Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Sănătate
Social
Horoscop
Ultima oră
Umor
Gastronomie
Decese
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23071
De la 07 Ianuarie 2003
97299220

Românul şi noile curbe de sacrificiu

  • 6 December 2009, 23:00
În timpul marii crize economice mondiale din 1929 – 1933, guvernanţii de atunci ai ţării, preocupaţi, la fel ca cei de astăzi, de binele ţărişoarei lor, au dispus introducerea curbelor de sacrificiu, ca soluţie la combaterea efectelor crizei care, ca şi acum, a atins şi România, cât era ea de socotit㠄Belgia Orientului”, în virtutea unui statut economic stabil şi a cotelor de dezvoltare.
Cum, mai totdeauna, istoria se repetă, iată-ne dând piept cu o nouă criză, în mare parte asemănătoare. Acum nu se mai utilizează noţiunea de altădată, curvbele de sacrificiu, cum se spune simplu: reducerea personalului, a salariilor, drastice economii la bugete etc. Voalate, precum aceeaşi Mărie, cu altă pălărie, curbele de sacrificiu ne însoţesc viaţa şi anii. Nu este altă soartă. Guvernanţii sunt noi, dar curbele, fie şi altele, rămân. Din păcate, prea puţin şi-au făcut loc în campania electorală, ca şi cum nu ar fi o problemă prioritară şi gravă.
Ele, curbele acestea, se regăsesc şi în politicile bancare, imobiliare, agrare, turistice ş.a., mai marii învăluindu-le în tot felul de formule sofisticate, îndrăznind pronosticuri de tot soiul, încercând să asigure poporul de surmontarea lor. Vremea gogoşilor este departe de a se termina.
Ce-a mai rămas din scheletul fostei noastre mari economii încearcă supravieţuirea. La cotitură, profitorii stau cu sacii fără fund la spinare, gata de jupuire şi spoliere, convinşi că şi din piatră seacă tot mai iese ceva (gras). Sunt coordonate ale societăţii româneşti, niciodată eludate, ci caumflate impecabil chiar.
În puzderia de clasamente europene şi mondiale, ţara noastră figurează, condamnabil, pe poziţiile din preajma cozii, românul, cvasineputincios, obişnuindu-se cu ele, fiind nevoit să le accepte, cu toată ruşinea. Ei, sigur, se poate intona: Ce bărbat era odată! Fizic vorbind, bărbat ar mai putea fi, unul vlăguit însă, traumatizat şi stresat, incapabil să se ridice la vechea şi frumoasa condiţie de odinioară.
Noua realitate românească aduce cu nisipurile mişcătoare, pe care sălăsluieşte românimea, certitudinile fiind, de fapt, biete iluzii intrate în capetele masei de analişti politici, nelipsiţi în mass media şi trăncănind cât e ziulica de lungă. Se vede treaba că nu sunt suficient de atinşi de curbele de sacrificiu, limba şi pixul dându-i înainte, sforăitor şi linear. Nici nu mai face obiectul vreunei intenţii de răpire din partea teroriştilor, fiind de-a dreptul neglijabil şi insignifianţi.
Ţinând pasul cu transformările, până şi femeia română uşoară întâmpină mari dificultăţi de valorificarea trupească, tarifele scăzând, clientela rărindu-se, tinereţea bătând în retragere, Tir-urile tranzitând mai puţin asfaltul ţării, curbele de sacrificiu afectându-le îngrijorător.
Altfel, vesel, cum îl ştim, românul mai gândeşte încă la petrecerea Revelionului. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cinci sute de persoane private de libertate au votat duminică
Dosare penale pentru mită electorală
Judeţul lui Fraud㠖 Vodă
disperare la cote maxime
Liberal mort la datorie
Badea Gheorghe şi… drujba
Mustăţi de cazac (reţetă din Ucraina)
Program TELE' M Botoşani, luni, 7 decembrie
Horoscop
Sărutul Iudei Iliescu
Mâinile aspre ale Cătălinei
Zile grele pentru bolnavii seropozitivi
Noi cazuri de gripă porcină
Probleme salariale la Centrul de Transfuzii Botoşani
Crezul lui Dănuţă
BEC - rezultate voturi centralizate la ora 11.00
Sincere condoleanţe
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă