Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
42498
De la 07 Ianuarie 2003
108631322

Românul şi poleiul

  • 23 January 2009, 23:00
Poleiul este unul dintre cele mai urâte lucruri şi fenomene din istoria omenirii. La noi, la români, cu atât mi mult, dacă pornim de la ideea că serviciile speciale de salubritate nu-şi fac datoria. Cu greu pornesc echipele în acţiuni de distrugere a gheţii, de împrăştiere de sare şi nisip asupra gheţii, punând, în acest fel, bazele accidentelor bietelor oase, formând materia umană primă pentru ortopedia românească.
În timp de polei, tot poporul alunecă, şi la oraş, şi la sat. Oaspeţii ţării se miră, constatând că poporul nostru este un popor căzător, încălcând nonşalant normele siguranţei la mers. Nu evită să se raporteze la starea drumurilor din ţările lor, unde poleiul este ca şi inexistent. Este clar, superioritatea civilizaţiei apusene este netă în faţa celei româneşti, balcanice şi orientale. Totodată, reiese şi diferenţa de atitudine occidentală-românească.
Fideli dictonului prin noi înşine, vedem, înduioşător, că nu se face nimic. Aşa că şi poleiul domină în voia sa, nimeni nefiind interesat să-l stârpească. Curg victime în voie, motivaţia fiind dată de greşeli de mers, slaba ştiinţă a căderii, proasta încălţăminte, lipsa cârjei, naivitatea, euforia ş.a. Existenţa poleiului este, de ce nu, o veritabilă provocare, oferindu-i românului prilej de exerciţiu, care să concure la pregătirea sa fizică, sub raport echilibristic.
Medicii recomandă ader românilor să nu execute ieşiri din casă, să prefere televizorul şi calculatorul, eventual să aştepte în tihnă venirea primăverii şi a verii. Şezutul pe cuptor, la ţară, la gura rece a caloriferului, coroborate cu mâncatul de bomboane agricole şi sorbit de vinuri şi ţuică fierte sunt ipostaze de preferat, liniştitoare pentru popor şi guvernanţi.
Adevărul, relativ sau absolut, este că ţara are nevoie de români sănătoşi în procesul de construire a noii societăţi capitaliste, poleiul fiind o bună probă de trecut, de verificare a românului faţă de el însuşi. Şi, apoi, poleiul este parte integrantă a unui anumit sezon, impunându-se valorificarea sa plenară la timpul oportun. În caz contrar, consecinţele fiind imprevizibile. Este şi motivul pentru care tot mai mulţi români iau drumul poleiului, cu curaj şi înflăcărare şi ajutaţi de bunul Dumnezeu. Nimic nu-i poate opri din alunecările lor de polei, adesea triumfale.
Juna care cade pe polei cu picioarele în sus determină momente de veselie naturală, deasupra umorului celor de la „Vouă”, şters şi prăpădit, la care nimeni nu râde şi nu aderă, şi cu care plictiseşte naţiunea o trupă fără noimă.
O urare se impune: ţării cât mai mult polei! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Contemplarea băşcăliei naţionale
Beţi în mijlocul flăcărilor
Quod erat demonstrandum
Poliţiştii de frontieră au sărbătorit Ziua Unirii prin activităţi culturale şi sportive
Comunicat de presă
Băncile au drepturi de investigare a vieţii noastre private
ele au puteri mai mari SRI sau SIE
Şi-a incendiat casa confundând uleiul comestibil cu benzina
Comentariul comentariilor XIV
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Diferenţă între un sex reuşit şi unul nereuşit
...să-l secăm dintr-o sorbire
Oferă asistenţă personală...
La butoiul plin cu miere
Se lucrează intens în Centrul Vechi
Sănătatea n-a dus lipsă de reclamaţii
„Melodii aproape uitate” – folclor muzical din Botoşani Herţa
Şi deţinuţii cinstesc Marea Unire
Concerte anti criză!
Contribuţii botoşănene la înfăptuirea Unirii Principatelor Române
Drepturi de sănătate care se câştigă numai prin procese
La ASP un şef neexperimentat, la AJOFM unul scos de la naftalină
Salarii mai mari şi medicamente mai puţine prin spitale
Surpriză neplăcută pentru asiguraţii de sănătate
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă