Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7800 lei
1 USD = 4.4131 lei


Număr accesări
Astăzi:
5534
De la 07 Ianuarie 2003
73830148

Românul şi mila publică

  • 26 March 2009, 23:00
Fără a fi definit cu exactitate conceptul, mila publică funcţionează la români în voia ei, la întâmplare. Este invocată însă mereu, de parcă ar fi un important indicator de dezvoltare a ţării. Peste tot, în România, în marile aşezări urbane, dar şi la sate, o armată de cerşetori se pune în mişcare cotidian, chiar dacă cerşetoria este oprită de lege, înhăţând banii preacinstitului român. Naivitatea, credulitatea românului mai dau o dată roade, îngroşând profitul unora, făcându-i să jubileze şi să aducă elogiu prostiei româneşti. Piaţa internă a cerşetoriei se dovedeşte însă cam strâmtă, faptul conducând la un export masiv de cerşetori pe piaţa europeană, mai confirmând o dată că românul este bun şi priceput la toate.
Mila publică se bucură de numeroase aplicaţii, cuprinzând domenii diverse, fiind în continuă extindere. Întreaga mass media face apeluri disperate la salvarea de vieţi în pericol, cu indicarea de conturi în care poporul poate vira banii, fără a preciza câtuşi de puţin individul pe care sunteţi solicitaţi să-l salvaţi este rodul unui consum necontrolat de anticoncepţionale, a prezenţei mamaiei gravide la program de discotecă, seară de seară, discoteca fiind pasiunea vieţii ei şi, din păcate, câteodată, al vreunui malpraxis, măcar aşa, de formă şi întru cunoaştere. După cum, alteori, individul pentru care se apelează la salvare este victima unui accident, deoarece a condus nebuneşte un bolid de lux, dăruit de babacu, la majorat, nemaispecificându-se, că în acel tragic accident a produs, la rându-i, 5-6 victime. Vedeţi, şi cu asemenea cazuri se topesc banii proveniţi din asigurările noastre de sănătate.
Mila publică este probată şi de către un rumen şi rotofei călugăr sau o măicuţă corpolentă, umblători prin pieţe, gări şi autogări, vagoane de tren, cu pancarte pe piepturi, cerând lumii niscaiva bani, pentru Sfânta Biserică sau Mănăstire care au ars sau se construiesc. În felul acesta, fără a fi nevoie de investigaţie deosebită, pornind de la condiţia lor fizică, se vede treaba, le iese de o fleică şi o baterie de vin, cel puţin. Aşa să le ajute Dumnezeu! Măcar fostul stareţ şi fotbalist de la Tanacu se dedicase frumos exorcismului, săvârşind un act nobil şi necesar. Un final nefericit, cu rateu, l-a abătut însă din dreptul drum. Trist episod.
În vâltoarea vremurilor noastre, când nimeni nu se ocupă cu ceva precis, mila publică rămâne ceva constant, chiar exagerat de constant, în măsură să ne dea de gândit. Nu cumva este bine să ne axăm pe ea, din moment ce prinde atât de bine în popor, în societatea românească? Nu cumva ar putea fi inclusă în nomenclatorul meseriilor la români? Căci, nu-i aşa, la noi, la români, meseriile au viitorul înainte. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Un licean a intrat în clasă cu o grenadă
Ţâbuleac se va război în continuare cu judecătorii şi Geanina Pintilii
Derută în PNŢCD! Furtună şi Bogdan ies la atac, cu arme tocite!
Control la APIA, pentru a-l ajuta pe Epuraş să renunţe la şefie
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI VINERI 27 Martie
Zi încărcată pentru pompierii botoşăneni
Joaca inspectorilor OJPC cu patronii este una de-a şoarecele cu pisica
Armata ne cheamă din nou sub arme
Unele primării pun piedici celui deal 13.lea salariu al profesorilor
Noi piedici în calea obţinerii medicamentelor
La Spitalul judeţean se scot bani şi din papuci
Tarifele la Sala Polivalentă au scăzut la jumătate
Au sosit primii bani pentru reabilitarea drumurilor din Copălău
Preşedintele Ţâbuleac are buget şi este gata de treabă
50 muncitori noi la Serviciul de edilitare
COMUNICAT DE PRESĂ FSLI
Horoscop
Superafacere cu terenuri agricole
Căzut în capcana nevestei
Musaca de post
Comentariul comentariilor XLVII
(Ioan Rotundu)
Invitaţie lansare de carte
Afiş lansare volum "Masoneria botoşăneană"
Spectacol la "Vasilache"
Puşche timbrat pe limba lui Ţâbuleac
Proaspătul buget aprobat va transforma Botoşanii într-un şantier imens
până şi veşnicul nemulţumit Florin Egner a lăudat bugetul pe acest an
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă