Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
9165
De la 07 Ianuarie 2003
80736229

Românul şi mormanul de schelete electrocasnice

  • 9 August 2010, 23:00
Oficialităţile române au declanşat, cu ceva timp în urmă, o mare ofensivă pentru recuperarea electrocasnicelor stricate, a celor care şi-au trăit traiul prin gospodăriile românilor. Acţiunea s-a dorit una la nivel naţional, încât poporul era invitat să aşeze în faţa casei, pe trotuar, dacă există, ceea ce a fost cândva util omului. În marile oraşe, ca şi în unele mari sate, acţiunea a demarat în trombă, urmând ca un agregat să transporte fostele bunuri de consum îndelungat la centre de colectare. Zis şi (prost) făcut.
La noi, undeva în preajma Botoşanilor, în pădurea Baisa, vizavi de Stâna cu acelaşi nume, la vreo 500 metri perpendicular pe ea, zăcea tacticos un morman de schelete de plastic, foste rame de televizor, mai precis, de micul său ecran, abandonate acolo de cei abilitaţi să le colecteze cu mijloacele lor, mai mult ca sigur, după ce micile ecrane au fost debarasate de organismul principal component, care le făcea funcţionabile cândva, în vederea valorificării (clandestine) pe la depanatori, ca potenţiale piese de schimb. Iniţiatorii botoşăneni ai unei atari acţiuni nici n-au de unde bănui despre aşa ceva.
Altfel, pădurea Baisa s-a mai ales cu o poluare, străină celor ce se ocupă de protecţia mediului. O vizită de lucru al factorilor în cauză în pădure i-ar edifica, fără discuţie. Vedeţi, şi de aceasta românul nu ia în serios ceea ce i se vehiculează relativ la avantajele marilor debarasări. Încalte dacă aceste schelete erau răsturnate în curtea casei domniilor lor, tot ar fi fost o soluţie de acceptat, cât de cât.
Se putea merge, în cazul scheletelor de televizor, chiar la folosirea lor ca poiate pentru păsările din curte, dacă le-ar mai fi rămas ceva prin spate, ceva proptele. Dar, la constatare, nici pentru aşa ceva nu sunt utile. Marea debarasare a dat astfel, cel puţin în cazul de faţă, greş din start. dacă următoarea tură se va solda la fel, românul, în varianta sa bot6oşăneană, suntem convinşi, nu va da nici un fel de curs şi concurs, lucrurile rămânând de izbelişte şi nu aşa cum s-a stabilit.
Măcar, pe vremuri, când se colectau sticle şi borcane, răspunderea era răspundere, vechii pionieri ducându-le la şcoală, şcoala încasând banii, un gest patriotic săvârşindu-se şi datoria pionierească fiind îndeplinită. la fel stătau lucrurile cu maculatura, cu plantele medicinale, cu sticla spartă şi fierul vechi. Păi, să nu spună nostalgicii - ce vremuri!
La 20 de ani de la Decembrie`89 risipa a devenit uzanţă, lăfăitul în societatea de consum fiind un mod comportamental şi original românesc, oricum străin progresului. Şi, deocamdată, nimeni nu se străduie a-l schimba. Spre indignarea unora, spre indiferenţa altora. Stagnarea şi regresul au devenit coordonate şi, ţinând-o tot aşa, musai ne vom circumscrie în ele. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Clanul Albu a încălecat Prefectura Botoşani şi i-a pus căpăstru
Colţoasa
Diaree de la Pensiunea Andreea
Poartă maramureşeană acasă la Eminescu
Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ comemorat de mărunţii BOR
Florin Busuioc, declarat prezentatorul meteo al anului
Ciocoii culturali de la Memorialul Ipoteşti
A fost lansat oficial proiectul festivalului muzical „Hora de la Flămânzi”
Casă incendiată de un trăsnet
T ânărul înecat în Siret găsit după mai bine de 24 de ore de căutări
Victima unui accident rutier la Coţuşca
Festivalul Verii sabotat de PNL-işti
Căutând printre dărâmături
Se caută secretar la primăriile din 11 comune din judeţ
Amenzile Termicii între realitate şi zvonuri
Zeci de şcoli din judeţ îşi vor pune lacăt pe poartă
Bolnavi condamnaţi la moarte
Profesorii de la Colegiul Economic Botoşani încă mai sunt anchetaţi
Aglomeraţie mare la examenul de licenţă de la Spiru Haret Botoşani
Bancul zilei: Infidelitate acceptată
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă