Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Nu uitaţi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18724
De la 07 Ianuarie 2003
122904373

Românul şi mirajul turismului

  • 18 May 2007, 23:00
Fără discuţie, natura patriei oferă turistului de la noi şi de aiurea, excelente ocazii pentru desfătarea ochiului, a picioarelor, a veseliei şi bontonului. Mai de ultimă oră, trebuie luată în calcul prestaţia pe viu a ursului gunoier, care captează fericit un larg interes, sute de turişti năvălind să-l vadă la lucru, să îi admire dibăcia şi aplecarea lui către om, către românul binefăcător, mereu alimentându-i tomberoanele de gunoi cu ceea ce, pentru el, înseamnă adevărate bunătăţi. Se lasă, drept răsplată, filmat, imortalizat, spre a deveni un mult dorit suvenir. Ursul nostru gunoier, mişcându-se cum vor muşchii lui, îl bate cu mult pe cel de la orice grădină zoologică, pe cel din captivitate, ale cărui reflexe sunt mult atrofiate şi neconcludente. Era şi cazul.
Pe la Piteşti, un festival anual al lalelelor face furori, încântând privirea şi meritând din plin deplasarea într-acolo. Pe un fond muzical dat de cunoscutul şlagăr al lui Luigi Ionescu, regretatul, „Lalele, lalele”, chiar că turistul se bucură şi se înveseleşte, tonusul, nota de optimism crescându-i vizibil, întărindu-l în cuget şi-n simţiri. Cum ridicat îi devine turistului tonusul la o vizită făcută în Cimitirul Vesel de la Săpânţa, citind inscripţiile şi cugetările lui Stan Pătraş de pe cruci, izvoare nesecate de învăţăminte şi de corectare, totodată, pentru oricine. Pentru oricine vrea să priceapă.
Nu este mai puţin adevărat că s-ar putea iniţia un itinerar turistic aparte şi tentant, pornind de la fabula românească, bogată în personaje pitoreşti, precum lupul moralist, vulpea liberală, boul şi viţelul, greierele şi furnica, aflarea lor presupunând perspicacitate, dibăcie, interes la nivel de turist, ceea ce, de altfel, rămâne farmecul unui turism bine proiectat.
Prin părţile Hunedoarei, într-o poiană, zisă a narciselor, turistul poate pune pe rol o idilă, chiar dacă nu o Narcisă, cum s-ar potrivi de minune, jurându-i iubire şi unei Mării, Lenuţe, Viorici, Floricici, Violete ş.a. Este, oricum, feeric, romantic, de neuitat. Şi, apoi, idila poate duce la (ceva) mai mult, la sex, la aventură sau, de ce nu, la căsătorie. Orice se poate întâmpla, pornind, iată, de la mirajul turismului.
În sprijinul practicării turismului vin şi frumoasele şi trainicele noastre tradiţii, date, bunăoară, de ceea ce era cândva la Maglavit, la Petrache Lupu sau la Corni, la moş Gheorghe Alexa, când înaintaşii noştri turişti se înghesuiau la pelerinaje, spre a-i vedea în carne şi oase pe cei care L-au văzut pe Dumnezeu. Ce vremuri! Sigur, chestiunea ar merita exploatată şi în zilele noastre, înălţându-se monumente, troiţe, realizându-se marcaje şi indicatori de rigoare, editându-se pliante şi albume. De ce nu, şi în aceasta poate fi văzută eterna şi fascinanta (noastră)Românie. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Se anunţă un control dur la spitalele şi farmaciile din judeţ
Nu toţi deţinuţii din Penitenciar vor putea vota
Premiul i-a fost înmânat chiar de premierul Tăriceanu
Servicii de formare gratuite pentru cei de la ţară
Hoţi din autoturisme reţinuţi
Omul de ştiinţă Atudorei va veni din Canada la Liceul de Artă
Elevii pot crea desene pentru o expoziţie la Palatul Parlamentului
Comentariu la comentarii (XCIX)
(Ioan Rotundu)
Zbor fără aripi
Horoscop
Cugetări şi citate din Rusia
Crap la grătar
Cum vă puteţi îmbogţii din cărţi
FIT UP! - un produs cu totul nou şi inovativ pe piaţa românească!
Societatea Arca îşi mai prelungeşte cu o săptămână agonia
De ce s-a supărat Ciuştea?
Probleme la şcolile din Păltiniş
Impresie bună pentru reprezentanţii Federaţiei Române de Ciclism
Memoriu pentru singurul drum naţional pietruit
Şeful Finanţelor nu mai vrea să fie păcălit de şmecherii datornici
Un program de reformare îi face cu ochiul lui Conţac
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog