Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Aniversări
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
15021
De la 07 Ianuarie 2003
80841503

Românul şi moravurile noi

  • 17 March 2009, 23:00
Moravurile noi, însuşite de unii, neînţelese de alţii, stau, în bună parte la originea conflictului dintre generaţii. Tinerii sunt predispuşi la reguli noi, la modern şi monden, drept pentur care, nu o dată, dau cu tifla în părinţii care i-au adus pe lume şi i-au crescut, categorisindu-i bătuţi în cap, depăşiţi ori sclerozaţi, suficient pentru a încolţi sămânţa de scandal şi a provoca situaţii grave. Ei, părinţii, pe fondul educaţiei lor tradiţionaliste, pricep mai greu noua evoluţie, cu tot efortul, cu toată lectura scrierilor în materie, neputând suporta afronturile odraslelor, cedând nervos, vărsând lacrimi de durere şi ciudă, deseori.
Neconvenţional domină astăzi moravurile, orice noutate, modă, curent câştigând teren şi impunându-se, în cele din urmă. În lumina noilor moravuri, noaptea se transformă în zi, pe nerăsuflate, somnul este înlocuit cu distracţia, românul realizând că, oricum, viaţa trece atât de repede, încercând să şi-o apropie grabnic şi tot mai mult.Cine-ar fi crezut!... Posibilităţi sunt cât încap. Iniţiativa nu trebui excitată prea mult, semn al vitalităţii noastre româneşti, plus al inteligenţei.
Post` 89, viaţa românului a îmbrăcat formula DE VOIE, el apărând descătuşat, convins că şi-a luat soarta în propriile mâini şi opţiuni, cu greu putând a se contesta că n-ar fi aşa. Acest DE VOIE face parte din aceste moravuri noi, care sunt primite cu plăcere, cu bucurie, ca un câmp optim de afirmare umană, românească. Adaptarea la ele nu este uşoară pentru toţi, unii cedând, renunţând, înstrăinându-se, intervenţia factorilor externi asupra lor fiind ineficientă. Conştientizarea cunoaşte un mers lent, cu poticneli şi renunţări. Speranţa este că, în timp, se va naşte şi va creşte o nouă generaţie, în spiritul nou al vremurilor. Unii o vor prinde, alţii, din păcate, nu.
Moravurile noi au pătruns în toate domeniile - şi în relaţiile de muncă, în cele sexuale, şcolare, politice, de familie, birocratice, de vecinătate, de trafic rutier, de mers pe jos ş.a., provocând un puternic impact. Cum, de atâtea ori, românul s-a dovedit mereu, mereu învingător, de ce nu ar depăşi situaţiile dificile, care nu sunt chiar o fatalitate, impunându-se, spre meritul său şi mândria tuturor. Prin aceasta, românul contemporan îşi mai dovedeşte în faţa lumii, a Europei, cu precădere, capacitatea sa de receptivitate la moravuri noi, europene şi mondiale, făcând figură frumoasă şi strălucind pe firmament. Cu legitimă mândrie, nu putem decât a rosti clasicele cuvinte şi atât de dragi tuturor - Jos pălăria noastră! (Ionel BEJENARU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Berta Maria Moldoveanu, copila cu mână de aur
Comunicat de presă
Senatorul Nicolae Moga şi-a deschis un cabinet parlamentar mobil
Comunicat de presă Casa Corpului Didactic
Descentralizarea, o necunoscută ce-i înspăimântă pe unii primari
„Piedone de Botoşani” stinge pe loc conflictele
Criza economică a rărit extinderile
Nu ştie să scrie, dar vrea permis auto
Start la cârpeli de drumuri
Respect
Nu vă puneţi cu femeile
Secretul furtului armelor de la Ciorogârla
Teatrul Vasilache vă invită la spectacol
O ofertă de angajări extrem de tentantă
Horoscop
Salată rusească
Negocierile s-au rupt, urmează protestele
Dezbatere publică pe seama cumulului pensiei cu salariul de la stat
Premiul anual ajunge la profesori
Saloane de înfrumuseţare verificate la instrumentar
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă