Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Publicitate
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12787
De la 07 Ianuarie 2003
106261159

Românul şi naşul

  • 17 October 2007, 23:00
Naşul rămâne în viaţa românului ca un personaj important, chiar de primă mărime. O atare (frumoasă) calitate îl îndreptăţeşte, conform tradiţiei, să se bucure de vederea, în premieră, a păsăricii finei, presupunând că aceasta a fost, până la sorocul măritişului, fată exagerat de cuminte, deci posedând (încă) păsărică, spre mândria părinţilor care au ţinut-o în frâu, departe de lumea dezlănţuită, atât de obsedată de sex, în zilele noastre.
Noţiunea de naş s-a extins şi în alte domenii. Unul dintre acestea este dat de CFR, naşul de aici fiind un personaj nelipsit, extrem de vigilent, gata oricând să vâneze blatişti, întru umflarea pungii sale, că, mde, trenul (statului) cu cheltuială se ţine. El este înnebunit după ciubuc, căci ciubuc cu ciubuc face averea, determină dragul de profesie şi prezenţa la serviciu. Orice întrerupere din ritm este de-a dreptul păguboasă, de nedorit şi de neiertat.
În plan central, unuia dintre mai marii jocului cu balonul rotund i s-a spus naşul, numirea fiind meritorie pentru el şi căpătând o condiţie uzuală. Este un naş prin mâinile căruia trec firele acestui sport, atât de popular şi de bănos. Nu degeaba, în jurul naşului de fotbal românesc se învârt atâţia, acceptându-i năşia aproape necondiţionat. Ştiu ei ce ştiu şi ce trebuie să ştie. Spre binele tuturor. Ce poate fi mai frumos!
Un alt naş, bine ancorat în realitatea vremurilor noastre, este şeful sau şefuţul. El, de altfel, se şi exprimă prin măsur㠖 eu îţi sunt naşul! O spune oricând, cu puterea funcţiei, în faţa oricărui subaltern incomod, care-şi bagă nasul unde nu-i fierbe oala, căci oala în cauză este a şefului român. Ori, se ştie, şefu-i şef şi-n pielea goală! O ţinută acceptată de secretară, de orice subalternă, de regulă. Este o trăsătură balcanică la origine, pe care, iată, noi, românii continuăm să o posedăm, în grija noastră pentru valorile trecutului.
În familie, rolul de naş revine bărbatului, pe lângă orice calitate în derulare. Astfel, el este naş peste nevastă, copii, bunici, exprimându-se autoritar şi cum vor muşchii lui. A-i uzurpa o atare calitate este un act nesăbuit, cerându-se curmat şi pedepsit. Oricum, femeia este sortită pentru coada cratiţei şi, cum ar zice naşul, aceasta este de la Dumnezeu lăsată să nască şi copii.
Câteodată, când vreo vecină îl înnebuneşte cu zâmbetul cu tâlc, cu avansuri, românului îi creşte pofta de a-i fi naş, un naş bun şi gata să-i satisfacă toate capriciile, cu o dragoste năşească consistentă. Vedeţi, lucrurile merg şi din acest punct de vedere, înainte. Totodată, şi societatea se dezvoltă armonios. Trăiască naşul! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Prefectul Sorescu nu ştie de glumă
deschiderea lucrărilor la magistrala de gaz, inaugurată de ministrul Vozganian
Nu vede justificată majorarea preţului apei
Estimări financiare optimiste pentru consiliile locale
Penegiştii prevăd eşecuri ale unor partide importante
Ţărăniştii promit să facă în viitor ce n-au făcut în trecut
Vineri va fi stabilit preşedintele BEJ
Prefectul Sorescu va mai avea de aşteptat
Furtună contestă viciile sistemului sanitar
Ţiprigan ţipă că nu a fost luată în seamă
dorinţa sa poate fi interpretată ca un amestec în treburile administrative
Conflictul financiar dintre primării şi profesori stă pe masa judecătorilor
Numărul elevilor moldoveni s-a redus la jumătate
Nu-i lupta noastră, îi răfuiala lor
Ioan Rotundu
Educatoarele au scăpat de povara grupelor aglomerate
Majoritatea agenţilor economici au înţeles mesajul
Au început plăţile în sectorul zootehnic
Au apărut falşii inspectori OJPC
Lucian Bute – “Meciul Vieţii”, în direct la PRO TV
Varză murată în stil moldovenesc
Program TELE'M Botoşani, joi, 18 octombrie
Licitaţie cu strigare
Vrea un împrumut mai consistent, oferă dobândă
Anunţ important
Horoscop
Coarne
Optaţi pentru acest fond de pensii private
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă