Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
4608
De la 07 Ianuarie 2003
68499578

Românul şi murăturile

  • 25 September 2007, 23:00
O stare febrilă cunoaşte românul în vremea murăturilor. Abundenţa de legume şi zarzavaturi îl face un trepăduş între casă şi piaţă, cu gând de umplerea butoaielor şi borcanelor, special destinate murăturilor căci, nu de alta, vremea lor trece, măi, iarna se apropie şi ce farmec (mai) are dacă murături nu sunt? În fond, dacă murături nu sunt, nimic nu e! Precupeţii îşi rotunjesc sau măresc, firesc, încasările, putând aştepta în tihnă Crăciunul şi Anul Nou. Cu gândul de a investi ceva din ele într-un viitor solar sau beci. Aşa cum cere şi acţionează economia de piaţă. De aici, siguranţa zilei de mâine, pentru ei, nu ridică probleme.
Între preferinţele românului, harbuzul, gogoşarul, gogonica, varza ocupă poziţii prioritare, locuri de suflet (românesc), satisfăcând, în final, rafinamentele sale gastronomice. Pământul românesc se mai dovedeşte o dată extrem de roditor şi folositor masei de români. Ceea ce reprezintă lucrul cel mai important pe lume.
Bine, bine, de murături beneficiem în fiece sezon. Este drept, dar noţiunea include şi murături umane, bipede. Vecini acri, secretare, funcţionari, şefi, cu toţi în măsură, ades nu să te lase cu un gust acru, ci chiar amar. O acritură de vecină nu-ţi deschide nici măcar uşa, atunci când îţi crapă măseaua după un strop de vodcă, după cum o murătură de secretară fiţoasă te ia din uşă nu-i aici şi acum, cu referire la şeful ei de care ai nevoie pentru cine ştie ce aprobare în regim de urgenţă.
Totodată cu o acritură de şef, fii convins, nu rezolvi nimic. Este în stare să nu-ţi aprobe exercitarea concediului legal de odihnă, o învoire, o plecare la înmormântare şi te lămureşti uşor asupra nocivităţii unei atari acrituri. Îi tragi o înjurătură în gând, aşa, ca o descătuşare nervoasă şi binevenită. Dar, în gând. Altfel…
O murătură de funcţionară de ghişeu, predispusă la a-şi purta cetăţenii pe drumuri, invocând lipsa unei hârtii la dosar, aşa murătură cum este, te indispune pentru zile bune, mărindu-ţi starea de stres şi nonconfort. Oricum, românul este nevoit să aştepte mult timp îndreptarea lucrurilor.
Cele de mai sus fac dovada clară a faptului că murăturile aparţin tuturor sezoanelor, fără a fi comestibile în totalitatea lor. Lucrul acesta impune starea de vigilenţă permanentă a românului, deziderat şi al altora. Un astfel de român, înzestrat cu vigilenţă răspunde cu brio cerinţelor, este un bun străjer al ţării, un om de care este (întotdeauna) nevoie. Ca urmare, un program pentru ridicarea stării de vigilenţă a naţiunii n-ar strica deloc, conducându-l pe român spre alegerea murăturilor potrivite. Să-i dăm drumul ! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Păţaniile lui Buculei în drum spre... Palermo
Invitat la Conferinţa ECA de la Sibiu
Au participat la decernarea International Emmy Awards
Procedură simplificată pentru obţinere a cazierului fiscal
Reprezentaţie de ţinută înaltă a Baladei în Constanţa
Dorohoienii vor avea o singură şcoală specială
Programul SAMTID rămâne în aer
Centru de consiliere pentru educaţie incluzivă
Ridicarea maşinilor abandonate rezolvată în proporţie de 80%
Municipalitatea continuă dotarea terenurilor de joacă
Asociaţia judeţeană de Numismatică la 25 de ani de fiinţă
Numismaţii botoşăneni au primit laude la Alexandria
Demisii la Spitalul Judeţean
APIA intensifică verificările în teren
Investiţii apreciate ca importante, dar nu se ştie şi cât de eficiente
70% din banii pentru investiţii în învăţământ au fost cheltuiţi
Căutată opt zile de familie, găsită moartă de poliţişti
Modul stradal lăsat fără bunuri de trei tineri
Elevii vor avea avocat
Ţâbuleac critică, dar neluat în seamă
Horoscop
Dentistul
Omul are bani, numai să găsească ce vrea!
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 26 septembrie
Vicele Ghiorghiţă a trecut la ameninţări
Ioan Rotundu
„Allianz” Ţiriac ştie cum să-şi fenteze asiguraţii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă