Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
14935
De la 07 Ianuarie 2003
113139679

Românul şi ploile

  • 7 June 2009, 23:00
Mult aşteptate şi invocate, ploile, în genere, au adus nespusă bucurie românului şi pământului. Cu o agricultură puţin productivă, văduvită de lipsa sistemelor de irigaţie care, dacă au existat cândva, astăzi, pur şi simplu nu mai sunt – guvernanţii ştiu de ce –, văduvită de atâtea altele, tot ploaia rezolvă cât de cât problema în domeniu, ploaia primită de la Dumnezeu. Aceasta este calea revigorării agriculturii româneşti şi, eventual, a succesului reformei. Că, la ce altceva să mai spere bietul român! Marele rost al ploii este, se vede treaba, salvarea agriculturii.
Fireşte, ploaia are şi rosturi mai mici. Bunăoară, scoate gunoaiele la suprafaţă, ajutând edilii în identificarea mai uşoară a lor şi la antrenarea în procesul de eradicare a serviciilor de salubritate, trezite astfel la o viaţă nouă, sub acţiunea stropilor reci de ploaie. Vedeţi, ceea ce cu greu reuşeşte un conducător, reuşeşte cu succes ploaia. Păcat că ploaia nu este încă cea de toate zilele, altfel ce curate ar arăta aşezările patriei iubite. Nu am încetat să credem c㠄ploaia care va veni”, cum cânta un mare interpret, va fi în măsură să scoată la suprafaţă şi gunoaiele umane – ah, câte sunt! – , conducând la asanarea morală a întregii societăţi, măturoiul polii fiind dezarmant de eficient.
Funcţie de interese, lumea vede ploaia în fel şi chip: o mamă cuminte şi destoinică îşi doreşte o ploaie de copii; una mai puţin cuminte, o ploaie de bărbaţi; un bărbat aşişderea, o ploaie de femei; un nesătul, o ploaie de bani; un mincinos, o ploaie de minciuni credibile; un vânător, o ploaie de iepuri; un alt „vânător”, o ploaie de delegaţii în străinătate ş.a.
La urma, urmei ploi să fie, valorificarea lor fiind gândită diferit de lumea românească actuală, spre deosebire de vremurile trecute, când ploaia trebuia înţeleasă la fel de către întreg poporul, pe baza planului trasat de partid, a directivelor sale şi indicaţiilor preţioase ale secretarului general. Altfel spus, la ploi noi, gânduri noi!
Mai rup ploile vreun iaz, mai rup copaci şi crăci, mai elimină vreun acoperiş sau o parabolică, mai inundă vreo uliţă sau o localitate, mai iau cu ele vreun pod prost executat sau prost consolidat, putem trece peste astfel de situaţii, mizând pe efectul benefic de fond al ploii, asupra a ceea ce ne pot asigura noiane de politicieni, demnitari, parlamentari. Hotărât lucru, diferenţa o fac ploile, cele aşteptate mereu cu rugă şi drag, de ele depinzând în mod decisiv viaţa românului. Pentru încă mult timp, poate pentru totdeauna. Progresul ţării se întrevede în ele. Şi este mare lucru. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Un înalt demnitar mason englez la Botoşani
Comentariul comentariilor LXLII
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Păcatele sfinţilor
Criza ţine în loc consolidarea drumurilor judeţene afectate de alunecări de teren
Filarmoniştii botoşăneni îşi vor cârpi instrumentele
Social democraţii au rămas fără geamuri la sediu
Tânăr de 17 ani înecat în apele Siretului
Pensionarii l-au servit pe prefect cu lapte şi turte pe plită
Cinci trandafiri l-au costat 200 lei
Garaj mistuit de flăcări aproape în totalitate din cauza unui scurtcircuit
Oricum am da-o, Hopa-Mitică rămâne portocaliu!
Cum au votat botoşănenii
victime ale turismului electoral
Absolvenţii clasei a VIII-a îşi pot alege liceul până pe data de 18 iunie
Ministerul Sănătăţii promite păstrarea locurilor de muncă
În loc să dea bani spitalelor, ministerul Sănătăţii schimbă directorii
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă