Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
17465
De la 07 Ianuarie 2003
80011044

Românul şi oul

  • 29 March 2009, 23:00
În vremurile comunismului românesc, cea mai lungă coadă, se zicea, era coada la ouă. Ei, dacă aveai bani, nu te alegeai doar cu două. Pe vremea respectivă nici Năstase nu te pune să(i) le numeri, lucrurile mergând mai diferit decât în zilele noastre. Acum, deşi suntem în plină criză, ouăle se pot procura fără coadă. Un semn de progres, nu? Este perioada de dinaintea Paştelui şi românul, chibzuit cum este, a început strânsul ouălor, deocamdată uniforme la culoare, urmând să capete personalizarea odată cu vopsirea lor, de Paşti.
Subiect de dilemă - oul sau găina, ca primă apariţie, subiect de proverb - cine fură azi un ou, ine va fura un bou, oul rămâne unul din cele mai căutate produse alimentare, indiferent de mama lui. Doar în condiţiile recentei gripei aviare era pus la stâlpul infamiei şi contraindicat.
Altfel, ouăle au alimentat şi crescut generaţii după generaţii de români. Sigur, nu singur, ci în colaborare cu alte alimente, de mai mare sau de mai mică necesitate. Asupra proprietăţilor sale s-au pronunţat şi se mai pronunţă încă pleiade de nutriţionişti. Considerat o minunăţie a naturii şi a lumii, atingând perfecţiunea ca formă, oul a stârnit şi interesul profund al şcolilor de arhitectură, ai specialiştilor în materie. Astfel au apărut importante studii despre ou, mul mai multe decât am bănui. Cum să nu zicem - oul mic face omul mare! Unde mai pui cotcodacul de bucurie al făcătoarei de ou, aducând a victorie supremă, demnă de aplauzele noastre! Bucătari vestiţi şi-au câştigat notorietatea, realizând preparate super din prelucrarea oului, determinând profituri grase pentru mari restaurante. Acum că ouăle se bucură şi de ştampilă, românul şi-a mărit încrederea în ele, avântându-se să şi le procure şi să le folosească. Evident, oul românesc este cel preferat, chiar dacă pe piaţă şi-au făcut prezenţa şi ouă din import, aflate în excedent în ţările de origine ale găinilor bine ouătoare.
La Paşti, bucuria cea mare a copiilor români este să ciocnească ouăle, ritualiceşte, dar şi de distracţie. Părinţii îi sorb din ochi, chiar dacă dragei odrasle i-a ciocnit cineva oul, de i l-a spart. Mde, se întâmplă, iar sensibilului copil îi dau lacrimile de întristare şi de durere şi chiar de ciudă. în fond, aşa se fac oamenii mari! Firesc, curţile caselor şi ale şcolilor, străzile şi uliţele aşezărilor ţării sunt pline de coji de colorate ale ouălor ciocnite, zăcând aşa mult timp după eveniment, serviciul de salubritate fiind angrenat cu degajări mai importante.
Vedeţi, paradoxal, românul adună ou cu ou şi cu înaltă responsabilitate îl ciocneşte cu un altul, convins că săvârşeşte un act profund creştinesc. Într-un fel, şi de aceasta aşteptăm Paştele. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Complot în jurul Adei Macovei
Ioan Rotundu
O femeie şi-a schimbat aspectul fizic pentru copiii săi
Comentariul comentariilor XLIX
(Ioan Rotundu)
Avalanşă de arderi necontrolate
PROGRAM TELE' M BOTOŞANI LUNI 30 martie
A fost premiată la Festivalul de muzică uşoar㠄Ghiocelul de argint”
Dezinteres total pentru mecanică la SAM Vlădeni Deal
Undă verde pentru reabilitare a drumului european care străbate oraşul Flămânzi
Horoscop
Eee... ce vremuri!
Reproşul lui Iliescu către prostănacul Geoană
Ruga microbiştilor către Dumnezeu
„Arată că-ţi pasă, cumpără de-acasă!”
La Termica se stă cu netreaba în mână
Pe drumurile judeţene se face treabă ca în agricultură odinioară
Ţurcanu a pusa gând rău caselor de schimb valutar
Atac la persoana primarului Flutur
Salată de cartofi de sezon
Citeşte şi hotărăşte!
Proteze sunt pentru toţi pacienţii, dar numai pe… Internet
Vom plăti consultaţiile medicilor de familie?
Opt directori de spitale declaraţi incompetenţi funcţiei ocupată
Se va schimba modul de calcul al pensiilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă