Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Decese
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
19125
De la 07 Ianuarie 2003
112743733

Românul şi praştia

  • 1 June 2010, 23:00
Astăzi, doar cei mai în vârstă îşi mai amintesc de praştia copilăriei. Cu ea, prin ea, jocurile copilăriei erau mai frumoase, copilăria însăşi era mai frumoasă. Cu praştia, copilul trăgea după o cireaşă, o caisă, o mâţă, o potaie şi, uneori, după un şoldan, chiar ochindu-l şi înfruptându-se din el. Oricum, era o mişcare benefică pentru organism, vecină cu sportul, departe de butonarea calculatorului, care numai mişcare nu este.
Aproape că nu exista băiat care să nu aibe în dotare o praştie, în buzunar sau în ghiozdan. Ei, câte geamuri nu au sfârşit în urma trasului cu praştia! Cum,pe vremea respectivă, geamgii erau o nelipsită prezenţă, părinţii odraslelor aveau niscaiva treabă doar cu înlocuirea lor, pentru a preveni vreun conflict spontan cu vecinii. Evoluând către adolescenţă, băiatul lua la ţintă frumosul picior gol al domnişoarei, făcând-o să scoată un ţipăt mai mult de plăcere decât de durere.
Fireşte, azi n-ar mai fi posibil căci, unde să tragi cu praştia, dacă te afli într-o discotecă! Ar merge totuşi, pe stradă sau în parc, ţintind buricul sau piciorul gol, chiar dacă nu există reglementări legale. Cât despre norme de aplicare, acestea vin de la sine, funcţie de iniţiativa fiecăruia. Din vizorul praştiei nu scapă nici vreun profesor exigent, măcar aşa, ca un bobârnac, pentru că te-a lăsat corigent.
În vechea sălbăticie, în junglă, praştia avea o bună răspândire, sesizată de unii din filmele cu Tizoc, bunăoară. Interesant este că ea, praştia, nu intra sub incidenţa armelor albe, fiind tratată cu indulgenţă de către autorităţile care s-au perindat în istorie. Câte păsărici nu cădeau uşor la picioarele unui bun ţintaş! Adevărul este că vânat exista din belşug şi te puteai afirma frumos în domeniu. Şi coclauri existau destule, aşa că puteai hălădui în voie şi cu folos.
Dacă am reactualiza folosirea praştiei, am putea încerca ochirea unui candidat de partid de la tribună sau foaia din care-şi citeşte mincinosul discurs electoral către popor, a unui bodyguard, căruia i-ar sări cât colo pălăria din cap, a unui fotbalist care dă cu stângul în dreptul, a unui cavaler al fluierului care ne scoate peri albi, a unei directoare stufoase, unduindu-se lasciv prin faţa masei bărbăteşti, a unei gagici cu nasul şi coada-n sus, başca ţâfnoase, una-două, totul stând sub semnul farmecului şi al bunei dispoziţii.
Reactualizarea praştiei l-ar scoate pe român, nu ne îndoim, din cenuşiul sau tuciuriul vieţii cotidiene. În asemenea caz, până la urmă, n-ar trebui nici măcar să elaborăm un proiect european de absorbţie al fondurilor, de care se face atâta caz, atunci când este vorba de alte domenii. Printr-o bună perfecţionare şi profesionalism în materie, românul ar putea trage cu praştia şi în criza economică, cu şanse bune de a o doborî şi a-şi putea vedea liniştit de nevoile, râul şi ramul său, atât de ameninţate. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Cu dublu înţeles
Bucătăria Jurnalul: Pui cu dovlecei ş ardei
Prefectul i-a dibuit pe producătorii cu certificate falsificate
Protest cu Imnul Franţei în Piaţa Revoluţiei
Grindină de miliarde
Tinerii fermieri şi întreprinderile procesatoare vor putea accesa finanţări europene nerambursabilă
Plimbare cu tractorul terminată în albia unui râu
Liceeni din Botoşani premiaţi la etapa naţională
a Concursului de creativitate în fizică şi tehnologii de la Constanţa
Sute de copii la Poliţia de Frontieră
Ziua Copilului sărbătorită alături de pompieri
Gospodărie incendiată de un rest de ţigară aprinsă
Acţiune culturală la biblioteca Dobârceni
Sebastian Vlădescu renunţă la jumătate dintre consilierii din minister
printre care şi Dan Bittman
Portugalia anunţă că va închide 900 de şcoli, pentru a reduce deficitul
Salariile scad cu 25% si la SRI, SIE, SPP, STS, Armata si Politie
Nu ştiam despre afacerile ginerelui meu
Rusia, în stradă la Chişinău
„Să fie interzise simbolurile şi noţiunea de comunist!”
Cum putem scăpa de maleficul Băsescu
Drumuri mai bune, poduri şi şcoli mai sănătoase în cartierele din Flămânzi
Şcolile şi liceele vor fi ierarhizate după performanţele elevilor
Astăzi, inspectorul şcolar Năstruţ va fi condus pe ultimul drum
Evaluarea muncii cadrelor didactice se va face după legea veche
Analizele la Laboratorul Spitalului judeţean se plătesc
Războiul cumnatelor şi imoralitatea poliţistului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă