre contemporane. Oieritul este primordial în viaţa acestuia, pe el clădindu-şi bogăţia şi reputaţia. Şi, aţi văzut ce sus a urcat în ierarhie!
Mielul este totodată întruchiparea blândeţii absolute. De aici, părinţii români îşi îndeamnă copiii la cuminţenie, dându-le frumosul exemplu al cuminţeniei mielului. Nu al iedului, mult mai poznaş, care, aţi văzut, cum a gafat el cu lupul, în lipsa caprei muncitoare şi dusă pentru a aduce mâncare iezilor frăţâni. Sigur, sunt şi voci care se pronunţă cu o astfel de odraslă, cuminte ca mielul, este un bleg. Dă-le-ncolo! Voci nu există? Ce, „Vocea Americii”, Tiranei, Israelului nu sunt bune?
Mielul se bucură de condiţii relativ bune de păşunat, aceasta fiind predilecţia lui, regăsită şi în opere – Un`te duci tu, mielule... Sunt cuvinte din versurile opera omnia al căror părinte este bardul Adrian. Şi, mai mult ca sigur, iubitorii operei acestuia le socot nemuritoare. Poate da, poate nu.
Rămânând la acest capitol, al reflectării oilor şi mieilor în opere, o frumoasă romanţă cântă despre un „Ciobănaş cu trei sute de oi”. Ei, turmă serioasă, nu-i aşa? Socotiţi, ce mulţi miei putea aduce turma pe lume şi veţi mai avea o dovadă a avantajelor oieritului pentru om şi societate. Dincolo de frumuseţea şi atracţia pentru profesiunea de ciobănaş. Cel cu fluierul, cu care încântă şi mioare, şi domnişoare. Este, negreşit, atât de frumos păşunismul! Până şi câinele ciobănesc, atunci când dă din stufoasa-i coadă, este un semn clar că se bucură sincer.
Este drept, în vremurile actuale, post aderare, ciobanul nostru îşi pune problema viitorului său, adică a oilor şi mieilor pe care-i păstoreşte. Drept pentru care se informează pe internet, ca un adevărat român avid de o bună cunoaştere. Noi credem în viitorul mielului! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Prefectul Roman pune gând rău produselor second hand
Şase abatoare de sacrificare a mieilor la nivel de judeţ
Egner vrea cimitire private
Incompatibilitate ce poate deveni compatibilă prin inversiune
Cearta dintre Băsescu şi Tăriceanu a paralizat activitatea judeţului
Nu toţi botoşănenii vor avea apă caldă în vară
Directorul Termica îşi face public salariul
Plecaţi în Austria, în pragul Paştelui
Romii, între scuze şi acuze
Directorii de şcoli nu se grăbesc să-şi ridice buletinele de expertiză
„Paştele la români”- expoziţie a micuţilor elevi
Produsele specifice de Paşte vor fi luate la verificat
Platformă de compostare de deşeurilor
Cadrele didactice pot obţine distincţiile „Gheorghe Lazăr”
Primăria Coţuşca spartă de patru tineri
Elevul de la Şcoala nr.11 a fost bătut de un elev de liceu
Locul unde legea este făcută de pensionari
Ioan Rotundu
Cadoul poliţiştilor către şef
Comentariu la comentarii (LXV)
(Ioan Rotundu)
Ciorbă de post cu ştevie
Cugetări şi maxime latine
Oportunităţi să petreceţi un Paşte fericit
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă